Tampere
29 Jun, Wednesday
29° C

Proakatemian esseepankki

Auttava käsiKirjoittanut: Juha Hyytinen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Tällä hetkellä Telluksella eletään todella mielenkiintoisia ja samaan aikaan pelottavia aikoja. En lähde avaamaan kyseistä ilmiötä sen enempää, mutta me kaikki tiedämme, että kuinka suuret vaikutukset COVID-19:lla on kaikkeen. Vielä muutama viikko sitten monet puhkuivat innosta tulevista kesätöistä, projekteista sekä opintojen rullaamisesta. Nyt koko tilanne on kääntynyt aivan päälaelleen, eikä ihme, että monella on mennyt sormi suuhun. Pettymyksiä ja epäonnistumisia on varmasti tullut aivan jokaiselle ja olemme vasta alkutekijöissä. Ilmiötä on mahdoton enää pysäyttää, mutta pienelläkin ensi avulla voi olla todella suuri merkitys, kun miettii tulevaisuutta.

 

 

Monilla meistä meni juuri omat kouluprojektit puihin ja ylipäätään suunnitelmat keväälle menivät täysin uusiksi. 16.3.20 lähtien kaikki opetus tullaan käymään etänä ja tämän loppumiselle ei osata sanoa mitään päivämäärää. Mutta pahimmillaan edellisviikon perjantai oli viimeinen päivä konkreettisesti koulun tiloissa tänä lukukautena. Tämä luo meille uudenlaisia haasteita, joita emme ole vielä kohdanneet. Mutta tässäkin etätyöskentely-periodissa on myös omat positiiviset puolet sekä opit jotka kannattaa ottaa talteen. Tulevaisuudessa yrityksistä alkaa tulee entistä kansainvälisempiä, jolloin syntyy monikansallisia tiimejä, joiden jäsenet voivat olla aivan eri puolella maapalloa. Tämä vaatii jokaisen tiimiläisen aitoa halua antaa 100% itsestään, vaikka tämä kyseinen malli ei olisi se oma lemppari. Muuten homma ei toimi ja kaikkien työskentely kärsii.   Tarvitaan uudenlaista ongelman ratkaisukykyä, jotta toiminta pystytään jatkaa lähes yhtä tehokkaana kuin normaaleissa olosuhteissa. Helppoa se ei varmisti tule olemaan, eikä sen kuulukaan olla. Meidän on keksittävä toimivat työskentelytavat, jotta toiminta jatkuisi – Olipa kyseessä kriisitilanne tai ei.

 

Apu niille, ketä sitä tarvitsee eniten

 

Se on enemmän kuin ymmärrettävää, että kaikkia harmittaa oma tilanne tällä hetkellä. Minuakin ärsyttää suunnattomasti se, että lähes kaikki kevään suunnitelmat menivät täysin uusiksi. Kuitenkin asiat pitää osata punnita ja miettiä tätä tilannetta monesta eri perspektiivistä.

 

Kun seuraa uutisia, lähes joka tunti tulee ilmoitus uusista YT-neuvotteluista. Se on täysin ymmärrettävää, että nämä isoja yrityksiä koskevat uutiset saavat paljon palstatilaa, koska ne työllistävät tuhansia ihmisiä Suomessa ja heillä todella iso vaikutus valtioiden talouteen. Tilanne on kinkkinen molemmille osapuolille ja pahimmillaan koko Suomen talous voi kaatua. Yritykset tarvitsevat rahaa, jotta palveluita voidaan jatkaa, ja työntekijät tarvitsevat taas rahaa oman talouden ja ylipäätään elämän pyörittämiseen. Mitä käy sitten pk-yrityksille ja sitä pienemmille yrityksille? Kuitenkin noin 93% Suomen yrityksistä ovat pieniä yrityksiä, joissa on enintään 10 henkilöä töissä (Iltasanomat, 2020). Ja todella monet näistä ovat nuoria yrittäjiä, joiden yrittäjyys taival on vasta alkutaipaleella. Meidän lähipiireissämme on monia näitä, jotka miettivät tällä hetkellä kellon ympäri, että kuinka toimintaa pystyisi jatkamaan. Nyt on viimeistään aika antaa auttava käsi heille! Vaikka ei pystyisikään antamaan rahallista tukea, niin käytetään sitä, minkä me nykynuoret osaamme hyvin – Sosiaalista mediaa.  Vaikkakin välillä on voinut tuntua vastenmieliseltä jakaa jatkuvasti omalla Facebook-seinälle erilaisia tuttavien tarjoamia palveluita, se on nyt vähintä mitä voidaan antaa heille. Samalla voidaan pitää sormia ristissä, että eri rahoitus- ja valtion tahot tulevat niin paljon kuin mahdollista yrittäjiä vastaan, jotta suurin osa pystyisi jatkaa yritystoimintaansa tämän kriisiajan jälkeenkin.

 

Proakatemialta on noussut vuosien saatossa niin upeita liikeideoita ja yrityksiä, jotka saivat viimeistään ansaitun tunnuksen Salla Niemisen ja Lassi Sepän kirjassa Se tuntuu sydämessä,mikä julkaistiin viime syksynä. Tehdään kaikkemme, että kokeneet sekä uunituoreet yrittäjät jatkavat tätä tarinaa näistä vaikeista ajoista huolimatta nyt ja tulevaisuudessa.

 

 

 

Lähteet:

Ranta, E. 2019. Lomautuksia, asiakaskatoa, kriisisuunnitelmia, jopa konkursseja – näin korona moukaroi taloutta. Luettu 14.3.2020.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006438578.html

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close