Tampere
05 Jun, Monday
11° C

Proakatemian esseepankki

Ajattele paremmin, ajattele enemmän, luota prosessiinKirjoittanut: Juha Kankaanpää - tiimistä Waure.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Julkaistu LinkedIn:ssä 10.9.2020 https://www.linkedin.com/pulse/ajattele-paremmin-enemm%25C3%25A4n-luota-prosessiin-juha-kankaanp%25C3%25A4%25C3%25A4

 

Ajattele paremmin, ajattele enemmän, luota prosessiin

 

Toinen lukuvuoteni Proakatemialla on juuri lähtenyt liikkeelle ja ”mindset” saatu jälleen käännettyä opiskelujen pariin. Suunnitelmat syksylle alkavat hiljalleen muotoutua ja fiilikset tulevasta ovat hyvät. Tänään tapahtui kuitenkin poikkeuksellisen paljon pieniä oivalluksia, joista piti heti päästä rustaamaan mustaa valkoiselle.

 

Aamupäivällä saatiin nauttia lukuvuoden ensimmäisestä yhteisön yhteisestä tilannekatsauksesta, projektorista kesän lukujen ja kuulumisten muodossa Proakatemialla. Tilaisuuden kruunasi valmentajamme Veijo Hämäläisen pitämä prosemma aiheesta ”The Art of Thinking” ajattelun taito. Veijon setti ja aihe olivat itselleni juuri tähän hetkeen niin osuvat, että kaverille, jolle kirjoittaminen ei ole millään lailla luontaista, tuli pakottava tarve päästä kirjoittamaan. Hämmentävä tilanne, mutta hitto soikoon, ensimmäistä kertaa tuntuu hienolta nauttia ajatuksien purkamisesta kirjoittamisen muodossa!

 

Heti settinsä alkupäässä Veijo kertoi mielenkiintoisen näkökulman, että ”ajattelemin on ainoa rajaton resurssi, joka meillä on”. Ja se sai minut pohtimaan, että enpä ole aiemmin tullut ajatelleeksi, mutta tottahan se on. Jokainenhan voi itse päättää paljonko ajatteluun käyttää aikaa, eikä sitä voi kukaan estää. Aloin pohtia, miten nykyään ajattelen ja onko ajattelussani tapahtunut muutoksia lyhyen proakatemian matkani varrella. Tässä kohtaa tapahtui ensimmäinen oivallus. Huomasin, että hitto, ensimmäisen vuoden aikana olen muuttanut ajattelu maailmani täysin! Käytän moninkertaisesti aikaa ajattelemiseen entiseen verrattuna ja reflektoin jatkuvasti. Kuuntelen ihmisiä ja ymmärrän muiden näkökulmia paremmin sekä täysin eri tavalla. Olen huomattavasti parempi priorisoimaan ja ajattelen asioita sen pohjalta, mikä on tärkeää juuri nyt. Pystyn hallitsemaan ja ajattelemaan huomattavasti isompia asiakokonaisuuksia. Pohdin yritysideoita huomattavasti kattavammin useasta vinkkelistä. Ja kaikessa tässä parasta on se, että kehittymisen varaa ja resursseja on rajattomasti. Viime kevään business liiderin rooli asetti minut niin monenlaisiin tilanteeseen, joissa jouduin järkeilemään ja avartamaan näkökulmia lähes koko ajan. Jatkuvasti oli mietittävä erilaisia skenaarioita siitä, mitä tapahtuu, jos päätän näin tai noin. Olihan se välillä haastavaa ja etenkin kuluttavaa sekä joskus saattoi suoraan sanottuna jopa vituttaa oma keskeneräisyys, mutta se piti hyväksyä. Asenne piti kääntää positiiviseksi ja yrittää ylläpitää marginaalisten voittojen luomaa hyvää flowta. Joka päivä vähän paremmin.

 

Mahtavaa oli oivaltaa ja huomata, miten paljon sitä onkaan vuodessa kehittynyt huomaamattaan. Proakatemialla oma kehittyminen ja oppiminen on toisinaan vaikeaa huomata tai mitata, mikä saattaa aiheuttaa turhautumista. Ainakin omalla kohdallani on pakko myöntää miettineensä monesti, että jäikö kevään business liiderin roolista mitään käteen. Käytin paljon aikaa reflektoidessani kevään tapahtumia ja nyt myöhemmin saan huomata pieninä palasina kerrallaan, kuinka antoisaa aikaa tuo puolivuotinen olikaan. Jälkikäteen ajateltuna en vaihtaisi kokemusta pois mistään hinnasta. Tästä on todella hyvä jatkaa kohti uusia haasteita.

 

Loppuun on vielä mainittava, että Veijo kehotti myös pohtimaan, paljonko oikeasti rajoitammekaan omaa ajatteluamme loistavalla esimerkillä, jos ennen koronaa olisit saanut tehtävän suunnitella koulun, jossa ei ole läsnä yhtään opiskelijaa, olisi se aiheuttanut lähinnä hilpeyttä. Jännä kuinka helppoa onkaan turvautua siihen tavalliseen turvalliseen ajattelutapaan ja kuinka vaikeaa on olla rajoittamatta sitä lainkaan. Haluan haastaa myös teidät ajattelemaan paljon, avartamaan mieltä ja laajentamaan tietämystä. Ajatelkaa paremmin, ajatelkaa enemmän!

 

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close