


Blogi: Don Tamin opit
Esseen tyyppi: / esseepistettä.
KIRJALÄHTEET
KIRJA | KIRJAILIJA |
---|---|
Olen hetken aikaa selaillut läpi Juhani Tammisen kirjaa Don Tami ja löytänyt sieltä mielenkiintoisia pointteja elämään niin urheilun kun bisnes elämänkin kannalta. Juhani Tamminen on yksi suurimmista suomalaisen jääkiekon vaikuttajista ja hänellä on taustalla omaa uraa niin pelaajana, valmentajana kuin liikunnanopettajana. Tamminen on kirjassaan tuonut mielestäni esille hyviä pointteja nykypäivän urheiluun ja myös bisnekseen liittyen ja haluankin nostaa ne esille.
”Varusteleikki” eli kalliit varusteet on tärkeämpää kuin itse peli, tappaa innostusta ja hehkua peliä kohtaan mikä tuo mukanaan luovuuden katoamisen, jääkiekon suurin uhkakuva tulevaisuudessa on pelin kalleus. Tätä näkyy valitettavasti liian usein, on paljon nuoria lupaavia pelaajia, mutta perheeltä alkaa loppumaan raha kesken. Joukkueissa kuukausimaksut ovat suuria, jopa 200-300€ ja tämän lisäksi vielä varusteiden hankinta kasvavalle juniorille, niin ymmärtäähän sen, että jossakin kohtaa perheeltä voi alkaa rahat loppumaan.
Intohimo, asia joka saa asioita tapahtumaan iästä huolimatta. Nuori Tamminen kavereineen rakensi oman urheilukentän, järjesti urheilukisat, myi sinne lippuja ja teki omaa urheilulehteä, alle kymmenvuotiaina. Tässä puhutaan intohimoisesta tekemisestä ja sen kautta ei tule yllätyksenä että Suomen jääkiekkohallit täyttyy ihmisistä kun Aurinkokuningas saapuu paikalle. Intohimo on helppo sitoa tekemiseen niin urheilussa, kuin bisneksessäkin. Ilman intohimoa, mistään ei tule kultaista, korkeintaan hyvää jos sitäkään.
Lahjakkuuden jalostaminen huippuunsa lajista riippumatta ottaa vähintään 10 000 työtuntia, jos reenaa 2h joka päivä, täytyy reenata 5 000 päivänä mikä on sellaiset 13,7 vuotta joka päivä 2h. Ei tapahdu hetkessä. Tamminen ampui joka aamu kesäloman ajan 500 kiekkoa ja kesälomassa oli 90 päivää niin se on 45 000 kertaa kesässä, kai siinä alkaa vähän tulla tatsia. Tästä kohdasta jokainen yrittäjä voi ottaa oppia, yrityksestä ei voi tulla timanttinen, jos sille ei anna aikaa. Huippupelaajaksi niin urheilumaailmassa kuin bisnes maailmassa ei päästä ilman ahkeraa työntekoa ja se vain on fakta.
Syty ja sytytä – johtajan tärkein tehtävä. Yksinkertaista, jos et ole itse syttynyt asiasta, miten voit viedä syttymistä eteenpäin, et mitenkään. Johtajan on tärkeä olla itse 110 prosenttisesti mukana toiminnassa, jotta hän saa kaikki muutkin mukaan. Hyvänä esimerkkinä ihmisten mukaan saaminen keksimääsi projekti ideaan, jos et itse siitä ole aivan liekeissä, et saa muitakaan lähtemään siihen mukaan.
Nämä vain muutamat esimerkit olivat hyviä poimintoja Tammisen kirjasta ja sieltä olisi voinut ottaa vaikka kuinka monta lisää. Siksi suosittelen juuri sinun lukevan teoksen ja miettivän miten itse sytyt, sytytät, miten oma intohimosi ja moni muu asia toimii. Päätetään vielä Tamin itsekin oppimaan sanontaan, jota hän jo armeija aikanaan kokeili: Low risk, high reward!
Julkaistu:
http://pieceoftotal.blogspot.fi/2018/05/don-tami-tammisen-opit.html