Tampere
12 Apr, Friday
5° C

Proakatemian esseepankki

Arvostamisen taikaKirjoittanut: Mui Hong - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Yksilöessee

Kukapa ei haluaisi menestyä ja saada vaikutusvaltaa? Jos luon katseeni vuosi sitten tekemääni visiotauluun, ei ole epäilystäkään, ettenkö minä haluaisi menestyä ja saada lisää vaikutusvaltaa. Osallistuin tasan vuosi sitten Varapuun järjestämään naisille suunnatun Wealth Forum for Women- seminaariin, jossa pääpuhujana oli Rich Woman -kirjan äiti Kim Kiyosaki. Ennen seminaaria jokaisen osallistujan oli laadittava itselleen visiotaulu (Vision Board). Visiotaulu on työkalu, jota Kiyosaki on vuosia käyttänyt, ja joka on ollut valtavassa ja maagisessa osassa hänen menestyksessään.

Leikkelin lehdistä kuvia ja liimasin ne yhdeksi isoksi visiotauluksi. Visiotaulussa on kaikki elementit ja saavutukset nykyhetkestä kymmenien vuosien päähän. Tuijotan visiotauluani- haluan onnellisen perheen, sitoa hyvät ystävyyssuhteet, syödä terveellisesti, ostaa kivan talon, tehdä hyväntekeväisyystyötä, haluan olla menestynyt ja ansioitunut yrittäjä, olla supernainen superhyvien ideoiden kanssa ja viimeistään kun edellä mainitut asiat ovat saavutettu olisi aikaa pyrkiä Suomen tasavallan presidentiksi. Noh, presidenttivirka kuulosti vielä vuosi sitten hyvältä, nyt tyytyisin vähempään, sillä ei minusta ole kansanedustajaksi saatikka presidentiksi, mutta unelmassa on hyvä elää ja usko siihen, ettei mikään ole saavuttamattomissa ajaa minua eteenpäin.

 

Dale Carnegien mukaan liike-elämässä ja henkilökohtaisessa elämässä menestyminen on pitkälti vuorovaikutustaidosta kiinni. Se kuinka kommunikoit, vaikuttaa ympärilläsi olevien ihmisten asenteeseen ja toimintaan. Ei ole vääriä tai oikeita kommunikointitapoja, on vaan huonompia ja vähän parempia, ja täten tehokkaampia keinoja vaikuttaa ihmismieleen. Kyseessä ei kuitenkaan ole ihmismielen manipuloinnista vaan pikemminkin tunteisiin vetoamisesta, koska me ihmiset olemme luonnostaan tunteella ajattelevia. Meitä hallitsevat tunteet, ennakkoluulot ja ylpeys.

 

Kehujen voima

 

Carnegie kertoi kirjassaan kuuluisasta englantilaisesta romaanikirjailijasta, joka luopui kokonaan kaunokirjallisista töistä saatuaan moittivat kritiikit. Kritiikki on myös tappava, sillä esimerkiksi se ajoi englantilaisen runoilijan itsemurhaan. Mikään asia ei tapa kunnianhimoa yhtä tehokkaasti kuin moittiminen. Moittiminen kuten sättiminen ja haukkuminen ei hyödytä mitään ja se on vaarallista, koska se haavoittaa toisen ylpeyttä, loukkaa omanarvontuntoa ja herättää katkeruutta.

 

Meillä ihmisillä on taipumus kiinnittää toistemme virheisiin, ja virheiden arvosteleminen on siten luonnollista. Kun näemme jotain hyvää, emme yleensä sano mitään. Lapsesta voi kasvaa huono itsetuntoinen tai -tuhoinen, mikäli häntä jatkuvasti arvostellaan eikä hänessä nähdä mitään hyvää. Moittimisen sijasta vanhempien on kehuttava lastaan ja ruokittava hänen itsetuntoaan, jotta tämä kasvaisi itsevarmaksi ja kunnianhimoiseksi henkilöksi. Parisuhde voi hajota liiallisen arvostelun, tuomitsemisen ja valituksen myötä. Parisuhteessa oleva tietää, että yhteinen taival on välillä aika kivikkoista, jolloin tekisi mieli tuomita ja lytätä oman puolison huonoja tapoja ja käyttäytymistä. Ennen kuin loukkaat toisen tunteita palauta mieleen puolisosi hyviä puolia, jotka saivat sinut aikoinaan rakastumaan häneen. Työntekijä voi irtisanoa itsensä riittämättömyyden tunteesta, mikäli esimies sättii ja arvostelee hänen hyvää työtään. Työntekijät välillä mokaavat, mutta sättimisen sijaan esimiehen on kannustettava ja kehuttava alaisiaan aina tilaisuuden salliessa innostavan työpaikkailmapiirin nimessä. Kehuissa on voima ja se saa parisuhteet kukoistamaan, ihmiset kasvamaan, kehittymään ja näkemään omat piilevät mahdollisuutensa.

Ihmisyyteen kuuluu virheiden tekeminen. Ketään ei pitäisi tuomita virheiden perusteella, eikä kukaan ansaitse jatkuvaa muistutusta omista virheistään.

Pyrin olemaan tuomitsematta ihmisiä, koska minulla ei ole oikeutta tuomita ketään. Pelkän ulkonäön tai ulkokuoren perusteella ei kannata ketään tuomita, koska ensinnäkin minä en ole tuomitsemani henkilön asemassa enkä tiedä millaisia asioita hän on elämässään käynyt läpi. Kaikilla ihmisillä on omat tarinansa, ja koska minä en tiedä niitä, olen tuomitsematta. Läheisten ihmisten tehdessä valintoja, valinnat joutuvat usein helposti arvosteluni kohteeksi, mutta kyse on heidän elämästä ei minun, joten hyväksyn ne ja iloitsen heidän puolestaan.

Kehut ovat jääneet vähemmälle, mutta kun vaan muistaa kehua toisten onnistumisista itselle tulee valtaisa hyvä olo. En menetä kehuessa mitään vaan päinvastoin saatan pelastaa toisen päivän tai tietämättäni jopa hengenkin.

 

’’Ihmisluonnon syvin vietti on halu olla tärkeä’’

 

Hyväksytyksi tulemisen lisäksi meillä ihmisillä on kova halu olla tärkeä. Haluamme olla tärkeä työntekijä, äiti, isä, tiimijäsen, esimies tai ystävä. Arvostus on jokapäiväinen hyve, jota useasti laiminlyödään, koska sitä pidetään niin itsestään selvyytenä. Carnegie mainitsi tutkimuksesta, joka koski karanneita vaimoja. Karanneiden vaimojen syynä oli arvostuksen puute, he eivät kokeneet saavansa tarpeeksi arvostusta mieheltään. Jos tehtäisi samanlainen tutkimus avioliitossa elävistä miehistä, uskon vastauksen olevan sama kuin naisilla; he eivät kokisi saavansa tarpeeksi arvostusta omalta vaimoltaan. Suomalaisten avioerojen määrä on valtaisa. Erojen syyt voivat olla kirjavat, mutta olisivatko lukuisat pariskunnat välttyneet eroilta, jos olisivat osanneet osoittaa aitoa arvostusta kumppaniaan kohtaan?

Arvostuksen kaipuu oli niinkin kova, että saavuttaakseen sen Carnegien kirjassa esiintyvät henkilöt olivat valmiina mihin tahansa vaan, jopa ryhtymään ryöstäjäksi ja murhaajaksi. Jos evoluutioon on uskomista, niin mehän kehityimme apinoista, ja se mikä erottaa meidät eläinkunnasta on tärkeydentunteen kaipuu eli arvostus, jota eläimillä ei ole.

Yritykset eivät löydä motivoituneita työntekijöitä töihin. Työntekijöiden päässä taas irtisanotaan itsensä työpaikasta irti, koska työnantajat eivät osaa antaa heidän työlleen arvoa. Kun annat työntekijällesi tunteen hänen olemassaolon tärkeydestä saat hänet sitoutumaan yritykseesi huonoinakin hetkinä. Työntekijä, joka kokee saavansa aitoa arvostusta, tekee myös paljon enemmän kuin häneltä odotetaan. Arvostuksen voimaa aliarvioidaan mutta siitä saatu hyöty on moninkertainen. Arvostuksen voima on tehokkaimmillaan silloin kun se on molemminpuolista eli sekä työntekijä että työnantaja antavat toisilleen tunteen olemassaolon tärkeydestä.

Milloin sinä viimeksi osoitit arvostusta tiimikavereitasi kohtaan? Oletko muistanut kehua tiimikavereittesi tai läheistesi onnistumisista? Kerrotko tarpeeksi lapsillesi ja puolisollesi kuinka tärkeitä he ovat sinulle? Jos et, niin nyt olisi korkea aika, sillä ihmisluonnon syvin vietti on halu olla tärkeä ja tulla hyväksytyksi sellaisena kuin on.

 

Anna toisen säilyttää kasvonsa

 

Koska ihmisluonnon syvin vietti on halu tärkeä, niin muistakaamme, että yhtä tärkeä on antaa toisen säilyttää kasvonsa. Maineesta puhutaan vähän, mutta maine on ihmiselle yhtä tärkeä kuin oma nimensä. Meillä kaikilla on ylpeytemme, ja jos joku sattuu loukkaamaan ylpeyttämme teemme hänestä varman vihollisen.

Kun joku esittää järjettömiä väitteitä, joiden tiedät olevan vääriä, sinulla on suuri kiusaus haluta ampua väittämät alas ja osoittaa ne vääräksi. Jos haluat osoittaa väitteet vääriksi tee se diplomaattisesti sanomalla olevasi eri mieltä ja, että haluat tarkistaa asian paikkansapitävyyden. Jos olet väärässä, myönnä se. Toisen vastarinnan madaltaminen on aina parempi keino kuin iskeä suoraan hänen älyynsä, ylpeyteensä, itsearvostukseensa ja arvostelukykyynsä. Väittely on aina hyödytöntä, eikä sitä voi voittaa.’’Se on mahdottomuus, sillä jos häviät; olet hävinnyt; jos voitat, olet silti hävinnyt’’. Voittamisesta tulee sinulle mielihyvää, muttei se poista sitä, että olet loukannut toisen ylpeyttä. Tämän jälkeen hän tuskin enää haluaa muuttaa omaa kantaansa.

Pakkohan sen on myöntää, että väittelyn voittamisesta tulee hyvä mieli, mutta se ei aina ole sen arvoista. Se ei ole sen arvoista, jos väittelyn voittamiseksi tulee loukanneeksi läheisten ihmisten tunteita. Carnegien mukaan paras tapa saavuttaa voiton väittelyssä on välttää koko väittelyä, ja näin aion jatkossakin menetellä, tosin tilanteista riippuen.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close