Tampere
02 Oct, Monday
9° C

Proakatemian esseepankki

Avicii liittyy 27+1 kerhoon



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Ruotsalainen artisti Tim Bergling tai paremmin tunnettusti Avicii menehtyi hiljattain kotonaan 28-vuoden ikäisenä. Kuolemasta ei ole vielä selvinnyt tarkempia tietoja, mutta poliisi ei epäile tapahtumaan liittyvän rikosta. Bergling kärsi tunnetusti useamman vuoden ajan vuodepotilaaksi asti johtavista vatsa sekä haima ongelmista, jotka hän avoimesti myönsi johtuneen riippuvaisesta alkoholin käytöstä.

Kyseisen artistin kuolema kosketti kirjoittajaa ehkä aavistuksen enemmän senkin takia, että katsoin juuri hiljattain BBC:n dokumentin Avicii: True Stories(2017) Netflixin kautta ja muistelin itsellekin tuttuja hittikappaleita, joita on ajansaatossa tullut kuunneltua. Dokumentti maalaa kyllä artistista rehellisen kuvan, jonka perusteella on helpompi ymmärtää, miten 28-vuotias voi kuolla terveydellisiin ongelmiin.

Vuonna 2011 Avicii julkaisi Levels singlen, joka nousi kansainväliseen suosioon ja saavutti Suomessakin soitetuimpien hittien kruunupaikan. Tästä eteenpäin artisti keikkaili ympäri vuoden asuen käytännössä tien päällä yli neljän vuoden ajan. Satoja keikkoja vuosittain ympäri maailmaa, jonka seurauksena dokumentissakin hän tunnustaa ettei tuntenut omaa kotiaan enään kodiksi noin kahden vuoden jälkeen. Kuitenkin keikkailu jatkui vielä vuoteen 2016 asti ja ainoa tapa, jolla viimeiset vuodet jatkuivat oli vahvalla päihteiden käytöllä.

Dokumentissa tuodaan esiin selvästi se, kuinka artistin taustajoukot onnistuivat luomaan tämän mielettömän uran ja mahdollistamaan loputtomat keikat. Kovalla työllä ja siitä palkitulla menestyksellä Avicii ja hänen henkilökuntansa onnistuivat esiintymään maailman isoimmilla stadioneilla valtavista summista ilman loppua. Tämä tiivis muutaman hengen ryhmä muodostivat yhdessä Aviciin ja elivät tätä työtä neljän vuoden ajan.

Tästä herääkin luonnollinen kysymys siitä, kuinka suuri rooli tällä työmäärällä oli artistin kuoleman kanssa ja olisiko Berglingin tai vähintääkin hänen managerinsa ja lähipiirin pitänyt osata ennakoida tällaisen työmäärän rasitusta ihmiselle. Onko kohtuullista ajatella, että joku voi elää näinkin tasapainotonta ja rankkaa arkea ilman lomaa tai loppua näkyvissä, vaikka tänä päivänä  varoittavia esimerkkejä tällaisesta on lukemattomia.

Tietysti yhtälö uudesta artistista uudessa genressä ja henkilökunnasta, jotka myöskin ovat ensimmäistä kertaa musiikkibisneksen maailmassa on vaarallinen ja onkin helppo nähdä, miten ulkopuoliselle näinkin selvältä tuntuva asia on jätetty huomiotta urahuipun hurmoksessa.

Aviciin tarinaa voi pitää tietynlaisena varoittavana esimerkkinä siitä, miten menestys ilman tasapainoa muun elämän kanssa voi johtaa vakaviin sairauksiin tai pahimmassa tapauksessa kuolemaan. Muistakaa hyvät kanssaopiskelijat tämä!

Lepää rauhassa Tim Bergling a.k.a Avicii.

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close