Tampere
23 Apr, Tuesday
-1° C

Proakatemian esseepankki

Bitcoin pohdiskelua..



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Jälleen Mäntymäki koittaa sivistää itseään dokumenttien avulla ja nyt hypätäänkin suureen tuntemattomaan, eli Bitcoinin maailmaan. Aihe on kiinnostanut minua jo pitkään ja ensi kosketuksen sainkin aiheeseen Proakatemian Bitcoinmaisterin, Teemu Pinomäen, pajassa, reilu vuosi sitten, jossa käsiteltiin Blockchainiä ja Bitcoinia. Tämä paja antoikin itselleni kipinää tutkia hieman lisää, mutta itselläni ei vain kapasiteetti riittänyt omillani tutustua aiheeseen riittävästi. Samoihin aikoihin oli myös puhetta Bitcoiniin sijoittamisesta, mutta myös sekin toiminta jäi itselläni vain puheen asteelle. Ilmeisesti kuitenkin, jos olisin sijoittanut yli vuosi sitten Bitcoiniin, niin olisin voinut kotiuttaa noin kymmenkertaisen määrän rahaa itselleni takaisin. Tosin Bitcoin onkin viime aikoina kärsinyt pienestä notkahduksesta, mutta on silti noususuhdanteessa pidemmällä aikavälillä.

Reilu kuukausi sitten Teemu piti uudestaan saman pajan, ja ajattelinkin saavani siitä paljon enemmän irti kuin ensimmäisellä kerralla. Luulin omaavani pienen ja hyödyllisen alkutiedon aiheesta ja pääseväni seuraavalle tasolle tiedon portailla, mutta totuudeksi osoittautuikin, että portaikko olikin erittäin liukas ja todellisuudessa tietouteni saattoi jopa ottaa hieman takapakkia kokonaisuudessaan.

Ihan ensimmäiseksi minua on aina ihmetyttänyt, miten ihmiset puhuvat Bitcoinin luotettavuudesta ja läpinäkyvyydestä kovinkin kauniisti, mutta samaan aikaan ei edes tiedetä, kuka oikeasti on Bitcoinin perustanut. Katsomassani dokumenttielokuvassa Banking on Bitcoin (2016), keskitytään kovasti siihen kuka mahtaa olla tuon mystisen kryptovaluutan takana ja kuka väitetty perustaja Satoshi Nakamoto oikein onkaan. Elokuvassa seurataan myös Bitcoinin välityspalvelu BitInstantin perustajan Charlie Shremin tarinaa ja tuomiota rahanpesusta sekä valuutan välittämisestä rikollisille. Etenkin Bitcoin skeptikkona minun oli hyvä nähdä Bitcoinin kääntöpuolta dokumentin muodossa ja itselleni ainakin jäi maku, ettei Bitcoinista ainakaan tule maailman johtavaa uutta valuuttajärjestelmää.

Elokuvassa käsitellään mielenkiintoista taisteluparia. Toisessa vaakakupissa on maailmaa mullistavat innovaatiot ja se mihin kaikkeen kryptovaluutat pystyvätkään, jos sen sääntely on mahdollisimman minimissään. Toisessa vaakakupissa onkin sitten tuon sääntelyn olemattomuuden hyväksikäyttö ja kryptovaluuttojen toimivuus huumekaupassa, sillä ostajia ja myyjiä ei pystytä jäljittämään. Mielenkiintoinen näkökulma on kuitenkin se, että rikolliset tulevat aina toimivaan tavalla, jos toisella ja onko oikein uhrata maailmaa muuttavia innovaatioita taistelussa rikollisuutta vastaan. Ihmiskunnankin yksi merkittävimmistä keksinnöistä eli ruuti, olisi saattanut jäädä keksimättä, jos olisi pelätty aseiden keksimistä ja kaikkea pahaa, mitä niillä saakaan aikaiseksi. Mielenkiintoinen ihmiskunnan dilemma.

Elokuvassa kryptovaluuttojen säätelyn puolesta sanoikin sijoittaja Cameron Winklevoss seuraavaa: ”Kun ensimmäisen kerran tutustuimme Bitcoiniin pari vuotta sitten, niin se oli kuin villi länsi, sillä sääntelyä ei ollut. Ja villi länsi vetää puoleensa cowboyta. Sheriffi voisi olla hyvä asia.”

Itselleni jäi jälleen tyhjä olo dokumentin jälkeen. Tavoitteena oli oppia ja vihdoinkin sisäistää Blockhainin ja Bitcoinin syvin olemus. Lopputuloksena kuitenkin itselleni jäi hirveä määrä kysymyksiä ja epätietoa liittyen aiheeseen. Oli kuitenkin lohduttavaa nähdä, ettei Bitcoineilla pelaaminen ole ollut kaikille pelkkää ruusuilla tanssimista, sillä oma skeptikon luonteeni jopa hieman haluaa nähdä epäonnistumisen. Kuitenkin samaan hengenvetoon on sanottava, ettei nykyinen valuuttamalli ole pitkällä tähtäimellä toimiva ja uusia pörssiromahduksia on varmasti tulossa tulevaisuudessa lisää. Elokuva toimi ikään kuin varmistuksena itselleni, ”jotain hämärää tuossa Bitcoinissa on oltava.”

Toisaalta dokumentissa sanottiin hyvin, miten kaikki ”uudisraivaajat” saavat ensin aina sormilleen. Jos sodassa pitää mennä huoneeseen oven läpi, niin ensimmäiset läpi menijät tullaan aina ampumaan. Niin hieman taitaa käydä tässä kryptovaluutta asiassakin. Ehkä maailma vain ei ole vielä valmis kryptovaluuttoihin?

 

Kommentoi