Tampere
29 Mar, Friday
7° C

Proakatemian esseepankki

Älä lykkää myöhemmäksi



Kirjoittanut: Kirill Sultanshin - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
The Defining Decade
Mag Jay
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Psykologi Mag Jay kirjoitti teoksen “The Defining Decade: Why Your Twenties Matter-And How to Make the Most of Them Now”- noin 20-30-vuotiaista ihmisistä, jotka eivät tiedä mitä he haluavat tehdä elämässään. Koko kirjan tarkoitus on muistuttaa milleniaaleja siitä, että kaksikymppiset ei ole sama asia kuin kolmekymppiset. Päätöksiä kannattaa tehdä mahdollisimman nopeasti eikä missään nimessä lykätä elämää myöhemmälle vaiheelle. Tilastollisesti 80 % kaikista johtopäätöksistä tapahtuvat 20-35 ikävuoden haitarilla.

”Riisiriita on siinä, että 20-35 vuotiaille ei tunnu siltä, että nyt on menossa kaikista ”tuottavimmat” ja erilaiset vuodet koko heidän elämässään. Sitä huomaa kunnolla vasta vuosien päästä.” -Mag Jay

Identiteetti-pääoma

20-30 vuotiaiden kannattaisi kerätä identitetti-pääomaa. Sillä Jay tarkoittaa sitä, että nuorten aikuisten pitää kerätä mahdollisimman paljon erilaisia kokemuksia, jotka avartavat ja laajenevat heidän ajatusmaailmaansa. Eli kuvitellaan sellainen tilanne, että sinulla on kaksi potentiaalista kesätyöpaikkaa kyseiselle kesälle. Yksi on vakituinen puhelinmyytityö, josta tulee hyvä palkka koko kesälle. Toinen on juontajatyö paikallisessa televisio-ohjelmassa, josta saat korkeimmillaan ruokakustannuksiasi katettuna. Jos olet aina haaveillut olla televisiossa esillä ja puhua ajankohtaisista uutisista, niin Mag Jay suosittelee valitsemaan jälkimmäisen vaihtoehdon, sillä juontajatyöllä sinulla kertyy enemmän identiteetti-pääomaa. Tällä työllä kehität sinun kiinnostuskohteitasi ja sekä samalla säilyy korkea motivaatiotaso, vertailen korkeapalkkaiseen puhelinmyyntityöhön.

Laajenna omat verkostot

Heikot yhteydet ovat ihmisiä, joihin olemme olleet jossain vaiheessa yhteydessä, mutta emme tunne tarpeeksi. Jayin mukaan juuri sellaiset kylmät yhteydet pystyvät muuttamaan elämäämme nopeasti ja radikaalisti parempaan suuntaan. Samankaltaisuus kasvattaa ystävyyttä. Ihmiset rakentavat useimmiten läheisiä suhteita itsensä kaltaisiin. Tietoja ja mahdollisuuksia välitetään kylmien yhteyksien kautta paljon nopeammin kuin läheisten ystävien kautta, koska kylmillä yhteyksillä ihmisillä on vähemmän yhteisiä kontakteja. Heikot siteet muistuttavat siltaa, jonka pää ei ole näkyvissä, mikä tarkoittaa, että ei tiedetä mihin se voi johtaa.

Mene naimisiin ajoissa

Perheen luominen on yksi tärkeimmistä tapahtumista elämässämme. Lähes kaikki elämäsi tapahtumat ovat tiiviisti yhteydessä kumppanisi elämän tapahtumiin.

Vaikka avioliitto on epäonnistunut, siitä ei voida yksinkertaisesti lähteä pois kuin tylsästä työstä. Ja avioeron jälkeen puolisot voivat olla ikuisesti yhteydessä toisiinsa taloudellisesti ja arkipäivän kannalta, koska he maksavat lapsen koulutuksesta ja tapaavat jokaisen vapaapäivän talon ajotieltä antaakseen tai viedäkseen lapset pois. Tällä hetkellä puolet kaksikymmentäkolmekymmenestä on selvinnyt avioerosta, ja jokaisella on ystäviä, jotka myös käyvät läpi tämän.

Ne, joiden avioliitto romahti, uskoivat, että jos he olisivat avioeron jälkeen onnellisempia, niin myös heidän lapsensa olisivat onnellisempia. On vakiintunutta, että alle 20-vuotiaiden nuorten avioliitto on epävakainta, mutta avioliiton lykkääminen myöhempää varten ei takaa varmuutta.

Kun henkilö on 20-vuotias, koko maailma on avoin hänelle ja hän menee naimisiin vain siinä tapauksessa, jos hän aidosti rakastaa hänen kumppaniansa. Kun ihminen on 30-vuotias, sillä on kertynyt vähän ikää ja yhteiskunta ikään kuin pakottaa häntä löytämään kiinteitä suhteita. Siinä tapauksessa henkilö voi mennä naimisiin sisäisen kellon takia. Eli siinä iässä ihmisen sisäinen höpöttäjä pakottaa valitsemaan itselleen edes jotakuta, jotta se olisi luonnollista.

Luottamus

Itseluottamus ei ole sisäänrakennettu piirre, vaan vaan se tulee kokemuksen myötä. Olipa kyse sitten rakkaudesta tai työstä, itseluottamus vallitsee epävarmuuden suhteen vain, kun se perustuu kokemukseen. Ei ole muuta tapaa. Hallitsemalla tunteita, luot itseluottamusta. Tietäminen mitä haluat tehdä, ei tarkoita tietämistä, miten se tehdään, mutta tietäminen kuinka tehdä työsi ei tarkoita sen tekemistä hyvin.

Kaksikymmentävuotias vuotiaat nuoret, jotka heikon itseluottamustensa takia piiloutuvat elämästään tekemällä ylityötä, joka ei vastaa heidän pätevyyttään, toimivat omien etujensa vastaisesti. Jotta työ lisäisi itseluottamusta, sen on oltava haastava ja mielenkiintoinen.

Itsensä hallitseminen

Yksi kokeellisen psykologian perustajista William James sanoi: “Viisaus on taidetta tietää, mitä voidaan laiminlyödä.” Vasta aloittelevat nuoret kokevat arjen stressiä. Heidän on usein kuunneltava esimiestensä kritiikkiä ja tyytymättömyyttä, ja he reagoivat melko emotionaalisesti tällaisiin hetkiin. Iän myötä tulee positiivinen vaikutus. Olemme kiinnostuneita yhä enemmän positiivisesta tiedosta, mutta emme reagoi niin kielteisesti negatiiviseen tietoon.

 

Mutta nuoret kamppailevat usein tunteiden kanssa vaihtamalla työpaikkaa tai kumppaneita. He tuntevat olevan kuin lehti tuulessa: mistä tahansa iskusta lehti voi pudota ja pudota. Mutta selviytyäksesi sinun on löydettävä juuret. Jos lähdet työpaikalta toivoessasi, että seuraavalla työpaikalla on parempi bugi on sama, kuin laittaa likaiset pyykit toisesta paikasta ja tuoda ne toiseen paikkaan toivoessaan, että ne eivät enää haise siellä. Sinun on opittava hallitsemaan reaktio stressi-tilanteisiin ja niiden tulkinta. Omien reaktioiden ja asenteiden tarkistaminen vähentää ja jopa estää negatiivisia tunteita. Tutkimukset osoittavat, että ihmisille, jotka pystyvät hallitsemaan tunteitaan, on ominaista korkeampi tyytyväisyys elämään, optimismi ja päättäväisyys. Lisäksi heillä on paremmat suhteet muihin.

Lähde:

The Defining Decade: Why Your Twenties Matter-And How to Make the Most of Them Now, 2013 Meg Jay, c/o JANKLOW & NESBIT ASSOCIATES

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close