Tampere
28 Nov, Monday
-1° C

Proakatemian esseepankki

Asenne ratkaiseeKirjoittanut: Juha Hyytinen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

 

Jarkko Ruutu tuli tunnetuksi suomalaisen jääkiekon kovanaamana ja rouhijana, joka ei pelännyt käyttää kovia otteita kaukalossa. Itse pelillisiltä taidoiltaan Ruutu ei kuulunut koskaan maailman terävimpään kärkeen, mutta asennetta taas hänellä oli rutkasti enemmän kuin monella muulla. Ruutu jakoi mielipiteitä suuntaan jos toiseen, mutta hän ei siitä välittänyt, vaan hän teki omaa juttuaan. Monesta nuoresta huomaa jo aikaisessa vaiheessa sen, että tuleeko heistä maailmantason tähtiä vai ei. Ruutu ei koskaan kuulunut tähän kastiin, vaan hän eli heidän varjossa. Tuomas Nyholmin kirjassa Jarkko Ruutu – Jumalainen näytelmä käy ilmi hyvin se, että kuinka paljon asenteella sekä periksi antamattomuudella on vaikutusta siihen, että mitä me voidaan saada aikaan. Vaikka kukaan ei uskoisi sinuun eikä sinun taitoihin, voit silti päästä kirkkaisiin valoihin kuten Jarkko Ruutu. Kunhan vain uskot itseesi.

 

 

 Oikealla Asenteella

 

Jo pikkupoikana Ruutu sanoi hänen äidilleen ruokapöydässä, että hänestä tulee NHL pelaaja. Äiti vastasi hänelle tyypilliseen äitimäiseen tyyliin ”totta kai tulee”, ja jatkoi askareitaan. Tästä lähtien tämä ajatus kulki Ruudun takaraivossa koko nuoruusikänsä ajan. Hän ei kauheasti mainostellut NHL unelmaansa kenellekään, vaan teki töitä sen eteen sillä mentaliteetilla, että hän tulee pelaamaan siellä. Se oli Ruudun mielestä väistämätöntä. Ruutu ei ollut koskaan urallaan joukkueensa supertähti, joka dominoi kaukalon tapahtumia, joten ketään ei olisi voinut koskaan uskoa, että hän tulee pelaamaan rapakon toisella puolella. Mutta tällä ei ole mitään väliä, kunhan itse uskoo omaan tekemiseen emiseensä. Kaikessa ei tarvitse olla paras. On tärkeintä keskittyä omiin vahvuuksiin sekä heikkouksiin ja kehittää niitä niin paljon kuin mahdollista. Ruutu harjoitteli kovalla intensiteetillä ja valitsin viikonloppujen rientojen sijaan harjoittelun ja itsensä kehittämisen, koska hänen unelmansa vaati sen.

 

Jos sinulla on hyvä liikeidea johon luotat täysin, toteuta se. Älä anna muiden vaikuttaa sinun omaan tekemiseen. Vaikka et olisi esimerkiksi ravintola-alan ammattilainen, ei se tarkoita sitä, ettet voisi menestyä alalla. Kun tekee pyyteettömästi töitä oman intohimonsa kanssa pilke silmäkulmassa eikä anna periksi vaikka mikä olisi, kaikki on mahdollista. Se ei kuitenkaan tule ilmaiseksi. Kuten Ruudun tapauksessa, välillä on tehtävä uhrauksia. Laittaako haalarit jalkaan joka torstai ja lähtee kylille, vai käyttääkö sen ajan itsensä kehittämiseen sekä palautumiseen, että on täydessä pelikunnossa seuraavana päivänä. Meillä Proakatemialla on oiva tilaisuus tutkia sekä toteuttaa itseämme monenlaisissa eri projekteissa ja me kaikki tiedämme, että toista samanlaista mahdollisuutta ei tule välttämättä vastaan. Kun käytämme tämän opiskeluajan järkevästi, meillä on käytössä todella monipuolinen työkalupakki, jolla tulemme pärjäämään tulevaisuuden työelämässä. Ja parhaimmassa tapauksessa löytää jutun, jota lähtee työstämään intohimoisesti valmistumisen jälkeen.

 

Uskalla heittäytyä

 

Vuonna 1995 Ruudulla oli kolme vaihtoehtoa, joista piti valita. Kaksi näistä tarjosi pelipaikkaa kotoisessa sm-liigassa ja yksi oli stipendi Michigan Tech yliopistoon Yhdysvaltoihin. Valinta ei ollut Ruudulle helppo, mutta loppujen lopuksi hän valitsi stipendin, ja tätä hän ei kadu yhtään. Vaikkakin Ruutu palasikin takaisin suomeen pelaaman vuoden mittaisen visiitin jälkeen, Ruudun mukaan ilman tätä kokemusta hän ei olisi mahdollisesti vetänyt yhtään luistimen piirtoa maailman kauneimmassa kiekkoliigassa NHL:ssä. Vaikka visiitti oli lyhyt, hän ehti tutustua uuteen kulttuuriin sekä verkostoitumaan monien eri ihmisten kanssa, jotka olivat myöhemmin mukana kuvioissa, kun Ruutu pelasi NHL:ssä. Yhtenä tärkeimpänä Pittsburgh Penguinsin general manager Ray Shero, joka värväsi Ruudun joukkueeseen vuonna 2006. Ilman yliopistovisiittiä Ruutu tuskin olisi saanut tarjousta Sherolta, joka toimi kykyjenmetsästäjänä Ruudun uran alkuvaiheilla. Monelle meistä on varmasti elämän aikana tullut eteen erilaisia valintoja, jotka ovat jääneet harmittamaan jälkikäteen, koska emme tarttuneet niihin silloin. Kun uskaltaa lähteä uudenlaisiin projekteihin mukaan, muuttaa uudelle paikkakunnalle koulun/työn takia tai vaikka lähteä vaihto-opiskelemaan, tarttuu siitä aina mukaan todella tärkeitä oppeja, vaikka et onnistuisi täydellisesti tai projekti/vaihto-opiskelu kestäisikin vain vähän aikaa. Kun uskaltaa heittäytyä, se opettaa. Kaiken opin lisäksi mukaan tarttuu varmasti monia eri kontakteja, joista on paljon hyötyä sinulle tulevaisuudessa. Minä muutin noin puolitoista vuotta sitten Tampereelle ja kaupunki oli minulle täysin tuntematon. En tuntenut ketään kaupungista ja minun oli todella vaikea sopeutua uuteen ympäristöön. Alussa olin todella yksinäinen ja se koetteli minua. Ensimmäisen syksyn alussa mietinkin, että oliko tämä sittenkään oikea päätös. Olen kiitollinen itselleni siitä, etten jättänyt leikkiä kesken. Olen saanut niin paljon uusia kokemuksia, oppeja sekä verkostoja, joita en olisi saanut, jos olisin lähtenyt takaisin kotipaikkakunnalleni.

 

 

Summaus

 

Ruudun matka parrasvaloihin oli aikamoista vuoristorataa eikä siinä ollut yhtään oikopolkuja. Häntä pompoteltiin kaupungista toiseen sekä farmiliigan ja NHL miehistön välillä monta kertaa ja monet ottelut hän jopa katsoi katsomon puolelta, koska hän ei mahtunut pelaavaan kokoonpanoon. Nämä kokemukset olivat hänelle todella rankkoja, mutta loppujen lopuksi nämä vain vahvistavat hänelle sen, että mitä hän oikeasti haluaa. Hän lisäsi pökköä pesään ja teki mitä vain ja kesti mitä vain, että hän pääsee pelaamaan. Vaikka hänen mielensä oli monesti koetuksella ja maitojuna takaisin suomeen kävikin hänen mielessään, hän ei luovuttanut eikä antanut periksi heikoimmallakaan hetkellä. Loppujen lopuksi kaikki tämä raataminen palkittiin ja Ruutu pelasikin pitkän NHL-uran. Olen seurannut jääkiekkoa melkein koko elämäni ajan. Vaikka Jarkko Ruutu oli minulle tosi tuttu jo entuudestaan, ennen kirjan lukemista en osannut arvata, että millainen taistelijaluonne Ruutu on ollut myös kaukalon ulkopuolella. Ruudun tarina on todella inspiroiva sekä hyvä esimerkki siitä, että koskaan ei pidä luovuttaa vaan jahdata omia unelmia!

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close