Tampere
22 Sep, Friday
22° C

Proakatemian esseepankki

Älä anna vitkuttelulle valtaa



Kirjoittanut: Mira Laine - tiimistä Motive.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Vitkuttelu, tuo varsin viheliäinen kaveri, joka keksii aina jotain muuta puuhastelua, kun pitäisi tarttua tuumasta toimeen. Vitkuttelulle on tieteellisempikin sana, prokrastinaatio, ja Merimaa kirjoittaa 22.11.2021 julkaistussa Aamulehden artikkelissaan Vitkuttelu on yleinen vaiva – ja haitaksi, että siitä kärsii noin 30 % ihmisistä. Luku on mielestäni yllättävän pieni, sillä voisin väittää, että kaikilla on joskus tilanteita, joissa he vitkuttelevat. Luku kuvaa kuitenkin todennäköisesti niitä ihmisiä, joilla prorkastinaatio häiritsee selkeästi arjessa toimimista ja tehtävien loppuun saattamista.

Miksi ihmiset ylipäätään vitkuttelevat? Työläiltä ja epämiellyttäviltä tuntuvien projektien kohdalla on usein helppo aloittaa vitkuttelu. Merimaa nostaa esiin kaksi syytä vitkuttelun taustalla; motivaation ongelma tai tunnepuolen ongelma. Kun ongelma on motivaation liittyvä, tehtävän tekeminen ei yksinkertaisesti vain huvita. Todennäköisesti sisäinen motivaatio ei ole riittävästi herännyt tehtävää kohtaan. Tunnepuolen ongelmasta puhutaan, kun vitkuttelun taustalla on esimerkiksi pelkoja epäonnistumisesta tai se, ettei haluta kuulla jotain oletettuja negatiivisista uutisia.

Vitkuttelun hetkiä on helppo tunnistaa. Kirjoitustehtävät ovat monesti sellaisia, että vaatekaapin siivoaminen alkaa yhtäkkiä kiinnostamaan ja roskat on viety ulos. Toisaalta myös kalenterin selailuun on helppo uppoutua. Kahden viikon kalenterimerkinnät alkavat ahdistamaan, kun yrität samalla hetkellä saada kiinni kaikista niistä tehtävistä, joita sille ajalle on suunniteltu sen sijaan, että valitsisit sieltä yhden pienen tehtävän, jota lähdet viemään eteenpäin heti.

 

Vitkuttelu tiimityössä

Tiimiyrityksen kannalta vitkuttelu voi näkyä projektien viivästymisenä tai siinä, että projekteja ei saada aluille. Yleinen ilmapiiri tiimin sisällä ja tiimin dynamiikka, voivat edistää tai ehkäistä vitkuttelukäyttäytymistä. Tiimin jäsenien kesken vitkuttelukäyttäytyminen on varmasti vaihtelevaa, mutta siitä voi muodostua myös yhteinen tapa toimia. Jos aina jäädään pohtimaan asioita tai päätetään niistä myöhemmin tai seuraavassa tilanteessa, on se yhteistä vitkuttelua.

Yleisesti ottaen tiimin kesken vitkuttelu kannattaa nostaa puheeksi, mikäli tällaista ongelmaa on havaittavissa. Mikäli taustalla on tunnepuolen ongelmaa, tulisi miettiä, mikä tehtävässä ahdistaa. Jo asian auki puhuminen voi laukaista tilanteen ja helpottaa sitä kautta tehtävien tekemistä.

Vitkuttelun vastalääkkeenä toimii myös tarkka tavoitteen asettelu ja aikataulusuunnitelmat. Kun on kyse motivaation ongelmasta, toimii deadline yleensä hyvänä kannustimena. Tehtävien pilkkominen pienemmiksi kokonaisuuksiksi helpottaa myös töiden aloittamista. Työnjako, kuten projektikoordinaattorien määrittäminen aikaisessa vaiheessa projektia saa usein asioiden tekemiseen vauhtia.

 

Lopuksi…

Aloittaessani kirjoittamaan tätä tekstiä, olin lähellä aloittaa puuhastelun. Meinasin ottaa kalenterin käteen ja päivitellä sinne tärkeitä deadlineja, (jotka on jo merkattu toiseen kalenteriin?!) kunnes tunnistin vitkuttelun koputtelevan ovella ja sanoinkin STOP. Sen sijaan avasin koneen ja ryhdyin vain kirjoittamaan.

Aihetunnisteet:
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close