Tampere
20 Apr, Saturday
-5° C

Proakatemian esseepankki

Arvot rakentavat menestyksen



Kirjoittanut: Marika Tuominen - tiimistä Value.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 5 minuuttia.

Muistan, kuinka lapsena isän kanssa katseltiin formuloita. Lajista en ymmärtänyt mitään, mutta isän into oli tarttuvaa. Opin isän jalanjäljissä kannustamaan Mika Häkkistä ja muutamaa vuotta myöhemmin Kimi Räikköstä. Opin, että formuloiden aikana isälle oli turha jutella. Kuulo oli pois päältä, keskittyminen sataprosenttisesti televisioruudussa. Oma mielenkiinto formuloita kohtaan lopahti teini-ikäisenä, mutta muistan formuloiden kiihdytysäänten tahdittaneen jokaisia sukujuhlia rippijuhlista ylioppilasjuhliin, kun suvun miesväki kokoontui olohuoneeseen tiiviiksi ringiksi kannustamaan suomalaiskuskeja.

Vaikka formuloita en ole enää vuosiin seurannutkaan, yhden kuljettajan edesottamuksilta ei ole voinut välttyä. Kimi Räikkönen onnistunut raivaamaan tiensä paitsi miljoonien fanien sydämiin ympäri maailman, myös kohuotsikoihin lähikaupan lehtihyllylle. Räikkösen julkisuuskuva on ollut ratainen – vauhtia on riittänyt paitsi kisaradoilla, myös radalla kisojen ulkopuolella.

Kari Hotakaisen loppuvuodesta 2018 ilmestynyt kirja Tuntematon Kimi Räikkönen avaa verhoa julkisuuden ja keltaisten lehtien maalaaman kuvan taakse. Tuo kuva on sympaattinen, sydämellinen ja saamaan aikaan säröinen – Kimin omien sanojen mukaan mulkku. Yksi asia leimaa Räikkösen tarinaa aina kirjan ensimmäiseltä sivulta viimeiselle saakka: hän tekee mitä haluaa, ja hän tekee sen ennen kuin ajattelee. Tuo piirre on vienyt Kimin maailman nopeimman F1-kuljettajan palkintopallille, mutta samalla lukemattomiin vaikeuksiin niin ihmissuhteiden kuin auktoriteettienkin suhteen.

 

Menestyksen monet puolet

Tie karting-harrastuksesta formuloiden kuninkuusluokkaan ei ollut ilmainen millään mittarilla mitattuna. Se vaati sitkeyttä, röyhkeyttä, rahaa, oikeita ihmisiä ja hyvää tuuria – samoja ominaisuuksia, joita yrittäjänä menestyminenkin vaatii. Se vaati asumista sisävessattomassa lapsuudenkodissa, kun vanhempien rahat ja sukulaisilta otetut lainat paloivat karting-auton bensatankissa. Se vaati kädet rasvassa moottorien rassaamista. Se vaati tuhansia kilometrejä pakettiautossa. Se vaati uskallusta mennä muista ohi mahdottomissakin paikoissa. Se vaati oikeita ihmisiä radan varrelle ja paljon sattumaa, kommelluksia ja onnekkaita käänteitä.

Menestys on tuonut mukanaan satoja miljoonia, mutta kullalla on myös kääntöpuolensa. Rahalla voi saada melkein mitä vaan, paitsi yksityisyyttä ja aikaa. Menestys on tuonut mukanaan julkisuuden, jota Kimi ei olisi koskaan halunnut – hotellin aulassa parveilevat fanijoukot ja varikolla parveilevat toimittajat. Menestys on tuonut mukanaan myös hyväksikäyttäjiä, joiden vaakakupissa raha painaa ihmisyyttä enemmän.

Huippu-urheilu vaatii äärimmäistä kurinalaisuutta ja tiukkaa kontrollia. Niiden vastapainoksi Räikkönen on vaihtanut välillä vapaalle. Tai oikeastaan vapaapudotukselle. Omien sanojensa mukaan Räikkönen on ”juonut vitusti ottaen huomioon, että on kilpakuski”. Räikkösen kommelluksista tuli kirjaa lukiessa samalla huvittunut ja surullinen fiilis. Mielikuvat Räikkösestä nukkumassa seisaaltaan pyykinkuivauskaapissa ja hyppimässä mäkihyppyjä alas lomamökin parvelta Matti Nykäsen kisapuku päällään laittavat väkisinkin hymyilemään. Samalla tarinat sumuisista parin viikon ränneistä ja tuntemattomien ihmisten täyttämistä bileistä vahvistivat ajatustani siitä, että raha ja menestys eivät ole onnen tae. Onneksi Räikkösenkin kohdalla onni on sittemmin löytynyt ja kosteat vuodet ovat takanapäin.

 

Arvot menestyksen taustalla

Proakatemialla ajattelemme menestystä neljän arvon luontevana seurauksena. Pohjalla on luottamus, kaiken perusta. Yksilön luottamus tiimiin ja tiimin luottamus yksilöön on edellytys kasvulle ja menestykselle. Luottamuksen jälkeen tarvitaan rohkeutta. Rohkeutta tehdä asioita ilman täydellistä varmuutta, rohkeutta ottaa riskejä. Kun on rohkeutta, uskalletaan tehdä, ja vain teoilla on loppupeleissä merkitystä. Teot ovat rohkeuden viemistä käytäntöön. Oppiminen tulee tekemisen seurauksena – kun tehdään asioita, opitaan. Opitaan onnistumisista ja epäonnistumisista, ja sinnikkäällä tekemisellä mahdollistetaan menestyminen.

Sama polku heijastuu myös Kimi Räikkösen menestystarinaan.

1.      Luottamus

Räikkösen ura ei olisi ollut mahdollinen ilman luottamusta oikeisiin ihmisiin oikeissa tilanteissa. Meillä Proakatemialla puhutaan paljon siitä, että tiimi mahdollistaa yksilön menestyksen. Tiimi toimii ikään kuin ponnahduslautana, ja tiimin avulla yksilöstä voidaan saada irti suurin mahdollinen potentiaali. Tiimi on enemmän kuin yksilöidensä summa.

Räikkösen ensimmäinen tiimi oli hänen perheensä, joka mahdollisti formulauran rakentamisen sekä taloudellisesti että henkisesti Kimiä tukien. Ilman perheen apua Kimi ei olisi päässyt edes pikkunappuloiden karting-sarjoista kansainvälisille radoille, saati sitten formula ykkösiin. Perheeltä on vaadittu ehdotonta luottamusta Kimiä kohtaan, sillä Kimin harrastukseen paloivat perheen kaikkien rahojen lisäksi myös perheen kaikki vapaa-aika. Toisaalta ilman Kimin luottamusta perhettä kohtaan mikään ei olisi ollut mahdollista. Luottamus on ollut kaiken pohjalla ensimmäisestä lasten sarjassa ajetusta kisasta lähtien ja kulkenut perheen mukana kisareissuilla tuhansia kilometrejä pitkin Suomen maanteitä, se on mahdollistanut kansainvälisiin kisoihin lähtemisen ja niissä menestymisen.

Uran edetessä ydintiimi on vaihtunut perheestä F1-talleihin, valmentajiin, lääkäreihin ja mekaanikoihin. Hyvä tiimi on menestyksen edellytys, ja Kimin uralla on onneksi ollut monia hyviä tiimejä, jotka ovat mahdollistaneet menestymisen. Tietyt ihmiset ovat pysyneet Kimin rinnalla läpi formulauran tallirajoista riippumatta, mutta tiimin muuttuminen tallien vaihtuessa on varmasti luonut myös omat haasteensa luottamuksen rakentumiseen. Joskus luottamus on rikkoutunutkin tuhoisin seurauksin, sillä rahalla on tapana tuoda mukanaan myös takinkääntäjiä.

 

2.      Rohkeus

”Erot ovat niin minimaalisia, että täytyy olla juuri sen häviävän lyhyen hetken muita röyhkeämpi ja rohkeampi. Pokka mitataan paikoissa, joissa ei pitäisi millään päästä ohi, mutta tuo menee.”

Formuloissa erot muihin kilpailijoihin mitataan sekuntin kymmenes- ja sadasosissa. Missään muussa urheilulajissa erot eivät ole niin pieniä. Formuloissa ei riitä, että on nopein. Pitää olla myös rohkein ja toisinaan röyhkein. Formuloissa ei pärjää herrasmiesasenteella ja tekemällä muille tilaa. Formuloissa pärjää käyttämällä pienimmätkin raot hyväkseen ja menemällä ohi silloin, kun muut eivät uskalla.

”Kimi on sellainen, että jos on pienikin rako, niin siitä ohi.” Paula Räikkönen, Kimi Räikkösen äiti

Kimi Räikkönen tekee mitä haluaa, ei mitä muut haluavat. Niin radalla kuin elämässä yleensäkin. Samanlaista asennetta tarvitaan myös bisneselämässä. On osattava etsiä tilaisuuksia ja tarttua niihin. Jos jahkailee liian pitkään, mahdollisuudet lipuvat ohi. Menestys liike-elämässä vaatii samanlaista reagointikykyä ja rohkeutta kuin menestys formuloissa, mutta onnistuminen mitataan sekuntien sijaan viivan alle jäävässä tuloksessa.

 

3.      Teot

Ilman tekoja ei ole tulosta. Menestyminen ei ole lahja, se on ansaittava. Menestyksen eteen tehtävät teot eivät ole aina helppoja ja mukavia. Huipulle pääseminen vaatii itsensä likoon laittamista ja epämukavuusalueelle menemistä.

Räikkönen on tekijämies. Tekemisen meininki on lähtöisin jo lapsuudenkodista. Räikkösen Matti-isä puuhasteli päivät pitkät autotallissa, ja Kimi kasvatettiin tekemään asiat itse. Jo lapsena hän touhusi aamusta iltaan ehkä tiedostamattaankin rakentaen pohjaa tulevalle uralleen. Kun Räikkönen aloitti moottoriurheilun, hän opetteli itse huoltamaan pelit ja vehkeet. Myöhemmin Räikkönen opiskeli myös autonasennusalaa. Tekniikan ymmärrys on luonut ajamiselle pohjan. Kimi Räikkösen managerit Dave ja Steve Robertson ovat sanoneet, että Räikkösen vahva luonne on kehittynyt nimenomaan itse tekemisen ja pienen budjetin seurauksena. Ilman tekemisen opettamaa kokemusta Räikkönen ei olisi välttämättä menestynyt kilpakuljettajana. Räikkösen omin sanoin ”pohja on itse tekemisessä, auton ymmärtämisessä”.

”Pohjatyöt on tehty lapsuudessa, niukkuuden ehdoilla.”

Tekijäluonne näkyy myös Kimin tavassa toimia ensin ja ajatella vasta sitten. Kun Kimi keksii idean, hän toteuttaa sen – oli se sitten hyvä tai huono idea. Rohkeus hypätä tuntemattomaan (joskus kirjaimellisestikin) on ollut edellytyksenä uran rakentamiselle ja menestykselle. Välillä se on ollut lainarahoilla reissaamista pakettiautolla pitkin Eurooppaa, välillä taas toinen toistaan hullumpia tempauksia kännipäissään. Ennen kaikkea se on ollut tarttumista mahdollisuuksiin.

 

4.      Oppiminen

Kimi Räikkönen on kiistämättä lahjakas. Lahjakkuudesta huolimatta kukaan ei kuitenkaan ole syntyessään formulakuski. Tuhannet ajokilometrit koulivat harrastajasta ammattilaisen, vaikka toki pohjalle vaaditaan lahjakkuuttakin. Kimin nopeus ja ällistyttävä reaktiokyky näkyivät jo lapsuuden karting-kisoissa, joissa hän haastoi jatkuvasti muutamaa vuotta vanhempia ajajia. Myöhemmin Räikkösen manageri Steve Robertson on kuvaillut mykistyneensä nähdessään Kimin ajavan.

Lahjakkuus ja ajokilometrien määrä eivät tuo automaattisesti mukanaan menestystä. Tarvitaan myös sinnikkyyttä. Tie huipulle rakennetaan pitkäjänteisellä työllä. Usein lapsuudessa aloitettujen harrastusten kriittinen piste saavutetaan teini-iän kynnyksellä, kun ammattilaisuuteen tähtäävä urheilu vaatii kaiken vapaa-ajan ja paineiden kasvaessa liian koviksi motivaatio alkaa laskea. Räikkösellä näin ei käynyt, vaan sinnikkyys jatkaa säilyi myös teini-iän kynnyksen yli. Kimin tapauksessa jatkaminen tarkoitti etenemistä karting-kilpailuissa ensin Suomessa ja sittemmin Euroopassa, tuhansia ajotunteja radalla ja Euroopan maanteillä, omien ja muiden moottorien rassaamista kädet öljyssä, epäonnistumisia ja onnistumisia radalla.

Kimin asenne oppimiseen näkyy muun muassa hänen tavassaan ajatella, että huonotkin muistot voivat olla hyviä muistoja. Hyviä siksi, että niistä on opittu. Räikkösen tapoihin ei kuulu jäädä murehtimaan huonosti menneitä tai keskeytettyjä kisoja, vaan fokus on aina seuraavassa haasteessa. Moottoriurheilussa epäonnistumiset eivät ole sidonnaisia urheilijan kykyihin. Esimerkiksi moottoririkot voivat johtaa kisan keskeyttämiseen. Pettymyksien sietäminen on äärimmäisen arvokas taito, jota tarvitaan eritoten silloin, kun epäonnistuminen ei johdu omasta suorituksesta vaan välineistä. Epäonnistumisen käsittely on myös taito, jota pitää harjoitella. Paras keino siihen on kohdata pettymyksiä, oppia niistä ja jatkaa katkeroitumatta eteenpäin.

 

5.      Menestys

Luottamuksen, rohkeuden, tekojen ja oppimisen lisäksi Räikkösen menestystarinaan on tarvittu vähän onneakin. Oikeita ihmisiä ja käänteentekeviä sattumuksia. Sillä sitähän elämä oikeastaan on – hetkiä, jotka voivat muuttaa kaiken. Niihin hetkiin on uskallettava tarttua.

Kommentoi