Tampere
06 Jun, Tuesday
8° C

Proakatemian esseepankki

Asenteiden johtaminenKirjoittanut: Joonatan Halonen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Asennejohtaja
Marjo Huhtala
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Johdanto

Hyvä johtaminen edellyttää monia asioita. Se edellyttää paljon johtajalta, mutta myös johdettavalta. Fiilikset ja asenteet tarttuvat hyvin helposti johtajalta johdettaville, joten johtotehtävissä on muistettava pitää pää kylmänä ja hymy huulilla. Asenteet välittyvät myös sanattomasti. Joku voi huomata kasvoiltani turhautumisen tai innostuneisuuden, nekin tarttuvat helposti. Itse olen usein niin sanotulla pokerinaamalla, enkä välttämättä ole ihmisenä se helpoin luettava. Tämän takia, kun mietimme Promisian uutta BL:ää sanoin, että tarvitsen kaveriksi jonkun, joka osaa innostaa ja osaa levittää positiivisuutta.

 

Viestintä

Marjo Huhtalan kirjassa Asennejohtaja kerrotaan asenteiden johtamisesta. Huhtalan (2015) mukaan viestinnän merkitys on suuri, jos halutaan välittää jotakin fiilistä muille. Jokainen on varmasti törmännyt tilanteeseen, jossa sanallinen ja sanaton viestintä eivät täsmää. On siis muistettava, että jos yrität vaikkapa saada ihmisiä innostumaan jostakin asiasta, on turha istua lytyssä kädet puuskassa.

Sanattomaan viestintään on vaikeampi kiinnittää huomiota, sillä sitä voi tulla ihan huomaamatta. Ihan pienetkin jutut voivat aiheuttaa hankalia tilanteita. Pieni silmien muljauttelu tai jokin muu vastaava voi aiheuttaa jossakin henkilössä todella ankarankin reaktion. On siis hyvä kiinnittää välillä huomiota omaan sanattomaan viestintäänsä ja siihen täsmääkö se suullisen viestinnän kanssa. Sitäkin voi harjoitella peilin edessä, vaikka höpöttelemällä itselleen käyttäen myös mahdollisimman paljon sanatonta viestintää.

 

Itsensä johtaminen

Huhtala painottaa myös itsensä johtamisen tärkeyttä. Jos osaamme johtaa itseämme, osaamme myös johtaa muita (Huhtala, 2015). On hyvin hankalaa johtaa yhtään ketään, jos oma elämä ei ole raiteillaan. Hyvä itsensä johtaja osaa myös näyttää asenteitaan sopivalla tavalla. Jos johtajasta näkee, että häntä ketuttaa ja hänen tekisi mieli heittää hanskat tiskiin, on silloin johdettavienkin hyvin helppo samaistua ja masentua. Johtajan kuuluisi siis osata käyttää asenteita hyödyksi. Johtajan kuuluisi osata johtaa asenteita – olla asennejohtaja.

 

Asenteisiin vaikuttaminen

”Keskeisin lähtökohta asenteisiin vaikuttamisessa on varmasti ihan ensimmäiseksi se, että toinen saadaan ymmärtämään ja näkemään, mitä arvoa, hyötyä, iloa ja merkitystä oman asenteen muuttamisella voisi olla.” (Huhtala, 2015)

Vanhaa asennetta on mahdotonta muuttaa, jos mikään ei ole antanut muuttamiselle alkusysäystä. Jonkun täytyy antaa alkuvauhdit ja sanoa, että kyllä sinä pystyt. Jos elät koko elämäsi ajatellen, että et osaa soittaa kitaraa, et varmasti myöskään opi soittamaan kitaraa. Jos taas omaat kasvun asenteen tai joku kertookin sinulle, että kitaran soittaminen on helppoa ja sinäkin voit sen oppia, on ensinnäkin paljon motivoivampaa opetella kitaran soittoa ja usko itseensä säilyy. Hyvä johtaja osaa siis motivoida johdettavia hyvin ja luo heille uskoa itseensä.

 

Pohdinta

Olen huomannut, että oma sanaton viestintäni on välillä hieman ristiriidassa omien sanojeni kanssa. Minun on vaikea näyttää esimerkiksi suurta innostuneisuutta, vaikka olisin aivan älyttömän innostunut jostakin asiasta. Silloinkin minun kannattaa muistaa edes sanoa, että olen innostunut.

Olen onnellinen, että en joudu kohtaamaan BL-kauden haasteita yksin, vaan voin luottaa siihen, että meillä on aina kahdet silmäparit ja kahdet aivot näkemässä ja miettimässä. Olemme sopivasti erilaisia, joten ne asiat, jotka jäisivät uupumaan vain toisen meistä ollessa BL saadaan mukaan tasoittamaan ja selkeyttämään soppaa.

Uskon, että Promisiassa kasvun asenne on hyvin tuttu käsite. Olemme aina valmiina oppimaan jotakin uutta ja haluamme jatkuvasti kehittää itseämme. Asenteiden muuttaminen tuleekin olemaan tätä myötä helpompaa kuin vaikkapa teini-ikäisten koululaisten, kunhan perustelut ovat kunnossa.

 

 

 

 

 

Lähteet:

Huhtala, M. 2015. Asennejohtaja. Helsinki: Helsingin kamari Oy.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close