Tampere
02 Dec, Friday
-3° C

Proakatemian esseepankki

Authentic HappinessKirjoittanut: Jimi Iikkanen - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Positiivisuus on aihe, joka on sykleittäin ollut puheena tiimissämme erilaisista näkökulmista katsottuna. Keskustelut ovat kuitenkin tuntuneet mielestäni pintapuolisilta tai jopa polarisoituneilta. Tämän vuoksi päätin lukea kirjan positiivisesta psykologiasta, päästäkseni kuulemaan, miten positiivisuutta käsittelee ihminen, joka on suuren osan elämästään tutkinut positiivisuutta. Kirja on erittäin käytännönläheinen, minkä avulla voi positiivista psykologiaa sisällyttää omaan elämäänsä.

Seligmanin opeista eniten mieleeni painui “24 signature strengths” eli tarkkaan valittuja henkilökohtaisia vahvuuksia, joiden käytön lisääminen arjessa lisää elämän merkityksellisyyttä. Kirjan verkkosivuilla www.authentichappiness.org voi tehdä testin, josta saa selville omat vahvuudet ja kirjan lukemalla saa vahvuuksiin vielä syvemmän ymmärryksen. Omat vahvuuteni testin mukaan ovat järjestyksessä:

  1. Anteeksiantaminen ja armollisuus
  2. Huumori ja leikkisyys
  3. Uteliaisuus ja kiinnostus maailmaa kohtaan
  4. Oppimisen rakkaus
  5. Reiluus, tasapuolisuus ja oikeudenmukaisuus

Seligmanin mukaan tulisi keskittyä omiin vahvuuksiin sen sijaan, että yrittäisi olla tasapuolisesti hyvä kaikessa. Eli omalla kohdallani minun tulisi harjoittaa erityisesti anteeksiantamista ja armollisuuttaa päivittäisessä elämässäni, mutta mielellään myös muita listattuja vahvuuksia. Henkilökohtaisesti en ole täysin varma kuinka pystyisin tällä hetkellä tuomaan anteeksiantamista ja armollisuutta lisää jokapäiväiseen toimintaani. Tässä tilateessa koen siis huumorilla ja leikkisyydellä olevan enemmän tilaa toiminnassani.

En ole vielä käytännössä päässyt testaamaan Seligmanin oppeja eli en voi omakohtaisesti sanoa ovatko keinot toimivia. Kuitenkin voin heti jo allekirjoittaa henkilökohtaisten vahvuuksien käytön tuovan iloa arkeen, sillä koen päivittäisen oppimisen mahdollisuuden tuovan itselleni suurta iloa. Samoin olen toisaalta huomannut myös huumorin kanssa, koska olen ollut ympäristöissä, joissa olen syystä tai toisesta käyttänyt poikkeuksellisen vähän huumoria. Jälkeenpäin tarkasteltuna luultavimmin juuri tämä huumorin puute on tehnyt tilanteista epämukavia minulle. Periaatteessa vahvuuksien kautta Seligman rohkaisee olemaan oma itsensä, mahdollisimman aidolla tavalla. Aitous onnistuu tunnistamalla omat pohjimmaiset päätekijät (vahvuudet).

Vahvuudet tunnistettuaan on hyvä katsoa omaa elämäänsä rehellisesti ja selvittää missä määrin pääsee hyödyntämään vahvuuksiaan eri elämän osa-alueilla. Esimerkiksi, jos omat vahvuudet ovat ihmisläheisiä, mutta työssä ei ole ihmisten kanssa tekemisissä. Tai parisuhteessa ei tule itse vain käytettyä omia vahvuuksia, vaikka sitä ei mitenkään estetä. Itselläni koen vahvuuksieni käytön olevan suhteellisen hyvällä tasolla eri osa-alueilla, mutta koen huumorin lisäämiselle tarvetta työympäristössä. Oppimaan pääsen niin parisuhteessa, opinnoissa kuin myös töissä ja kiinnostavaa tekemistä riittää päivästä toiseen.

Muita kirjan oppeja en koe pystyväni tiivistämään tai tekemään niiden viisaudelle oikeutta vaan ne pitää selvittää lukemalla kirja. Jälleen kerran saa täytettä omalle elämän tarkistuslistalle, kun lähtee tarkastelemaan elämää näiden vahvuuksien kautta.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close