Tampere
29 Mar, Friday
6° C

Proakatemian esseepankki

Ajanhallinnan epäkohdat



Kirjoittanut: Kirill Sultanshin - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Nykyään on niin paljon kaikenlaisia ajanhallintakeinoja: kalentereita, kännykkäsovelluksia, kirjoja, menetelmiä ja erilaisia täytettäviä kirjoja. Niiden kaikkien tarkoitus on lisätä meidän vuorokauteen enemmän tunteja, mutta miksi ajanpuute on edelleenkin arkinen ongelma? Vaikka kuinka tarkasti suunnittelisin päiväni, kiire kuitenkin pysyy ennallaan eikä sitä aikaa tule lisää. Se johtuu siitä, että kaikki ajanhallintakeinot perustuvat logiikkaan, mutta nykyään tunteilla on vielä suurempi valta meidän aikaan.

 

Kuvitellaan, että minulla on pitkä lista tekemättömiä tehtäviä, mutta pikkuveljeni tulee minun luokse, koska haluaa viettää kanssani aikaa. Siitä heti syntyy ristiriita, että kenelle nyt annan oman ajan: työlle vai pikkuveljelle. Priorisointi voi muuttua myös päivän mittaan eikä kaikkea voi suunnitella liian yksityiskohtaisesti.

 

Yksi toimivimmista työkaluista on nelitaulukko, jossa mitä ylemmäksi mennään sitä ei kiireellisempi asia on, ja mitä pidemmälle, sitä tärkeämpi asia. Tämän mukaan taulukon vasemmassa yläkulmassa on tärkeimmät sekä kiireellisimmät tehtävät, joista voi aloittaa. Tekemällä sellaista taulukkoa, huomaa, että asioita ei sittenkään ole niin paljon, ja jotakin voi jättää väliin, jotta voisin viettää laatuaikaa pikkuveljeni kanssa. Näin kuin jonglööraamalla päivän tehtävillä vaihtamalla niiden paikkansa päivän mittaan, voi löytää sen todellisen tasapainon. Emme voi hallita aikaa hyvin tänään, jos mietimme siitä samalla tavalla kuin eilen. Tähän taulukkoon voisi lisätä vielä sellaisen kohdan kuin ”merkittävyys” eli se, kuinka paljon merkitystä asialla on jatkossa, esimerkiksi viiden vuoden päästä. Se on jo täysin uusi näkökulma, jonka lisätään siihen valmiiseen taulukkoon, joka oli jo olemassa. Siitä syystä on väärin ajatella, että ”Miten saisin tänään hoidettua mahdollisimman monta asiaa”, vaan pitäisi ajatella, että ”Mitä voisin tehdä tänään, jotta huomisesta tulisi parempi?”

 

Toinen asia on se, että asioille pitäisi osata sanoa ei. Käsitys, että elämässä kannattaa vastata myönteisesti mahdollisimman moneen asiaan, on väärä, koska sanomalla ”kyllä” yhteen asiaan, sanot samalla ”ei” moneen muuhun, joita olisit mielummin voinut tehdä. Priorisointia sekä asian arvoa kannattaa miettiä ennen kuin edes suostuu asiaan, että se ei menisi saman tien taulukon ”Ei tärkeä, ei kiireellinen” -kohtaan.

 

Itse olen kokenut, että tekemällä vain todella tärkeitä ja merkittäviä asioita, säästää paljon aikaa tulevaisuudessa. Kun otan töitä vastaan, pyrin ottamaan vain laadukkaita ja rahallisia projekteja, jotka nostavat mainettani tulevaisuudessa sekä antavat minulle mahdollisuuden elää kuukauden pelkästään parin päivän projektin ansiosta. Aika on meidän tärkein resurssi, ja sitä pitää osata käyttää oikein. Päivittäin minulle vastaan tulee asioita, jotka ovat kivoja, mutta eivät kovin merkittäviä. Opin jättämään sellaisia väliin, jotta voisin käyttää aikani tärkeimpiin asioihin.

 

LÄHDE:

TED Talks ” How To Multiply Your Time”

https://www.youtube.com/watch?v=y2X7c9TUQJ8

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close