Tampere
29 Mar, Friday
8° C

Proakatemian esseepankki

Avaa lantiosi, avaa kehosi ja mielesi



Kirjoittanut: Veera Hauta-aho - tiimistä Motive.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Tuntuuko sinusta, että lantiosi on jäykkä ja joustamaton? Lantion ja lonkkien kireys on monilla meistä jokapäiväinen vaiva, johon elintapamme voivat helposti johtaa. Lantion alueelle tulee helposti jännityksiä niin fyysisistä kuin henkisistä syistä. Avaamalla lantiota voi esimerkiksi vähentää selkäkipuja, avata tunnelukkoja ja lieventää stressiä. Lantion avaamisen monien hyötyjen vuoksi onkin luonnollista panostaa siihen.

En sanoisi, että istuminen tappaa, mutta vaivoja se voi tuoda helposti mukanaan. Suurin osa ihmisistä istuu jopa kahdeksan tuntia päivässä esimerkiksi töissä ja liikenteessä. Kun ajatellaan vuorokautta, niin se on jo kolmasosa koko vuorokaudesta. Miksi istuma-asento sitten on epäedullinen asento ihmiselle? Asennossa lonkankoukistajat eivät ole luonnollisessa asennossaan, eli normaalipituudessaan. Tämä vaikuttaa koko kehoon ketjureaktiona. Ensin ongelmat etenevät lonkkien lihaksiin ja siitä edelleen esimerkiksi selkään ja alaraajoihin.

Istuma-asennon lisäksi esimerkiksi stressi voi vaikuttaa lantion kireyteen. Stressi aiheuttaa kireyttä lihaksissa, jonka vuoksi lantio voi tuntua jäykältä. On mahdollista saada stressi laukeamaan lantion rentoutumisella. Lantion sijainti keskellä kehoa, auttaa koko kehon rentoutumiseen, jolloin kireydet ympäri kehoa voidaan saada laukeamaan. Näin keho voi toimia raukeammin ja myös stressi lievittymään. Kannattaa kokeilla.

Oireet koskien lantion kireyttä ilmenevät usein muualla kuin lantiossa itsessään. Esimerkiksi kireät pakarat tai kipeä alaselkä voivat olla merkki lantion kireydestä. Kun lonkkien ja lantion seudun liikkuvuutta saadaan paremmaksi, ongelmiin voi saada äkkiäkin helpotusta.

Lonkkien kireyteen voi itse vaikuttaa tiedostamalla alueen tuntemuksia ja tunnustelemalla niitä säännöllisin väliajoin. Voit esimerkiksi pohtia tuntuvatko kyseisen alueen lihakset jännittyneiltä ja pystytkö rentouttamaan niitä tietoisesti halutessasi. Arjen omaan perusasentoon on helppo vaikuttaa. Esimerkiksi selkärangan pitkänä pitäminen seisoma- tai satulatuoli-istuma-asennossa on hyvä tapa parantaa lantion asentoa. Tällöin polvet ovat lantion alapuolella ja ranka luonnollisessa asennossa. Lonkankoukistajat pääsevät olemaan pitkänä ja lantio rentona. Terapeuttiset harjoitteet voivat tuoda lisäapua lonkkien lihaskireyksiin. Lisäämällä lantion aluetta ympäröivien lihasten liikkuvuutta, voit helpottaa lantiosi kireyttä. Täytyy kuitenkin muistaa, ettei muutama liike lonkille saa ihmeitä aikaan, vaan lantion seutua tulee hoitaa kokonaisuutena.

On tärkeää muistaa, ettei kireys lantion seudulla ole aina kuitenkaan huono asia. Sopiva jänteys lantionseudulla pitää ihmisen toimintakykyisenä. Kuten Matti Pääaho blogitekstissään sanoo ”emme tarvitse purukumikehoa vaan tasapainoisen terveen kehon”.

 

Lähteet:

 

https://yogobe.com/fi/ohjelmat/lantionavaajat

https://yogobe.com/fi/blog/lantio-auki

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close