Tampere
29 Mar, Friday
7° C

Proakatemian esseepankki

Blogiessee: Älylaiteaddiktoitunut: vieroitusohjelma juuri sinulle



Kirjoittanut: Nuppu Laaksonen - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

 

Kyseessä lienee yksi hyväksytyimmistä riippuvuuksien muodoista; riippuvuus omaan luuriin. Jokainen tietää varmaan sen tunteen, kun huomaa puhelimen jääneen kotiin. Hätääntyminen etenee päästä varpaisiin ja alkaa ahdistaa. Okei ei nyt sentään välttämättä, mutta jos kyse on puhelinriippuvuudesta, niin silloin ainakin todennäköisesti. Huomion arvoinen seikka on, että kyseisten tunteiden aktivoimiseksi ei tarvita puhelimen kotiin unohtamista, vaan ainoastaan tieto siitä, että puhelin ei ole ulottuvilla tai tiedossa on sellaisia keskittymistä vaativia tehtäviä, jolloin älynäyttö ei ole näpräyksen päässä.

Maailmassa on jopa 100 miljoonaa älypuhelinriippuvaista ihmistä, arvio psykologi Adam Alter, joka on kirjoittanut ilmiöstä kirjan Irresistible. Pohjoismaissa puolet 24-34-vuotaista sanoo käyttävänsä puhelintaan liikaa Consumer Survey-kyselytutkimuksen mukaan. Saman tutkimuksen perusteella 71% ihmisistä tarkastaa puhelimensa 15 minuutin sisällä heräämisestä ja 44% katsoo sitä vielä viisitoista minuuttia ennen nukahtamista. Kaukana ovat ne yöt, kun itsekin vein puhelimen latautumaan eri huoneeseen säteilyä pelätessäni.

Tätä digitaalista popcornia tulee popsittua huomaamatta, kuinka se vaikuttaa työntekoomme (keskeyttää), ihmissuhteisiimme (etäännyttää), läsnäoloomme (tarviiko edes mainita). Muistan kerran tarkastaneeni joogatessani työsähköpostini, mikä oli herättelevää. Keskeytin Happy baby-asanan nähdäkseni, onkohan tarjouspyyntöni hyväksytty, eli ollakseni kaikkea muuta kuin Happy baby.

Tiedostan, että olen ajoittain itsekin ollut laskettavissa älypuhelinzombien kansakuntaan, mutta ilokseni voin sanoa, ettei näin ole enää. Sosiaalinen media on valtava hyöty niin työssä, kuin myös etäänpien ihmissuhteiden ylläpidossa, mutta kuten tulikin, on se ainoastaan renkinä hyvä. Sen sijaan, että tarvisit tiukempaa katkoa vieroituksessa, kasaankin alle muutaman hyvän Bootz Magazinesta löytämäni vinkin, ja yhdistän ne keinoihin, jotka ovat itselleni mieluisia:

 

  1. Lataa sovellus, joka antaa faktaa älylaitteen käytöstäsi
    1. Tällainen on esimerkiksi Momentum. Käyttöä tarkasteltaessa huomaat, että suurin osa on varmasti aivan turhaa. Varmaa dataa saadessa on helpompi vähentää omaa ruutuaikaa ja asettaa itselleen tavoitteita.
  2. Poista ilmoitukset
    1. Ei ole sattumaa, että kaikki ilmoitukset näkyvät punaisella värillä; mutta jokainen ei varmasti ole yhtä tärkeä. Vrt. kommentti instagramissa ”Ui miten söpö kissa” tai viesti slackissa ”Viikkopalaveri huomenna klo 9:00”. Jos jokainen piippaus vie huomiosi, sitä et hallitse laitettasi, vaan laitteesi hallitsee sinua.
  3. Rajaa käyttöaikaa
    1. Mitä jos tarkastaisit viestisi ja ilmoituksesi vain kolmen tunnin välein? Klo 9:00, 12, 15, 18, (21). Kuulostaa paljolta, mutta se on todella vähän jos viestien tarkistus ja chattailu jää sen todella vaativaan aikaikkunaan.
  4. Keksi jokin korvaava toimenpide
    1. Kauppajonossa seisoessasi saatat tunnetta pakottavaa tarvetta kaivaa puhelin esiin. Mistä tämä tunne kumpuaa? Tarpeen tunteesta olla jatkuvasti saavutettavissa? Tylsyydestä? Korvaa edellinen toimenpide (näytön hively) jollakin toisella ja tunnustele miltä se tuntuu. Ota 10 syvähengitystä. Miltä ne tuntuvat?
  5. Suunnittele sisältösi etukäteen
    1. Kuka estää sinua suunnittelemasta tuotoksiasi etukäteen? Mikäli postaat Facebookissa/Instagramissa/Twitterissä/LinkedInissä useita kertoja viikossa, voit varata yhden puolikkaan päivän viikosta näiden julkaisujen suunnittelemiseen ja ajastaa postaukset julkaistaviksi toivomaasi aikaan. Ei kaikkien postauksien tarvitse olla spontaaneja ja hetkessä luotuja. Jos teet kaiken aina tilanteen sattuessa, olet harvoin todella läsnä tapahtumahetkellä. Näin säästät huomattavasti aikaresursseja, sekä helpotat omaa työskentelyäsi, jota ei ole pakko keskeyttää ”pakollisella” somepäivityksellä.
  6. Vietä someton päivä
    1. Sunday off social media on paikallaan kaikille, ketkä haluavat nauttia viikonlopun viimeisestä päivästä ilman tunnetta siitä, että vapaa luisuu sormien välistä kuin hiekka konsanaan. Jätä puhelin kaappiin. Mene kävelylle, ole läsnä, hengitä ja leivo vaikka kakku. Se maistuu ihan yhtä hyvältä, otatko siitä kuvan seuraajiasi varten, vai et.

 

Lähteet: 

Bootz Magazine, syksy 2018

Consumer Survey-kyselytutkimus

Adam Alter, Irresistible

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close