Tampere
19 Apr, Friday
-4° C

Proakatemian esseepankki

ÄLÄ ULKOISTA ÄLYÄ



Kirjoittanut: Evianna Sipilä - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

ÄLÄ ULKOISTA ÄLYÄ

Artikkelissa Why the modern world is bad for your brain kerrotaan tieteellisiin tutkimuksiin nojaten, kuinka älylaitteiden kätevyys esimerkiksi sosiaalisenmedian käytössä, voi olla haitallista, mitä tulee oppimiseen, tunteiden säätelyyn ja käytökseen. Käytännössä aina, kun vastaanotamme esimerkiksi sähköpostin älypuhelimeen, tunnemme mielihyvän tunteen, jonka “palkkiohormonit” herättävät keinotekoisesti. Informaation vastaanoton ruokkiominen olemalla jatkuvasti ”online” taas ylläpitää koukuttavaa palkitsemissykliä.

Tunneälyssä tarvitaan sekä tunnekeskusten että älyllisen aivokuoren yhteistyötä. Tunteiden lähde sijaitsee aivojen mantelitumakkeessa, joka on samaan aikaan myös häiriöimpulssien keskus. Aivojen etuotsalohkoissa sijaitsevalla työmuistilla on kyky kiinnittää huomio kulloinkin käsillä olevaan asiaan. Lyhykäisyydessään, mitä enemmän tunteiden herättämät ajatukset täyttävät mielemme, sitä vähemmän tilaa työmuistilla on. Koska tunneäly vaatii aivoilta erityistä kykyä havainnoida ja tehdä johtopäätöksiä vuorovaikutteisista tilanteista, kaikki ylimääräinen kuormitus täällä etuotsalohkon alueella, on sen kannalta haitallista.

Luettuani artikkelin, ymmärsin, että on oltava hereillä sen kanssa, mitä oikein on ulkoistamassa. Älylaitteet ovat loistava väline nopean tiedonhakuun ja helpottavat arkea merkittävästi. Ne eivät kuitenkaan korvaa tunneälyä, joka on tahdikkaiden ja älykkäiden ratkaisujen takana, toisten kanssa keskustelun lomassa. Onneksi on aina mahdollisuus pysähtyä, keskittyä yhteen asiaan kerrallaan ja sulkea älylaitteet hetkeksi.

 

LÄHTEET:

https://areena.yle.fi/1-3257820

https://www.theguardian.com/science/2015/jan/18/modern-world-bad-for-brain-daniel-j-levitin-organized-mind-information-overload

https://www.hs.fi/teknologia/art-2000005477557.html

Aihetunnisteet:
Kommentoi