Tampere
29 Mar, Friday
8° C

Proakatemian esseepankki

Ajan sijoittaminen



Kirjoittanut: Iida Oikarinen - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Aika on itselleni jostain syystä aivan käsittämättömän kihelmöivä aihe. Ehkä siksi, että meillä jokaisella on sitä tismalleen saman verran. Sitä ei voi ansaita tai laittaa säästöön. Se kutkuttaa, sillä tapoja käyttää sitä on miljoonia ja jokaisen täytyy se käyttää. Se ei ole vaihtoehto, johonkin se täytyy sijoittaa. Löydän itseni pohtimasta välillä, arvotanko aikaa liian paljon vai liian vähän. Ajattelen monen asian sitä kautta, että mikäli se vie paljon aikaa, mitä se tuo. Tai tässä on vain tunti aikaa ennen kuin pitää olla seuraavassa paikassa, en minä siinä ajassa mitään ehdi tekemään.

Aika luo itselleni myös suuren ristiriidan ympärillä olevista asioista. Osa inspiroivista ja menestyvistä ihmisistä puhuvat siitä, miten oma mukavuusalue syö sisältä. Osa taas siitä, miten tulisi tehdä vain niitä asioita, joista nauttii. Tiedän kyllä, ettei nuo kaksi asiaa sulje toisiaan pois, mutta näen jotain ristiriitaa niiden asioiden välillä, kun ajan sijoittamisesta puhutaan. Enkä usko, että olen ainoa tämän ikäinen tyyppi, joka miettii, että niin, mikä tässä elämässä onkaan siis tärkeää ja mihin sen ajan nyt sitten laittaisi? Jälleen kerran ollaan harmaalla alueella, mutta uskon silti tasapainoon vahvasti.

Tänä päivänä meillä on käytössä enemmän teknologiaa, kalentereita ja sovelluksia ajanhallintaa, kuin ikinä ennen. Silti usein, emme pysty aikataulussa. Teemme pidempiä työpäiviä jatkuvasti ja menemme eteenpäin nopeammin kuin koskaan, emmekä me silti pysy perässä. Tiedämme enemmän ja enemmän ajanhallinnasta, mutta silti olemme stressaantuneita jatkuvasti. Syy on yksinkertainen Rory Vaden mielestä, sillä kaikki mitä aiheesta tiedämme, on yksinkertaisesti väärin. Ajanhallinta ei ole tänä päivänä enää loogista, vaan myös tunnepohjaista. Mihin haluamme oikeasti aikamme laittaa? Looginen tapa olisi jatkuvasti tehdä to do –listojen jutut pois alta, mutta ne eivät välttämättä koskaan lopu. Tunnepohjaisesti haluamme kuitenkin viettää aikaa perheemme, ystäviemme ja harrastuksiemme parissa.

Priorisointi on ollut vallitseva ajanhallinnan työkalu. Puhujan mukaan priorisointi lainaa aikaa tehtävältä toiseen tehtävään, mutta ei anna meille lisää aikaa. American dream, mutta Rory Vaden kehottaa miettimään, mitä tänään voi tehdä, jotta huominen olisi parempi. Ei, mikä on tärkein asia, mikä tänään täytyy saada tehdyksi.

Kiireys – Kuinka pian tällä asialla on väliä?

Tärkeys – Kuinka paljon tällä asialla on väliä?

Merkityksellisyys – Kuinka kauanko sillä on väliä?

Aikaa ei kukaan yksinkertaisesti saa lisää, mutta mikäli merkityksellisiä asioita tekee, se voi tulevaisuudessa taata lisää aikaa. Esimerkkinä englannin opiskelu, mikäli sen on aikaisemmin opiskellut kunnolla, sen kanssa ei tule jatkossa ongelmia, ulkomailla työskennellessä. Mikäli englantia ei olisi opiskellut ja kielitaidon pitäisi olla hyvä, kielen opiskeluun menee kaksinkertainen määrä aikaa.

 

Olen itse to do –listojen suorittaja ja nautin siitä kovasti, kun saan ruksailtua asioita pois listoistani. Tunnen itseni silloin tehokkaaksi, mutta olen sitä mieltä ollut ennen tätä esseetä, että saatan tehdä sillä hetkellä silti vääriä asioita. Ajan siis periaatteessa pystyy tuplaamaan, mutta se täytyy pystyä laskelmoimaan ja näkemään pidemmälle. Mietin, pystyykö tällä tavalla elämään kuitenkaan hetkessä? Varmasti pystyy, säästetäänhän sitä eläkkeeseenkin.

 

LÄHDE:

How To Multiply Your Time | Rory Vaden | TEDxDouglasville

https://www.youtube.com/watch?v=y2X7c9TUQJ8

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close