Tampere
02 Dec, Saturday
-15° C

Proakatemian esseepankki

AlexKirjoittanut: Matilda Tistelgren - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Johdanto

Olen aina ihaillut jollain lailla Stubbia. Vaikuttaa tyypiltä jolla on jalat maassa, ja pää täynnä fiksuja pointteja. Stubin kirja Alex oli lähinnä mielenkiintoinen elämänkerta ja tarina millainen maailma on hänen silmin ja millaisia kokemuksia joutuukaan ministerin työssä kohtaamaan. Hurjan paljon ahaa elämyksiä kirja ei antanut, mutta mielenkiintoista kuunneltavaa se tosiaan oli, etenkin Alexin itse lukemana.

Stubb on totinen urheilija ja selkeän päiväryhmin suuri kannattaja. Hän herää tiettyyn aikaan aamulla, tekee tietyt askareet, urheilee, palaa töiden pariin ja jaksottaa aikansa itselleen sopivaksi. Rytmit ja arjen sujuvuus takaavat, että asiat hoituvat ja kunnolla, etenkin Alexin tapauksessa. Liikunta on se mistä tämä ministeri ei tingi. Jokapäiväinen liikuntaheti on saatava, se on ehdoton, ja kaikki hänen läheisensäkin sen jo tietävät.

Pohdintaa

Heräsi ajatus. Toisinaan koen oman aikani riittämättömäksi ja karsin asioista jotka olisivat hyvinvointini kannalta ehdottoman tärkeitä pitää kalenterissa. Terveellinen ruoka jää vähemmälle ja nopet snaksit ja välipalat astuvat kehiin. Kun töitä on liikaa uni on se josta karsitaan. Valvon myöhään enkä saata ajatella seurauksia pidemmälle, niin kuin esimerkiksi sitä kuinka se vaikuttaa huomisen päivän jaksamiseeni ja tuotteliaisuuteeni. Kolmas asia jonka karsin poikkeuksetta aina tuntiessani kiirettä tai stressiä on liikunta. Pahin mahdollinen paikka karsia, sillä tiedostan, että se on minullekin paras tapa purkaa stressiä ja paineita. Liikkuessa hetki omaa aikaa ja vapaata ajatuksen virtaa puhdistavat ja raikastavat ajatuksia, silti siitä karsin. Tähän teen muutoksen, ihan vain Stubista inspiroituneena. Jos hän kykenee pitämään kaikki nämä elämänsä palaset kasassa tehdessään moista työtä, tulisi minunkin pystyä siihen. Jos en kykene, tiedostan syiden olevan tekosyitä ja valheita itselleni. Tästä lähdetään muuttumaan, pienin askelin.

Kolme pointtia

Stubin kolme kuuluisaa pointtia vien myös taatusti käytäntöön. Kirjoittaminen ja etenkin tiivistäminen on ollut minulle aina haastavaa. Se, että saan ajatukseni selkeäsi ulos ja vielä niin, että muut jaksavat sen kuunnella on tuottanut minulle kasapäin harmaita hiuksia. Kuinka tiivistää ja kertoa ydin selkeästi ja ymmärrettävästi? Vastauksena, kolme pointtia. Aion taatusti ottaa nämä käyttöön ja kokeiluun esitelmissä, pitchauksissa ja miksei esseissäkin. Kolmen pointin avulla saa rakennettua selkeän kokonaisuuden ja tuotua asian ytimet esille niin, että ne kyetään vielä puheen jälkeenkin muistamaan. Liika on liikaa ja liian vähän ei mitään. Stub kertoi havainneensa kolme pointtia parhaimmaksi juuri muistamisen ja selkeyttämisen kannalta.

Kolmen pointin takana on montakin faktatietoon perustuvaa väitettä. Yleisö ei pysty kelaamaan puhetta taaksepäin, jonka vuoksi puhe tulee ymmärtää kerralla. Me ihmiset kyetään säilyttämään muistissamme korkeintaan 9 asiaa noin 30 sekunnin ajan. Ihminen ei kykene pitämään työmuistissaan suurempaa määrää pointteja. Siispä kolme pointtia on täydellinen määrä varmistaakseen sen, että jokainen ihminen pysyy kelkassa mukana. Toinen fakta on se, että valintojen määrän kasvaessa, valitsemattomuuden todennäköisyys kasvaa. Liika on liikaa ja silloin se vähäkin saattaa unohtua. Viimeisimpänä faktana on yksinkertainen asia, ihmisen korva on vain yksinkertaisesti ja tutkitusti taipuvainen kolmikoille. Uskokaa tai älkää.

Loppusanat

Suosittelen siis lämpimästi lukemaan kirjan Alex. Olen varma, että inpiroidut tai ainakin opit jotain uutta, jos et itsestäsi niin maailmasta, jossa tämä moniministeri elää.

LÄHTEET:

Alex. Karo Hämäläinen ja Alexander Stubb. 2017. ÄänikirjaAlex

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close