


Astronautin elämää
Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
KIRJALÄHTEET
KIRJA | KIRJAILIJA |
---|---|
An Austronaut's Guide to Life on Earth The Power of Habit |
Chris Hadfield Charles Duhigg |
Astronautin elämää
Koronan vallitessa ja kotiaikaa viettäessä on ollut aikaa tutkia omia toimintatapoja ja rutiineja. Millaiset asiat ovat tavallisessa arjessa läsnä ja mitkä asiat ovat joko jääneet kokonaan pois tai korvautuneet jollain muulla tekemisellä. Charles Duhigg kertoo tavoista ja rutiineista ja niiden vaikutuksesta jokapäiväiseen elämäämme. Mielenkiintoiset esimerkit saivat itsenikin ajattelemaan, mitkä kaikki asiat ovat minulle tapoja ja rutiineja. Erään kerran ollessani maksamassa kortilla maksupäätteellä, unohdin tunnuslukuni totaalisesti. Ajatteluni kääntyi numeroiden tietynlaisen kuvion näppäilystä liialliseen ajatteluun numeroista, enkä yksinkertaisesti saanut järjestystä tai kuviota päähäni. Maksu jäi tekemättä sillä kertaa.
Chris Hadfield kertoo kirjassaan astronautin elämästä, mitä se vaatii ja miten kurinalaista elämää kyseinen ammatti vaatii. Nämä kaksi muodostivat mielestäni mielenkiintoisen yhtälön konkretian kautta, kuinka tapojen ja rutiinien sekä vahvan tahdonvoiman avulla ihminen voi saavuttaa haluamiaan asioita ja muuttaa niitä huonompia rutiinejaan ja tapojaan. Astronautin elämän pystyy myös osittain sujauttamaan nykyiseen koronan aiheuttamaan tilanteeseen, jossa eristyksen ja kanssakäymisen rajoitteellisuus on saman oloista kuin avaruudessa oltaessa. Vain läheisimmät henkilöt ovat kanssasi päivittäisessä elämässä, eikä ulkopuolista kontaktia juuri ole, vaikka sitä haluaisi. Etäyhteydet ja sitä kautta viestiminen niin ikään kulkevat käsi kädessä astronautin elämän ja tämän karanteenin kanssa.
Kurinalaisuus ja omien tehtävien suorittaminen korostuvat tilanteissa, jotka poikkeavat ns. normaalista. Astronautin elämä ei ole tavallisiin ammatteihin verrattuna ”normaalia”. Vuosien jatkuva fyysinen ja henkinen harjoittelu sekä erilaisten taitojen opiskelu poikkeavat suuresti tavallisesta. Tapojen ja rutiinien rooli korostuu entisestään, kun tavoitteet mahdollisesta komennuksesta ovat vuosien päässä. Hadfield kertoo kirjassaan, kuinka astronautin koulutus on vaikuttanut häneen myös työn ulkopuolella. Samaistun hänen kertomaansa omien kokemusteni kautta ollessani rauhanturvaajana. Olen huomannut, että tietynlaisissa tilanteissa pohdin mitä tekisin, jos jotain tapahtuisi. Kuinka reagoisin ja mitä seuraavaksi tekisin. Ajattelin joskus että onko tämä ihan normaalia, mutta Hadfield kertoo, että kyseessä on vain ammatin tuoma etu. Koen olevani usein valmiimpi tilanteisiin, kun olen pohtinut niitä jo etukäteen. Eräs toteamus, jonka kuulin hiljattain kuului näin; amatöörit reagoi, ammattilaiset ennakoi. Kyseessä ei siis ole jatkuva huoli, vaan mielenrauha kun tietää jo etukäteen mitä tekisi, jos se klassinen osuisikin tuulettimeen.
Astronautit saavat ammatissaan valtavasti taitoja, niin henkisiä kuin fyysisiä, mutta heidän ydin taidokseen Hadfield mainitsee kompleksin ongelmanratkaisun puutteellisella tiedolla ja jopa uhkaavassa tilanteessa. Astronautit saavat koulutuksen jopa yksinkertaisiin kirurgisiin leikkauksiin, jos tarve sitä kansainvälisellä avaruusasemalla vaatisi.
Jatkuvat simulaatiot, testit ja harjoitukset mahdollistavat suurelle joukolle tutkijoita tilanteen tarkkailla astronauttien toimintaa ja täten kritisoida ja auttaa heitä suoriutumaan mahdollisimman vähillä virheillä. Kritiikkiä tulisi katsoa aina avunannon kannalta, koska sillä on merkittävä ero siihen, miten kritiikki tavallisesti nähdään – jopa henkilökohtaisena hyökkäyksenä. Astronautille kritiikki on perus selviytymistaito, Hadfield kertoo. NASA:ssa kaikki ovat kriitikoita ja heidän tavoitteenaan on löytää mokia, he siis toivovat löytävänsä mahdollisimman paljon virheitä. Mitä enemmän he löytävät kritisoitavaa, sitä turvallisempaa astronauttien on tehdä työnsä tositilanteessa. Meidän tulisi yrittää oppia omaksumaan tyyli myös yritysmaailmaan, missä kritiikki nähdään ainoastaan positiivisena asiana henkilökohtaisen mollaamisen sijaan. Kritiikin antajalla on tietysti vastuunsa tässäkin asiassa. Sadat ihmiset kritisoivat astronautteja heidän uransa aikana, eikä se hirveästi eroa liike-elämästä, sillä aina löytyy niitä, jotka epäilevät ja kritisoivat juuri sinun tekemisiäsi. Toisinaan väärällä tavalla, mutta löytyy sieltä niitä hyviäkin kriitikoita, joista ottaa oppia ja kehittyä.
Avaruudessa leijuminen voi olla uskomattoman hauskaa, mutta astronautin työhön liittyy paljon muutakin. Jos haluat olla astronautti, joudut käyttämään vuosia valmistautumiseen, kuulemaan satojen ihmisten kritiikkiä, olemaan erossa perheestäsi pitkään ja kärsimään paljon fyysistä stressiä. Jos sinulla tulee avaruudessa ongelmia, kukaan ei voi tulla apuun, paitsi miehistön jäsenet. Vaikeuksista huolimatta se on erittäin palkitsevaa työtä, ja elämä avaruudessa voi antaa sinulle paremman näkymän elämään maan päällä.
Yrittäjyys ja rahassa uiminen voi olla uskomattoman hauskaa, mutta yrittäjän työhön liittyy paljon muutakin. Jos haluat olla yrittäjä, joudut käyttämään pitkiä aikoja saadaksesi yrityksesi toimimaan, kuulemaan useiden ihmisten kritiikkiä, olemaan erossa läheisistäsi joskus paljon ja kärsimään fyysistä stressiä. Jos sinulla tulee yrittäjänä ongelmia, tiimi voi tulla apuun! Vaikeuksista huolimatta yrittäjyys on erittäin palkitsevaa työtä, ja elämä yrittäjänä voi antaa sinulle paremman näkymän elämään.
Nyt jos koskaan on aika pohtia tulevaisuutta ja sen tuomia uhkia ja mahdollisuuksia. Tilanteen kääntäminen positiiviseksi voi vaatia paljon, mutta onnistuessaan, se voi olla käänteentekevää. Talous heiluu, työttömyys lisääntyy ja yritysten velat kasvavat. Onko Apaja amatööri ja reagoi, vai ammattilainen ja ennakoi?