Tampere
03 Dec, Sunday
-10° C

Proakatemian esseepankki

Arvonlisäveron alkeetKirjoittanut: Sanni Turunen - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Yrittäjän talousopas
Lasse Karjalainen
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Arvonlisävero

Arvonlisävero eli alv on ollut Revenalaisten huulilla kuluneen syksyn ajan ja tuonut paljon hämmennystä ja ihmetystä. Monille arvonlisävero on tullut täysin uutena asiana ja eihän sitä oikeastaan ei olla missään vaiheessa edes opettamalla opetettu meille. Arvonlisävero on aiheuttanut paljon keskustelua, sillä monet eivät ole ymmärtäneet sitä ja nyt siitä on tullut ajankohtainen aihe, kun olemme tehneet rahaa Revanassa. Itse kuulun selkeästi tähän joukkoon, kuka ei ole ymmärtänyt täysin mikä se arvonlisävero on ja kuinka se käyttäytyy yritystoiminnassa. Minne se alvi maksetaa, milloin se maksetaan, paljon sitä maksetaan ja miksi? Kysymyksiä on selkeästi enemmän kuin vastauksia, joten halusin perehtyä vähän tarkemmin aiheeseen.

Mikä arvonlisä vero on?

Aloittavilla yrittäjillä arvonlisävero on täysin uusi juttu, ja siksi on täysin ymmärrettävää, että sen ymmärtäminen on välillä haastavaa. Yrittäjä eli tässä tilanteessa myyjä, saa alv:in ostajalta palvelun tai tavaran myynnin yhteydessä. Kyseessä on välillinen vero, jossa asiakas maksaa alvin osana tuotteen hintaa ja tuotteen myyjä (yrittäjä) pussittaa tämän osuuden valtiolle. Yrittäjä siis vain tilittää alvin eteenpäin verottajalle, kun asiakas maksaa arvonlisäveron osana ostamaansa tavaraa tai palvelun hintaa.

Selkokielellä se on kulutusvero, ja se koskee kaikkia palveluita ja tavaroita. Yleinen arvonlisäverokanta on Suomessa 24 prosenttia ja veron suuruus perustuu tuotteen verokantaan. Suomessa lähes kaikki yritykset ovat arvolisäverovelvollisia ja näiden yritysten tulee sisällyttää hintoihinsa alvin määrä. Arvolisäveroa ei kannata ajatella omana rahana, vaan on helpompaa miettiä, että se kuuluu valtiolle.

Esimerkki alvista

Perustat yrityksen ja myyt palveluita tai tavaraa asiakkaalle 1000€ edestä. Tähän lisätään alv 24%. 1000€ + 24% on yhteensä 1240 euroa, joista yrityksen rahaa on 1000 euroa ja 240€ tilitetään valtiolle.

Tähän asti homma onkin selkeä, mutta miten voit vähentää arvonlisäveroa yrityksesi toimittannasta, jotta kaikkia alveja ei välttämättä tulisi maksaa valtiolle?

Ensinnäkin sinun tulee kuulua alv rekisteriin ja olla arvonlisäverovelvollinen, eli kaikki yritykset joiden liikevaihto tilikauden aikana ylittää 10 000 euroa on arvonlisäverovelvollisia.

Yritys joka on kuukauden aikana tehnyt ostoja esimerkiksi samalla summalla 1240€ ( 1000€ + alv 24% 240€ ) voi vähentää arvolisäveron myyntiesi sisältämistä arvonlisäveroista.

Eli 240 eurosta mikä tilitettäisiin valtiolle, voidaan miinustaa ostot 240€.

240€ -240€ = 0€.

Erilaisen arvonlisäverokannat

Yleisin ja tavanomaisin arvolisäverokanta on 24%, mutta muitakin löytyy aloista riippuen. Lisäksi on kaksi alennettua verokantaa 14% ja 10%. 14 prosentin verokantaan kuuluu ravintola, ja ateriapalvelut, rehut ja elintarvikkeet. 10 prosentin verokantaan taas kuuluu muun muassa majoituspalvelut, kirjat, liikuntapalvelut ja lääkkeet. On myös olemassa nollaverokanta, joiden hankinnoista on myös vähennysoikeus. Tällaisia on esimerkiksi varastointimenettelyihin liittyvä veroton myynti tai vienti EU:n ulkopuolelle. Myös terveydenhoitofirmat ja sairaalapalvelut jäävät kokonaan verotuksen ulkopuolelle, mutta niiden myyntejä ei myöskään voida laskuttaa arvolisäverovelvollisina.

Esimerkki ystäväni fysioterapia yrityksen alveista.

 

Ystävälläni Erikalla on fysioterapia vastaanotto, jossa hän tekee hoitoja fysioterapiasta rentouttaviin hierontoihin. Jos asiakas on saanut lähetteen fysioterapiaan, alvi on tuolloin 0%, sillä se on terveyspalvelu. Jos asiakas taas haluaa rentouttavaan kuumakivihierontaan, alvi on normaalisti 24% sillä se on palvelu. Näissä on oltava siis tarkkana, ja tässä tapauksessa ystäväni tuli siis rekisteröityä alvirekisteriin ja ilmoittautua arvolisäverovelvolliseksi.

Milloin alvi maksetaan?

Arvonlisävero ilmoituskausi voi olla joko kuukauden, neljännevuoden tai vuoden pituinen jakso. Normaalisi ilmoitusjakso on kuukauden mittainen, mutta pidempää ilmoituskautta voi anoa pienenliikevaihdon takia. Kumminkin yleinen maksupäivä on kuun 12.päivä. Asiointi hoidetaan OmaVerossa, ja arvonlisäveroilmoitus tulee tehdä, vaikka yrityksellä ei olisi verokauden aikana ollut arvonlisäverollista toimintaa. Poikkeus on vuosittain ilmoituksen tekevissä yrityksissä, sillä he voivat ilmoittaa ja maksaa arvonlisäveron helmikuun viimeisenä päivänä.

Pohdintaa

Jos yritys itse yrittäisi huolehtia kaikki maksut ja ilmoitukset ajallaan ja oikein, se olisi hyvin aikaa vievää. Siksi lähes kaikilla yrityksillä on omat kirjanpitäjät, jotka huolehtivat kaikesta kirjanpitoon, alveihin ja verotukseen liittyvistä asioista. Yrittäjien on oltava kumminkin tarkkana, ja muistaa esimerkiksi säilyttää ja lähettää kuitit ostoista kirjanpitäjille.

Itselläni on myös toiminimi, jonka kautta laskutan pienempiä töitä ja osakseen myös siksi minun tulee osata ja olla kiinnostunut näistä. Ajattelin etten hommaisi itselleni kirjanpitäjää muutaman hassun laskun ja oston vuoksi ja samalla oma osaamiseni karttuisi, kun joutuu itse tekemään veroilmoituksia ja huolehtimaan kaikesta. Mielestäni nämä alvit ovat jokseenkin vaikeita ymmärtää, vaikka olen yrittänyt niitä opiskella kirjoista, artikkeleista ja OmaVero-palvelun sivuilta. Jos jatkan ensi keväänä taloustiimin jäsenenä niin haluaisin kutsua ulkopuolisen ammattilaisen kertomaan ja opettamaan meille lisää alveista.

 

Lähdetiedot

Karjalainen, L. 2013. Yrittäjän talousopas. Hakapaino Oy, Helsinki.

Oma vero. Mikä arvonlisävero on? Luettu 16.12.20.

https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/tietoa-yritysverotuksesta/arvonlisaverotus/mik%C3%A4-arvonlis%C3%A4vero-on/

Business Oulu. Arvonlisävero. Luettu 16.12.20.

https://www.yritystulkki.fi/fi/alue/oulu/aloittava-yrittaja/kaynnistaminen/arvonlisavero/

 

 

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close