Tampere
24 Mar, Friday
-2° C

Proakatemian esseepankki

Battlefy turnaus



Kirjoittanut: Rasmus Piiroinen - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Ollaan Finesportsin porukalla nyt väännetty kerran kuussa Call of Duty Warzoneen Suomi tason pikku turnauksia. Warzone on siis Battle Royale tyyppinen peli, jossa tiimit kilpailevat siitä, kuka on viimeisenä elossa. Suomessa näihin ei ollut kunnon järjestäjää, joten päätettiin napata tästä kiinni. Ollaankin ihan hyvin saatu osallistujia. Osallistuja määrät ovat vaihelleet 60 ja 100 pelaajan välillä. Vielä turnauksemme kasvattamisen kanssa on tekemistä, sillä yhteen aulaan mahtuu aina kerrallaan 150 pelaajaa.

 

Sinäänsä olen iloinen, ettei aulat ole aina täynnä, sillä 150 ihmisen ohjaaminen on jokseenkin haastavaa. Jokaisen tulisi löytää oma paikkansa aulasta ennen pelin alkua. Aula (Lobby) on siis ennen pelin alkua oleva näkymä, missä pelaajat voivat valita itsensä tiimikavereidensa kanssa samaan tiimiin. Se, että 150 henkilöä saataisiin jouhevasti oikeille paikoille oikeassa ajassa, on vielä haasteena meillä. Huomasimmekin osallistuja määrän lähteneen laskuun juurikin erien välissä olevan down timen takia.

 

Tällä hetkellä turnauksiin on haettu  osallistujia orgaanisella näkyvyydellä ja puskaradiolla. Maksettua mainontaa emme ole tehneet. Maksetun mainonnan avulla saisimme varmasti enemmän osallistujia ja sitä aiommekin testata seuraaviin turnauksiin. Onkin hyvä, että nyt olemme päässeet harjoittelemaan itsekkin turnauksen järjestämistä pienemmälle määrälle ihmisiä. Olemme päässeet kokeilemaan erilaisia pisteenlasku systeemejä ja luomaan turnaussääntöjä. Aloitimmekin nyt keräämään kirjallista palautetta turnauksesta ja saimmekin jo viime turnaukseen sen pohjalta korjattua monia asioita.

 

Aluksi turnaus toimi täysin Discordin kautta. Kun osallistujat ilmoittautuivat, heidät lisättiin excel -listaan, jossa pystyttiin seuraamaan, missä vaiheessa mikäkin tiimi on. Esimerkiksi, onko tiimi turnauspäivänä ilmoittanut olevansa paikalla. Discordiin myös tiimit ilmoittivat tuloksensa, sekä kuva todistuksen omasta tuloksestaan. Koin tämän kuitenkin pisteiden laskun kannalta vaikeaksi. Excelistä joutui aina erien jälkeen hakemaan top 10 tiimit, eikä kukin tiimi pystynyt seuraamaan omia tuloksiaan erien jälkeen.

 

Olen joskus pelannut scrimejä Apex Legendsissä. Siitä tulikin mieleen ottaa verkossa toimiva turnausalusta käyttöömme. Tällaisen alustan kautta pelaajien on helpompi seurata tuloksia, sekä ilmoittaa paikalla olonsa. Se myös auttaa meitä hallinnoimaan turnaukseen osallistuneita henkilöitä. Eron tulee huomaamaan varsinkin sitten kun 150 pelaajan raja ylittyy.

 

Turnaus alustaksi valitsimme Battlefy nimisen palvelun. Battlefystä löytyy monien eri pelien turnauksia ja sen käyttöliittymä on melko selkeä. Battlefyssä on myös mahdollista luoda eri ”bracketteja” eli erilaisia turnausmuotoja. Vakiona battlefystä löytyy single elimination ja double elimination. Nämä tyylit eivät kuitenkaan sovi Battle Royal tyyppiseen pelimuotoon, sillä yhdessä erässä on monta kymmentä tiimiä. Kyseiset turnausmuodot soveltuvat esimerkiksi CS:GO:n tyylisiin kilpailullisiin peleihin, missä toinen tiimi voittaa ja toinen häviää selkeästi.

 

Otin kuitenkin Battlefyn Aspaan yhteyttä ja kysyin asiasta. Kävi ilmi, että heidän palvelustaan löytyy myös Battle Royaleen sopiva turnausmuoto ja he voivat sen avata, kunhan vain pyytää. Saimmekin tämän ominaisuuden nopeasti käyttöömme.

 

Battlefyssä turnauksen järjestäminen on helppoa. Käytännössä vain kirjoitat turnauksen tiedot, palkinnot ja säännöt. Sen jälkeen pääset valitsemaan kuinka monta tiimiä voi maksimissaan liittyä ja kuinka monta pelaajaa tiimissä tulee olla, jotta he voivat osallistua. Perustietojen täytön jälkeen valitset vain turnausmuodon ja julkaiset turnauksen.

 

Yksi asia tosin meillä tuli heti alussa vastaan. Osallistumismaksun maksaminen. Turnauksemme maksavat tosiaan 5 euroa per osallistuja. Sillä voimme kattaa palkintopotin. Pitikin miettiä, kuinka saisimme vain ne liittymään Battlefyssä turnaukseen, ketkä ovat maksaneet.

 

Löysinkin Battlefystä ”Join Codes” ominaisuuden. Tämän avulla pystyttiin luomaan kasa liittymis koodeja, joiden avulla tiimien kapteenit voisivat liittää tiiminsä turnaukseen. Käytännössä siis henkilö maksaa turnausosallistumismaksun verkkokaupassamme ja Atte sitten manuaalisesti lähettää liittymiskoodin tiimin kapteenin sähköpostiin. Battlefystä saa muutaman turnauksen jälkeen kuitenkin avattua ominaisuuden, mikä mahdollistaa osallistumismaksun maksamisen Battlefyn sisällä. Tämä helpottaisi meidän työtämme.

 

Kun turnauspäivä koittaa, painaa kapteeni ”Check In” nappia, kertoakseen meille olevansa paikalla. Voimme tämän avulla ”Seedaa” (Antaa ns. tiiminumeron ja paikan lobbystä) check innanneet tiimit lobbyyn. Tämän jälkeen katsomme kaikkien päässeen paikalle ja aloitamme erän.

 

Kun tiimi tulee eliminoiduksi, he lähettävät kuvan sijoituksestaan ja eliminoinneistaan Google Formsin kautta meille. Me sen jälkeen tarkastamme todistusaineiston ja kirjaamme pisteen Battlefyn pisteytys kohtaan. Battlefyhyn voi ennalta määritellä kuinka monta pistettä mistäkin sijoituskesta saa. Sen jälkeen kun kaikki tiimit ovat ilmoittaneet pisteensä ja me olemme merkanneet pisteet ylös, julkaisemme Battlefyssä erän tulokset. Jokaisen erän tulokset näkyvät erillään, mutta tiimit voivat seurata yleistä pistetaulukkoa, josta näkee oman ja muiden tiimien sijoituksen turnauksessa. Tämä helpottaa turnauksen loppupäässä olevia tiimejä taistelemaan edes vähän paremmasta sijoituksesta.

 

Kaiken kaikkiaan Battlefy on hyvä lisä turnausjärjestämisessä. Meillä on vielä paljon harjoittelemista sen kanssa, että saisimme esimerkiksi Battlefyn Lobby timerin pitämään paikkaansa. Battlefy myös helpottaa tiimejä seuraamaan omaa sijoitustaan turnauksessa ja miettimään seuraavan erän strategiaa. Meitä alusta helpottaa pisteiden laskussa, sillä järjestelmä pitää huolen pisteiden menevän oikein. Toki yksi miinus tässä alustassa on se, että asiakaspolkuun tulee yksi askel lisää. Koen sen silti olevan tärkeä osa turnauksien viemistä ammattimaiselle tasolle.

LÄHTEET:

Battlefy ohjeistukset:

Scott, A. “Standard tournament flow”.
https://help.battlefy.com/en/articles/4587291-standard-tournament-join-flow
Eli, “Fortnite FFA Guide”.
https://help.battlefy.com/en/articles/2927681-fortnite-ffa-guide

Community tournament guidelines, EA
https://www.ea.com/games/apex-legends/community-tournament-guidelines?isLocalized=true

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close