Tampere
29 Mar, Friday
3° C

Proakatemian esseepankki

Ammattilaisurheilun haasteet



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Petteri Koponen on yksi kaikkien aikojen kovimmista suomalaisista koripalloilijoista, josta kertoo valinta Suomessa vuoden koripalloilijaksi jopa seitsemänä vuotena. Uralle mahtuu myös paljon muutakin. Vuosina 2004-2007 Koponen nousi koripallokansan tietoisuuteen Tapiolan Hongan superjuniorina ja pelintekijänä, jota seurasi kautta aikain ensimmäinen suomalaisvaraus NBA:han ykköskierroksella. Sopimusta ei kuitenkaan syntynyt Yhdysvaltoihin vaan Koponen siirtyi seuraavaksi kolmeksi kaudeksi Italiaan, josta reissu jatkui Venäjälle ja tämän jälkeen Espanjaan.

 

Koripallo on erittäin suosittu laji, jolla on maailmassa toiseksi eniten harrastajia jalkapallon jälkeen. Erottautuminen yksittäisenä pelaajana muualla kuin kotimaassa ei siis ole helppoa varsinkin, kun huomioidaan Suomen koripallomaajoukkueen heikko menestys 2000-luvun alussa. Koponen oli kuitenkin hyvissä käsissä alusta asti ja etenkin Hongan vuosina Mihailo Pavicevicin ollessa joukkueen päävalmentajana. Pavicevic näki Koposen potentiaalin varhaisessa vaiheessa ja oli varma, että hänestä on pelaamaan arvostetuimmassa koripallosarjassa NBA:ssa. Mikään ei tullut ilmaiseksi ja ajoittain kirjaa lukiessa pystyi vain kuvittelemaan, miltä Koposesta tuntui päävalmentajan kiristäessä treenitahtia. Samanlaisesta rääkistä harvempi selviäisi puhtain paperein. Kova työ tuotti kuitenkin tulosta, jonka osoittaa varaus ensimmäisellä kierroksella NBA:han.

 

Kesän jälkeen Koposen matka jatkui Italiaan Virtus Bolognan riveihin. Suomalaisfanit varmasti odottivat NBA-varauksen seurauksena Koposelle isoja peliminuutteja ja suurta vastuuta uudessa joukkueessa. Koponen oli aiemmin tottunut olemaan johtohahmo suomalaisessa koripallossa ja osoittanut pärjäävänsä NBA:n kesäliigassa. Ammattilaisurheilussa on kuitenkin selvä hierarkia. Kirjan perusteella ensimmäisen vuoden ammattilaiselle voi korkeintaan toivoa ajoittaisia onnistumisia. Pääsääntöisesti pelit kuluvat vaihtopenkkiä kuluttaen samalla oppiessa kokeneemmilta pelaajilta, mitä ammattilaisurheilu todellisuudessa on. Koponen joutui myös luultavasti nuoren ikänsä puolesta valmentajan silmätikuksi. Monet pettymykset sysättiin nuoren suomalaislupauksen syyksi, vaikka pelin lopputuloksen kannalta tällä ei ollut näihin vaikutusta. Uusi ympäristö, jatkuva omien kykyjen todistaminen ja epäonnistumisista muistuttaminen ovat asioita, jotka rasittavat henkisesti ketä tahansa. Ensimmäisen kauden jälkeen tilanne kuitenkin helpottui, vastuuta tuli entistä enemmän ja viimeisellä kaudellaan Koponen oli joukkueen selvä johtohahmo. Kirjan perusteella vahvistuu entisestään muutama tekijä Petterin menestykselle, jotka ovat periksiantamattomuus ja päämäärätietoisuus. Vaikka asiat eivät menneet aluksi suunnitelmien mukaan ja rooli uudessa seurassa tuli varmasti hänelle myös yllätyksenä, niin tästä huolimatta Koponen pyrki löytämään uusia keinoja parantaakseen omia suorituksiaan eikä antanut päävalmentajan kiukuttelulle liian suurta painoarvoa. Osasyy Petterin henkiselle jaksamiselle on varmasti aiemmat Hongan vuodet, jolloin päävalmentaja Pavicevic pyrki valmistamaan nuorta pelaajaa kyseisiin tilanteisiin.

 

Koposen edesottamukset oltiin huomioitu isommissa eurooppalaisissa seuroissa ja tämän lopputuloksena syntyi sopimus rahakkaan venäläisen seuran, Himkin, kanssa. Suuri budjetti asettaa myös enemmän paineita ja suurempia odotuksia pelaajille. Seuran johto haluaa rahallisen panostuksen näkyvän tuloksessa. Itselleni yllätyksellisenä yksityiskohtana kirjassa kerrotaan huonojen otteiden johtaneen siihen, että seura suunnitteli sakottavan pelaajiaan hävityistä otteluista. Vaikka seuralla on iso budjetti, niin tämä ei kuitenkaan automaattisesti takaa menestystä. Paperilla joukkue saattaa näyttää lyömättömältä, mutta joukkueen roolituksella ja henkilökemioilla on erittäin suuri merkitys menestyksen kannalta. Vuodet sujuivat ailahdellen sisältäen niin hyviä kuin huonoja hetkiä, jonka jälkeen Koponen siirtyi suurseura Barcelonaan.

 

Ammattilaistasolle pääseminen lajissa kuin lajissa vaatii todella kovaa työntekoa nuoresta iästä alkaen. Työnteko ei kuitenkaan pääty ensimmäiseen allekirjoitettuun sopimukseen. Yksilön on jatkuvasti todistettava oma osaamisensa ja on toisin sanoen niin hyvä, kuinka on edellisessä ottelussa suoriutunut. Jatkuva matkustaminen ja pelaaminen kuormittavat fyysisesti, josta urheilijan on palauduttava. Tämän lisäksi urheilijan tulee olla myös henkisesti vahva ja pystyä suoriutumaan kovassakin paineessa. Jatkuva paine muun muassa valmentajilta, seuran johdolta ja faneilta voivat rasittaa erittäin paljon, ellei yksilö ole oppinut toimimaan vastaavissa tilanteissa. Koponen on henkisesti vahva ja uskon tämän olleen yksi syy siihen, että hän on menestynyt. Suomalaisia koripalloilijoita pelaa nykyään entistä enemmän ammattilaisena ulkomailla ja uskon Koposen olleen yksi syy tähän ilmiöön. Kirja tarjosi erittäin mielenkiintoisen katsauksen tapahtumarikkaaseen uraan ja ammattilaisurheilun asettamiin haasteisiin.

 

Vielä Koposta ei olla nähty NBA:ssa, joten jään tätä mielenkiinnolla seuraamaan.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close