Tampere
29 Mar, Friday
6° C

Proakatemian esseepankki

Apua tavoitteiden saavuttamiseen



Kirjoittanut: Rosa Salminen - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

 

Tavoitteiden asettaminen tulee minulle luonnostaan. Osaan olla oikea taivaanrannan maalari ja unelmoin usein erilaisten haaveiden parissa. Haaveet eivät aina ole kovin realistisia, ainakaan juuri sillä hetkellä. Haaveilen huolettomasti, kuitenkaan tarkastelematta sen kummemmin, onko se jotakin, mitä oikeasti haluan tavoitella. On luonnollista, että tavoitteita sekä syntyy sisäisestä mielenkiinnosta, että ulkoisesta ympäristöstä.  

Usein luomani tavoitteet ovat aivan liian suuria, enkä osaa jakaa niitä tarpeeksi pieniin kokonaisuuksiin. Varsinkin vaativien ja isompien kokonaisuuksien elinehto on asettaa pienempiä välitavoitteita. Ei kannata haukata liian suurta palaa kerralla ja uuvuttaa itseään ennen maaliin pääsyä. Välitavoitteet auttavat etenemään pienin askelin eteenpäin ja saamme onnistumiseniloa saavutuksistamme.  

Useiden saavuttamatta jääneiden tavoitteiden jälkeen aloin tarkastelemaan, mikä niissä meni pieleen. Varsinkin nuorempana tavoitteet tulivat ulkoisista olosuhteista, eikä kummunnut sisäisestä tahdosta. Epäonnistumisen tunne ei ole motivoivaa ja jäin usein ruoskimaan itseäni. Ajan mittaa aloin tarkastelemaan, mikä tavoitteissani meni vikaan ja aloin systemaattisesti harjoittelemaan paremmaksi tavoitteiden tekijäksi. Tässä on minun kolme vinkkiäni, mitä itse käytän tavoitteita asettaessani:

1. Määrittele itse tavoite.

Aito sitoutuminen tavoitteeseen. Ei riitä, että esimerkiksi opettaja antaa sinulle tavoitteen, mitä tulee oppia tietyssä ajassa. Oppiminen alkaa siitä, kun itse päätät sitoutua siihen.

2. Tee tavoitteistasi konkreettisia, tarkkoja ja mitattavia.

Mitä tarkempi suunnitelma sinulla on tavoitteistasi, sitä todennäköisemmin tulet ne myös saavuttamaan. Minua auttaa, kun kirjoitan omat tavoitteet ylös. Tällä tavalla ne tuntuvat realistisemmilta ja toteuttamiskelpoisilta. Tällä tavalla ne eivät jää, niin helposti pelkästään unelmiksi ja haaveiksi.

3. Tavoite sisältää määräajan.

Tee itsellesi aikataulu tai aikajana, mihin mennessä tavoite pitää olla saavutettuna. Aloita aikataulun laatiminen suuresta pienempään. Jos tavoitteesi on esimerkiksi tutkinto tai opiskelupaikka. Laadi itsellesi aikataulu tarkka aluksi kuukauden, sitten viikon ja päivän tarkkuudella. Aikataulu ei saa olla kuitenkaan liian tiukka, että aikaa jää myös levolle ja vapaa-ajalle. 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close