Tampere
29 Mar, Friday
7° C

Proakatemian esseepankki

Asennevamma?



Kirjoittanut: Iiris Sorri - tiimistä Empiria.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Menestyksen portaat
Melina Niemi
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

 

 

Olen miettinyt paljon omaa asennettani muutettuani Tampereelle. Koen olevani helposti lähestyttävää tyyppiä, mutta kun joku on päässyt tarpeeksi lähelle minua, alkaa kamala valitus ja itsesääli. Olenhan ainoa ihminen, joka on muuttanut toisesta kaupungista jättäen perheen ja ystävät taakseen. Matkaakin tähän menneeseen elämään on huimat puolitoista tuntia junalla kulkien. Onneksi eräs perjantai havahduin tähän jatkuvaan valitukseen, mitä omasta suustani tulvi. Olin järkyttynyt. Miksi kaikesta pitää valittaa? Asiat eivät todellakaan ole niin huonosti.

Sinä perjantaina päätin laittaa asenteeni kuntoon. Keskityin kaikkeen hyvään mitä minulla on. Korkeakoulupaikka, uudet innostavat ihmiset, uusi kaunis kotikaupunki. Listaa voisi jatkaa melkein loputtomiin ja voin kertoa, etten ole koskaan talsinut yhtä innokkaasti loskassa kohti koulua. Aamuinen matikantunti sujui, kuin siivillä, vaikka matikka ei todellakaan ole vahvinta osaamisaluettani. Kouluruoka maistui kuin paremmassakin ravintolassa ja nauru oli vahvasti läsnä kaikissa keskusteluissa. Sain jopa palautetta luokkalaisiltani iloisesta olemuksestani. Onko omalla asenteelle oikeasti noin suuri merkitys? Vaikuttaako se kaikkeen tekemiseeni? Voiko asenteeseen vaikuttaa tai voiko sen jopa valita?

Nyt päästäänkin kirjaan, jonka tiimiläiseni ystävällisesti lainasi minulle. Kirjan on kirjoittanut hänen äitinsä, mentaalivalmentaja ja yrittäjä Melina Niemi. Menestyksen Portaat niminen kirja oli oikea positiivinen pläjäys hyviä vinkkejä, omia ja valmennettavien kokemuksia, sekä analyysiä eri persoonallisuustyypeistä. Kirja oli kirjoitettu ”Mellu-tädin” rennon rempseällä ja kannustavalla tyylillä, joka vetosi ainakin minuun. Kirja oli helppolukuinen, mutta asiapitoinen.

 

Käsittelyssä oli monta eri osa-aluetta, mutta määränpää oli usein sama; kuinka päästä omaan tavoitteeseensa, sekä oman asenteen merkityksestä matkalla sinne. Oli hauska huomata, miten juuri pohtimani asiat oman asenteeni merkityksestä saivat vahvistusta kirjaa lukiessani. Asenteella todellakin on merkitystä. Olen huomannut kuinka helposti mieli takertuu negatiivisiin ajatuksiin, mutta melkein yhtä helposti aivoja voi huijata positiivisempaan suuntaan, joka muuttaa asennetta parempaan. Niinkin pieni asia, kuin iloinen ja mieltä nostattava musiikki tekee jo paljon. Asenne on siis valintakysymys. Tietenkään kaikkeen ei elämässä pysty vaikuttamaan, mutta kirjassa annetaan myös ohjeita siihen, miten vastoinkäymiset voi kohdata paremmin. Tällaisilta elämän tuomilta ”yllätyskyykyiltä” ei voi välttyä, joten niihin on hyvä osata suhtautua oikein. Yksi kirjassa mainittu vinkki, jonka otin heti käyttöön on se, ettei tuhlaa aikaa ärsyyntymiseen esimerkiksi auton ratissa ruuhka-aikaan, vaan käyttää ajan hyödyksi soittamalla vaikka isovanhemmille. Ruuhka sujuu rattoisasti, kun vaihtaa mummin kanssa kuulumisia mummin samalla ilahtuessa puhelusta.

 

Mistä kirjan nimi Menestyksen portaat sitten tulee?

Kirjassa kerrotaan, miten luodaan juuri itselle sopivaksi räätälöidyt menestyksen portaat. Siinä korkeimpana on päätavoite, jota kohti portaat etenevät ja jokainen porras on yksi saavutettu välitavoite. Kun tavoitteet ovat näkyvillä on myös helpompaa ennakoida mahdollisia vastoinkäymisiä ja varautua niihin. Se auttaa myös hahmottamaan, mikä todellinen tavoite on.  Yksi hieno asia, mitä kirjassa myös painotettiin on se, ettei saa aliarvioida itseään. Tavoitteet tulee asettaa korkealle, sillä meissä on paljon enemmän potentiaalia, kuin itse uskomme. En ole oikein koskaan uskaltanut asettaa itselleni tavoitteita tai ainakaan sanoa niitä ääneen, sillä en välttämättä usko täysin kykyihini. Tällainen ajattelu tulisi unohtaa täysin ja rohkeasti lähteä tavoittelemaan hulluimpiakin tavoitteita.

 

Kirja oli todella silmiä avaava ja tarjosi useita tärkeitä vinkkejä jokapäiväiseen elämään. Onneksemme Melina tuli pitämään Empirialle myös valmennuspäivän. Siellä syvennettiin kirjassa kerrottuja asioita erilaisten harjoitusten avulla. Se oli todella hieno kokemus ja opimme tiiminä valtavasti. Vaikuttavin harjoitus oli mielestäni kuunteluharjoitus, jossa jaoimme pienessä ryhmässä omia itselle merkityksellisiä tarinoita. Toiset kuuntelivat ja poimivat erilaisia asioita kuunnellen tarinaa eri näkökulmasta.  En ollut ennen ymmärtänyt kuinka haastavaa ja moniulotteista kuuntelu on. Myös multitaskauksen mahdottomuutta osoittanut harjoitus sai minut todella tajuamaan, miten tärkeää on keskittyä yhteen asiaan kerrallaan.

 

Oma asenteeni on muuttunut huomattavasti parempaan kuluneen vuoden aikana ja jos huomaan sen muuttuvan taas synkäksi ja negatiiviseksi voin aina palata tähän kirjaan Mellu-tädin oppien äärelle. Muutoksen asenteessani huomaa myös siitä, että kerroin eräälle tiimiläiselleni kirjoittavani esseetä, jossa puhun omasta asennevammastani ja hän tokaisi: ”Mitä?? Sähän oot yksi meidän tiimin positiivisimmista tyypeistä!”  Suunta on siis ainakin oikea ja tällä tiellä haluan jatkossakin pysyä.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close