Tampere
28 Mar, Thursday
9° C

Proakatemian esseepankki

Ajatuksia johtajuudesta



Kirjoittanut: Maria Jussila - tiimistä Empiria.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Johtajuuden ristiriidat
Alf Rehn
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Olen saamassa parin kuukauden päästä toisen vuoden päätökseen tiimijohtamisen ja yrittämisen opiskelijana ja jos minulta kysyttäisiin mitä johtajuus on, en luultavasti osaisi vastata oikein mitään kysymykseen. Olen johtamisesta lukenut monia kirjoja ja istunut pajoissa, jotka ovat liittyneet enemmän tai vähemmän aiheeseen. Koin kumminkin helpotuksen tästä osaamattomuudestani vastata kysymykseen, kun aloin lukemaan Alf Rehn Johtajuuden ristiriidat -kirjaa. Kirjassaan Rehn toteaa heti alkuun, ettei sitä mitä johtajuus oikeastaan on voi määritellä ja hän itse on johtajuuden professori Syddansk Universitetissa Tanskassa, joten luotan häneen mielipiteeseensä. Kirjassa käydään läpi mitä kaikkea johtajuus on sekä voi olla. Nämä kohdat sai minut ajattelemaan sitä, mitä johtajuus minulle itselleni on. Olen johtanut ja ollut johdettavana kumpaakin hyvin sekä huonosti. Kaiken lukemani ja kokemani perusteella pystyn toteamaan kuitenkin, mitä johtajuus on minulle ja minkä koen siinä tärkeimpänä.

 

Mitä johtajuus on minulle?

Johtajuus on ennen kaikkea vastuuta. Johtajana olet vastuussa siitä mitä johdat, oli se mitä vain projektin, tiimin, yrityksen tai minkä tahansa muun väliltä. Johtamasi asian lisäksi olet vastuussa johtamistasi ihmisistä. Johtajana sinä vastaat ja näin ollen palvelet johtamiasi ihmisiä eivätkä nämä ihmiset sinua. Tämän kokonaiskuvan ymmärtäminen on mielestäni ensi askel johtajuuteen ja sen luulisi olevan aika itsestään selvää, mutta ei se kuitenkaan aina ole. Asiaa johdettaessa olet vastuussa paljolti organisoinnista ja yksinkertaisesti sanottuna siitä: mitä, missä, kuka, miten, miksi ja milloin tehdään ja kaiken tämän valvomisesta ja kommunikoinnista. Tämän kommunikointi on isosti osa myös ihmisten johtamista, jos et kommunikoi juuri näitä asioita ihmisille ketkä johdat, eivät he tiedä mitä tapahtuu tai mitä pitäisi tapahtua. Tämä näkyy joskus myös akatemia projekteissa, kun joku on nimitetty projektipäälliköksi, mutta projektissa johtamista ei juurikaan tapahdu vaan mennään sillä ”me nyt kaikki tehdään vähän kaikkea” ja yksilöiden vastuu tuntuu olevan ainut, joka projektia vie jotenkin päin eteenpäin. Tämä luultavasti johtuu siitä, että johtamista on yhtä vaikeaa tehdä kuin määritelläkin. Ilmiö esiintyy myös muualla niin sanotussa oikeassa maailmassa, jossa johdettavana olen sen itsekin kohdannut. Näissä tilanteissa usein kysymyssanojen litaniasta on pudonnut yksi tai useampi osa pois ja hyvin usein se on vähintään miksi. Monelle johtajalle on helppo jakaa ja aikatauluttaa työtehtävät, mutta työtehtäville ei ole annettu niin sanottua miksi, koen että johtaja on enemmänkin selviytynyt johtamisesta kuin onnistunut. Kun johtaja on onnistunut organisoimaan ja kommunikoimaan kaiken edeltävän on jo päästy asian johtamisesta ihmisten johtamiseen. Ihmisiä johdettaessa ei olla vastuussa vain heidän toiminnastaan vaan heistä ihmisinä. Tällä tarkoitan muun muassa heidän hyvinvointiaan, oikeuksia ja tarpeitaan. Ihminen ei ole kone, ja vaikka olisikin koneetkin vaativat seurantaa, huoltoa ja niissäkin on oma tuotantokapasiteettinsa. Nämä ovat vain perus asioita johtajuudesta, mutta koen niiden olevan itselleni tärkeimmät asiat, joita johtajana ja johdettavana vaadin itseltäni ja muilta.

 

Johtajuus

Johtajuus on kuitenkin paljon muutakin ja se mitä se joskus on ja joskus ei ole, on säännöllisesti ristiriidassa keskenään. Alf Rehnkin kuvaili johtajuutta paradoksina, ja pitää se mielestäni paikansa. Oma kuvaukseni siitä mitä johtajuus on, kuvailee vain lähtökohtia johtajuuteen. Kuvaukseni jättää täysin huomioimatta olosuhteita, joissa johtajuutta tehdään monien muiden asioiden lisäksi. Etsin siis itsekin vielä vastauksia kysymyksiin johtajuudesta, mutta vielä on onneksi aiheesta opintoja jäljellä, ja näin ollen aikaa selvittää johtajuudesta lisää.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close