Tampere
18 Jun, Friday
27° C

Proakatemian esseepankki

Ajatuksia proakatemian mentorointiohjelmaanKirjoittanut: Juho-Petteri Urhemaa - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Olen mukana proakatemian mentorointiohjelmassa ja mentorinani toimii Jani Bieck. Tässä esseessä paneudun lyhyesti, mitä odotan/toivon mentorointi ohjelmalta. Meillä on Janin kanssa takana nyt kaksi sparraus kertaa ja 10 edessä. Alku on saatu mallikkaasti käyntiin ja olemme päässeet hyvin tutustumaan toisiimme.

 

Uskon, että Jani on oiva sparraaja minulle tähän kohtaan. Hän käynyt akatemian, joten hän ymmärtää koulussa tapahtuvat asiat hyvin ja osaa tukea niissä. Myös samanlaisuutta löytyy yritystoiminnan pyörittämisen lähtökohdista. On myös ollut siistiä seurata sivusta Heimo filmsin kasvutarinaa. Sparratessa tulee varmasti kerättyä monet opit Heimolaisten matkasta, joita ei muuten pääsisi koskaan kuulemaan. Sparrauksen on myös mielestäni tärkeä olla voimaannuttava kokemus, josta saa positiivista energiaa arkeen. Siinä Jani on onnistunut joka kerta todella hyvin.

 

Tällainen sparrausmahdollisuus on todella hieno asia ja haluan ottaa siitä kaiken ilon irti. Ajattelin, että tämän hetkisen tilanteen kohdalla se voisi olla ajatusten ja ideoiden pallottelua. Olen miettinyt paljon Pihurin tulevaisuutta ja seuraavia peliliikkeitä. Tykkään pohtia lähes asiassa kuin asiassa monia erilaisia vaihtoehtoja ja yrittää ymmärtää niiden vaikutusta tulevaisuuteen. Voisin näitä ajatuksia jakaa Janille ja niitä voitaisiin sitten yhdessä hieman pyöritellä. Näen, että Janilla on kertynyt paljon kokemusta ja ymmärrystä, jota minulla ei vielä ole. Näin ollen on kullanarvoista päästä kuuntelemaan Janin ajatuksia omista ideoistani.

 

En kuitenkaan odota valmiita vastauksia mihinkään kysymykseen, sillä loppupeleissä teen itse kaikki ratkaisut. Tärkeää on lähinnä saada uutta näkökulmaa ja syvyyttä asioihin. Jani on varmasti kokeillut ja kuullut monia asioita, joita pohdin tällä hetkellä. Siksi on arvokasta kuulla miten muilla on vastaavanlaisissa tilanteissa asiat edenneet. Siitä voi sitten jatkaa asian pohtimista ja soveltuvuutta omaan tilanteeseen. En myöskään halua, että Jani jättää sanomatta asioita, joita miettii tekemisissäni, en pelkää vastakkaisia näkökulmia. Ne ovat todennäköisesti relevantteja ja ne on syytä kuulla.

 

Pihuri on uuden tilanteen edessä. Olemme pistämässä osakeyhtiön pystyyn ennen kevään sesonkia, hankkimassa kalustoa yritykselle ja hankkimassa työvoimaa arjen askareisiin. Tämä tuo taas lukuisia uusia tilanteita arkeen, joita en ole kohdannut. On pohdittava markkinointia, myyntiä, yrityksen talousasioista ja johtamista. Janilla on kokemusta omasta takaa näistä asioista ja osaa varmasti auttaa eteenpäin alun askarruttavissa kysymyksissä. On turhaa lähteä kohti täysin tuntematonta, jos voi kysyä suuntaviivoja joltakin toiselta.

 

Sparraamisessa asioiden ääneen sanominenkin on jo itsessään tehokasta. Huomaan, että itsellä asiat alkavat vasta loksahdella paikoilleen ja konkretisoitua, kun niistä puhuu ääneen. Sparraaminen tulee olemaan myös itselle mentaaliselle puolelle tärkeää. Olen kova pohtimaan ja murehtimaan uusien tilanteiden edessä. En varsinaisesti pelkää edetä, mutta henkinen tuki sparraamisesta vähentää varmasti kuormitusta itsellä. Saan siis itsestäni irti enemmän tätä kautta.

 

Pihurin seuraava sesonki tulee olemaan kiireinen, joten väitän, että alkuvuoden ensimmäiset kuukaudet ovat vuoden tärkeimmät. Nyt on vielä aikaa suunnitella ja rakentaa strategiaa, jota voi käyttää kiireiden koittaessa ohjenuorana. Vuonna 2020 kiireiden iskiessä päälle arki oli vain kiireestä selviytymistä. Vuosi oli kaikin puolin mahtava, mutta siinä lomassa ei olisi pystynyt suunnittelemaan suuremmin eteenpäin menemistä. Siksi näen, että suunnittelun tekeminen ennakkoon helpottaa meitä valtavasti. Seuraava vuosi on kuitenkin täynnä paljon uutta opittavaa, joten tiedän jo valmiiksi että energiani menee pitkälti arjessa selviytymiseen.

 

Siispä sparraukset voisivat keskittyä alkuun seuraavan vuoden suunnitelmien läpikäymiseen. Niistä ajatusten vaihtoa ja ideointia. Kun sesonki lähtee käyntiin, voitaisiin verrata arjen kulkemista suunnitelmiin. Ideoida taas tarvittaessa tarpeellisia muutoksia ja kikkoja arkeen, jotta suunta on oikea etenemiselle. Tätä kautta voisi pikkuhiljaa sparrauksen kokonaisuus lähteä liukumaan hyvin eteenpäin. Toki en aio häiritä Jania liikaa, jotta hänen omat arjen prioriteetit pysyvät ruodussa. Ajattelin, että voisin koostaa hänelle tarvittaessa ennakkoon kirjallisesti asioita, jotta hän pääsee ennen seuraavaa sparraus kertaa taas kärryille.

 

Kommentit
  • Arttu Hilli

    Samassa tilanteessa ollessani voin kyllä yhtyä esseesi täysin! Näin varsinkin kun matkaa mentoriohjelmassa on kulunut muutaman kuukauden ajan. Mentoriohjelma on kyllä omiaan nimenomaan tilanteessa, jossa pitäisi tehdä isoja päätöksiä ( joita teilläkin on nyt ollut). Jotkut asiat kun ovat sellaisia, että tietää miten tilanteessa pitäisi toimia, mutta pähkäilee liikaa päätöksen vaikutuksia. Itse oon kokenut mentoriohjelmassa parhaaksi mentorin suoraan sanotun mielipiteen. Ei sillä, että kannattaisi toimia juuri niinkuin toinen sanoo, vaan se kummasti herättelee ottamaan “härkää sarvista kiinni”. Sen ansiosta, että päässyt jakamaan “liiketoiminnan murheitaan” kokeneemman kanssa, on nostanut mun pään jo monta kertaa pois puskasta. Otahan Janista kaikki irti! XD

    7.2.2021
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close