Tampere
11 Aug, Thursday
16° C

Proakatemian esseepankki

Airbnb mahdollisuudetKirjoittanut: Rasmus Janakka - tiimistä Samoa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Laatuguru
Karo Hämäläinen
Jukka Oksaharju
Random Walker
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Airbnb on vuonna 2008 perustettu majoitus palveluita välittävä yhdysvaltalainen yritys. Käytännössä Airbnb toimii alustana, jossa palvelun käyttäjät voivat tarjota omaa asuntoaan muille käyttäjille vuokralle sekä muut käyttäjät voivat etsiä majoitusta laajalti myös alueilta missä hotellin pitäminen ei välttämättä olisi kannattavaa (Hämäläinen , Oksaharju & Walker 2017, 66). Lisätienestit, joilla voi kattaa asumisen kuluja motivoivat uusia majoittajia palveluun ja puolestaan majoittuja pääsääntöisesti hotellien hinta tasoa huokeammat hinnat. Airbnb malli tarjoaakin taloudellisia hyötyjä kaikille osapuolille. Yrityksen ansaintalogiikka onkin periä majoittajilta sekä majoittujilta pientä palvelumaksua kaikista varauksista. Airbnb onkin nykypäivänä hyvin keskusteltu puheenaihe niin hotellien kuin taloyhtiöiden keskuudessa sen suosion ja ison räjähdysmäisen kasvunsa takia. Hotellien bisnes on kärsinyt ja taloyhtiöiden järjestyshäiriöt ovat lisääntyneet. Siitä huolimatta koen, että Airbnb tarjoaa enemmän hyötyjä sekä mahdollisuuksia meille käyttäjille kuin harmia.

 

Airbnb hyödyntäminen yleisimmin

 

Alun perin, kun Airbnb perustettiin, sen pääidea oli, että tavalliset ihmiset laittavat heidän tavallisia kalustettuja kotejaan sinne tilapäisesti vuokrattavaksi esimerkiksi oman lomareissunsa ajaksi. Airbnb:tä käyttääkin tänä päivänä miljoonia ihmisiä. Airbnb voisikin kutsua asuntojen vertaisvuokrausalustaksi. Airbnb onkin oiva tapa saada omia matka kustannuksia alemmaksi vuokraamalla asunnon oman reissun ajaksi toisille reissaajille. Sopivalla hinnoittelulla et välttämättä joudu maksamaan yhtään loma matkasi asumisesta sillä oma asuntosi tulo kattaa sen. Airbnb sopii sinulle myös erinomaisesti, mikäli asut esimerkiksi kolmiossa ja sinulla ei ole enää juurikaan käyttöä kolmannelle huoneelle sillä voit helposti vuokrata alustan kanssa myös yhtä huonetta. 31.5.2022 Airbnb:stä Tampereelta löytyi noin tusinan verran pelkästään yksittäisiä vuokrattavia huoneita hinta haarukan vaihdellessa 50–90 € välillä. Airbnb toimii myös hyvin opiskelijoille, jotka lähtevät esimerkiksi viikonloppuna tai kesäksi toiselle paikkakunnalle vanhempiensa luokse. Opiskelijan tulee kuitenkin varmistaa vuokranantajalta ensin saako hän jälleen vuokrata omaa vuokra asuntoaan eteenpäin. Opiskelijan tulee myöskin muistaa ilmoittaa saamansa tulot tarkasti Kelalle, jotta hän ei joudu maksamaan opintotukiaan takaisin. Airbnb käyttöön ottaminen vie hieman aikaa, mutta on loppujenlopulta helppoa ja vaivan arvoista. Airbnb korvaa myös tarvittaessa rikkoutuneita esineitä, mikäli niitä ei saada perittyä majoittujalta.

 

Airbnb liiketoiminta ammattilaisena

 

Tänä päivänä on myös monia isojakin yrityksiä ja yksittäisiä henkilöitä, jotka tekevät Airbnb majoittamista työkseen. Airbnb onkin erittäin hyvä vaihtoehto tavallisen asuntosijoittamisen rinnalla. Tuotot ovat keskimääräisesti paljon parempia, mutta suhteessa Airbnb työllistääkin paljon enemmän vuokraajaa kuin perinteisempi pitkäaikaismajoittaminen tai asunnon vuokraaminen. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että 1–3 asunnolla voit saada mukavia lisätuloja itsellesi, mutta elääksesi tarvitset vähintään 4 Airbnb asuntoa. Suhteessa 1–3 asunnon pyörittäminen ei ole kovin kannattaa, koska se vaatii kuitenkin lähes saman verran vaivaa, kun muutaman lisä asunnon pyörittäminen. Siinä kohtaa, kun sinulla on reilu 8 asuntoa sinun kannattaa miettiä niiden ulkoistamista ainakin siivoamisen osalta. Tavallisesti Airbnb asuntojen uloskirjautuminen on klo 11–12.00 mennessä ja sisäänkirjautuminen klo 16–17.00 jälkeen. väliin jäävä 4–6 tuntia on kuitenkin hyvin rajallinen aika siivoamiseen. Yksi Airbnb ansiosta syntynyt ansaintatapa onkin tarjota Airbnb majoittajille siivous palveluita. Työt sopii hyvin osa-aika työtä kaipaavalle itsenäisesti työtä tekevälle henkilölle. Airbnb pärjätäksesi sinun tulee pitää asunnot siistinä, sekä palvella asiakkaitasi hyvin. Jokainen majoituksen jälkeen asiakas arvioi sinun kohteesi ja samalla sinä arvioit asiakkaasi. Airbnb arvostelut ovat kaikki kaikessa. Mikäli keskimääräinen arviosi tippuu alle 4,2 tähden niin palvelu voi jopa sulkea kohteesi kokonaan.

 

Mikäli kiinnostuit Airbnb toiminnasta niin aloittaminen ei ole vaikeaa. Alkuun pääsee paljon nopeammin ja matalammalla kynnyksellä kuin tavallisen asuntosijoittamisen pariin. Mikäli haluat hankkia ensimmäisen pelkästään Airbnb käyttöön tulevan asunnon sinulle riittää noin 5000 € alku investointi, jolla maksat asunnon vuokran ja vakuuden ja lopuilla rahoilla ostat Ikeasta ja käytettynä tarvittavat kalusteet asuntoon. Et siis välttämättä tarvitse 200 000 € rahaa tai ottaa isoa lainaa ostaaksesi ensimmäistä sijoitusasuntoasi. Mikäli asuntosi vuokra on esimerkiksi 500 € ja saat joka kuukausi toiset 500 € tuottoa sinulla ei mene kuin 10 kk jotta voisit ottaa jo toisen asunnon vuokrattavaksi. mikäli asunto olisi arviolta saman hintainen ja tuottaisi saman verran niin kolmannen asunnon hankintaan ei menisi enää kuin 5kk ja niin edelleen. Bisneksen kasvattaminen on yllättävän nopeaa. Kesällä Tampereella yhdestä viikonlopusta pystyy tienaamaan pelkästään 300–1000 € rahaa suosittujen festarien ja muiden tapahtumien aikaan kuten jääkiekon MM-kisojen. Suosittelen Airbnb kaikille siitä kiinnostuneille ja uskon kovasti, että sinäkin innostut siitä, kun ensimmäiset ansiosi kilahtavat pankkitilillesi.

 

 

Linkki esimerkki asuntoon: https://www.airbnb.fi/rooms/48132612?guests=1&adults=1&s=67&unique_share_id=cab354e4-f76a-4039-a175-ecfdf5685b03

 

Lähteet:

 

Hämäläinen, K., Oksaharju, J. & Walker, R. 2017. Laatuguru. 3. painos. Keuruu: Otavan kirjapaino Oy.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close