Tampere
29 Mar, Friday
1° C

Proakatemian esseepankki

Aina tavoitettavissa?



Kirjoittanut: Anna Lundberg - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Pohdin sohvan nurkassa, kuinka aloittaisin tämän esseen. Haluaisin aloituksen olevan jotenkin tilanteeseen herättelevä, mikä pistäisi jo hieman miettimään. Ajattelin jotakin tällaista: ”Katso ympärillesi, onko kännykkäsi lähettyvillä vai oletko kenties kännykälläsi, kun luet tätä? Koska viimeksi sait ilmoituksen kännykkääsi? Ei siitä taida olla montaakaan minuuttia? Teams-viesti, puhelu, WhatsApp ilmoitus, Instagramin direct message tai Facebookin muisto.” Ajatukseni esseen aloituksesta katkesi kilkahdukseen; Teams-viesti. Tätä on nykyaika. Olemme miltei koko ajan eri laitteen armoilla. Viesti- ja ilmoitustulva saa päivittäin ajattelumme ja tekemisemme katkaistua.

 

Vietän paljon aikaa eri älylaitteilla, mutta viimeisen kuukauden aikana ruutuaikani on lähes tuplaantunut. Toimin Proakatemian apuvalmentajana, mistä syystä esimerkiksi Teamsissa käyttämäni aika on kolminkertaistunut. Minun on oltava hereillä Proakatemialla tapahtuvista asioita ja valmiina vastaamaan kysymyksiin ja huoliin. Saan miltei päivittäin viestejä, mutta myös viikonloppuisin ja iltaisin. Ennen arki-iltani koostuivat sarjojen katseluista, lenkkeilystä ja eri podcastien kuunteluista. Uusi arkeni on sitä, että pötkötän tuttuun tapaan sohvalla, mutta sarjat ja podcastit ovat vaihtuneet teamsin seuraamiseen ja eri sähköpostien lukemiseen ja vastaamiseen. Omia valintojahan nämä ovat, enkä syytä rooliani tai viestien lähettäjiä tästä. Mutta haluankin kysyä, tarvitseeko meidän aina olla tavoitettavissa?

Tuntuu, että nykyään olemme todella kärsimättömiä, itseni mukaan lukien. Vastaus kysymykseen pitäisi saada heti, usein viesteihin saammekin vastauksen tunnin sisään. Mutta mitä jos laitat viestin Whatsapissa ja vastauksen saat vasta seuraavana päivänä, eikö kuulostakin pitkältä ajalta? Mitä on tapahtunut, että olemme päätyneet tällaiseen kulttuuriin? Varmasti jokainen meistä on huomannut sen, että joidenkin ihmisten kanssa keskustelu on vaikeaa nimenomaan puhelimen takia. Sitä katsotaan ja naputellaan kesken keskustelun. Itseäni häiritsee valtavasti se, kun selitän jollekin jotain eikä hän anna elettäkään sille, että kuuntelisi, tuijottaa vaan puhelintaan.

 

Apuvalmentaja kausi alkoi toukokuussa. Pidimme muutaman palaverin ennen koulun varsinaista alkua. Sovimme Markan ja Tirrin kanssa tulevista hommista ja sovimme myös kesällä pidettävistä lomista. Olin kesälomalla viikon Kuusamossa mökkeilemässä. Mökille ei tullut kunnon nettiyhteyttä, mikä tarkoitti sitä, että en pystynyt olemaan kartalla reaaliaikaan. Aina kun lähdimme mökiltä tarkistin sähköpostini ja Teamsin. Nyt kun mietin, miksi ihmeessä, olinhan lomalla. Viikon viimeisimpinä päivinä emme poistuneet mökiltä, mutta kun lähdimme sunnuntaina ajamaan kohti kotia, avasin sähköpostin. Olin saanut pari viestiä uusilta opiskelijoiltamme, viestit koskivat Terassipäiviä ja niihin ilmoittautumista. Viestit olivat tulleet samana päivänä, kun itse tapahtuma. En ollut näihin pystynyt vastaamaan, sillä netti ei ollut toiminut. Koin tästä huonoa omaatuntoa, koska en ollut pystynyt vastaamaan.

Varsinkin lomaillessa, ei kuulu kantaa huonoa omatuntoa vastaamattomuudesta. Olet lomalla etkä töissä piste. Eihän se ole loma, jos olet valmiina hoitamaan työasioitasi. Varsinkin jälkikäteen ajateltuna teki todella hyvää, että en ollut saavutettavissa, huonosta netistä johtuen. Koen kuitenkin, että on pystyttävä lomailemaan rauhassa myös alueella, jossa olet yhteydessä internetiin. Tämä vaatii kuitenkin paljon itseltäsi, jos olet vähänkään sen tyyppinen ihminen, jolle on haastavaa erottaa vapaa- ja työaikaa.

 

Törmäsin Netflixissä dokumenttiin, joka käsitteli riippuvuutta älylaitteisiin ja niiden vaikutusta ihmiseen. Dokumentissa minut herätti eri yritysten työntekijät, jotka puhuivat siitä, kuinka me olemme eri sosiaalisen median tuotteita. Me käytämme omaa aikaamme koukuttaviin medioihin. Me olemme tuote. Muutamme ajatteluamme pikkuhiljaa, eri sisältöjä nähtyämme.

Niin dokumenteissa kuin myös eri artikkeleissa, on tutkittu älypuhelimien käytön liittyvän lisääntyviin mielenterveysongelmiin ja ahdistukseen. Huolestuttavinta on se, kuinka nykypäivänä vietämme niin vapaa-aikamme, kuin työaikammekin älylaitteilla. Etätyöskentelyn myötä myös työpäivien pituus on venynyt. Nyt sinulla ei mene enää aikaa niin paljoa siirtymisiin, joten helposti kerkeät tekemään enemmän. Tauot tuntuvat jäävän helposti pois etätyöskennellessä. Etätyöskentelyssä on paljon positiivisia puolia, mutta vasta silloin, kun osaat hahmottaa omaa ajankäyttöäsi ja kykenet johtamaan itseäsi. Helposti joutuu kierteeseen, missä koko ajan olet puhelimella ja huomaat tekeväsi töitä. Stopardin tutkimuksessa todetaan suuren osan nykypäivän sairaslomien syyn löytyvän älypuhelimesta. Enkä tätä yhtään ihmettele, itsellänikin tulee usein iltaisin ja viikonloppuisin mietittyä tulevia asioita, jota pitäisi hoitaa. Pidemmän päälle kuitenkin se on hyvin haitallista jaksamisellesi, joten siitä on syytä pyrkiä pois.

 

EROTA VAPAA- JA TYÖAIKA

 

Etätyöskentely on myös mahdollistava tekijä, eikä pelkästään rasite. Onkin vain kyse siitä, miten asiat tiedostaa ja toimii. Luin muutaman artikkelin, jossa kerrottiin tapoja onnistuneeseen etätyöskentelyyn. Miltei jokaisessa nousi sama asia, suunnittele ja aikatauluta päiväsi. Olen tästä ehdottoman samaa mieltä. Työpäivä on hyvä ennakkoon suunnitella ja asettaa kullekin päivälle to do -lista. Näin hahmotat mitä olet tekemässä ja mitä olet jo tehnyt, pystyt myös ajoittamaan tauot hyvin. Tämä myös helpottaa sinua lopettamaan päivän inhimilliseen aikaan.

Määritä itsellesi ja kanssatyöskentelijöillesi aika, jolloin olet tavoitettavissa. Kenenkään ei pidä olla 24/7 tavoitettavissa. Kun olet määrittänyt työaikasi ja tavoitettavuutesi, pidä siitä kiinni. Toki on otettava huomioon, että sattuu poikkeuksia. Välillä on tehtävä pidempiä työpäiviä, mutta tämä ei saa olla toistuvaa. Kun huomaat tämän toistuvan, on hyvä tarkastella, oletko haalinut itsellesi liikaa hommia vai onko tehokkuudessasi parannettavaa.

Muista palautua ja viettää vapaa-aikaa. Itse olen huomannut, että oma vapaa-aikani on häilyvä työn kanssa. Olen huomannut usein vapaa-ajallani pyöritteleväni työasioita mielessä. Tähän auttaa ajatuksia nollaava tekeminen. Nykyään aloitan viikonloppuni jollain, mikä nollaa ajatukseni. Vietä aikaa ystävien ja perheen kanssa, ole tilanteissa läsnä. Älä purnaa työasioista ystäviesi kanssa vaan tehkää jotain mukavaa, mikä ei liity mitenkään työhösi. Harrasta liikuntaa, käy elokuvissa tai ihan mitä vaan mikä saa sinut unohtamaan työasiat. Nykyään saat helposti asetettua eri sovellukset ja ryhmächatit, niin etteivät ne luo ilmoituksia valitsemallasi ajankohdalla. Tämä helpottaa vapaa-ajan erottamista työstä. Pidän puhelintani miltei aina ”älä häiritse” tilassa. Tarkoittaa siis sitä, että mitkään sovellukset tai puhelut eivät luo ilmoitusta. Näen ilmoitukseni vasta avatessani puhelimen. Olen kokenut tämän itselleni toimivaksi, näin pystyn itse määrittämään sen, koska haluan olla tavoitettavissa ja ajatukseni ei katkea ilmoitukseen.

 

Nämä saattavat tuntua asioilta, millä ei ole niin suurta merkitystä. Eihän se oli niin iso juttu nopeasti illalla vastata pariin sähköpostiin. Kuitenkin pidemmällä tähtäimellä pienilläkin asioilla on suuri merkitys. Nopea sähköpostin tarkastaminen katkaisee ajatuksesi juuri siihen ja saattaa jäädä pyörimään mieleesi. Vaikka siis nämä saattavat tuntua mitättömiltä, on niihin hyvä keskittyä ajoissa. Oma jaksamisesi ja ajatuksesi kulku on täysin eri tasolla, kun annat itsellesi aikaa palautua ja virittäytyä ihan muuhun, kuin työasioihin.

 

 

 

 

Lähteet

 

Netflix. 2020. Jeff Orlowski: Valvontakapitalismin vaarat.

 

Taskmill. 2020. Viisi vinkkiä parempaan etätyöskentelyyn. Luettu 23.10.2020.

https://www.taskmill.fi/blog/2020/3/13/etatyohaltuun

 

Dailymail. 2015. Is your phone making you STRESSED? O’hare, R. Luettu 20.11.2020.

https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3365813/Is-phone-making-STRESSED-Number-sick-days-increasing-staff-t-stop-checking-work-emails-gadgets-home.html

 

Pupulandia. 2017. Aina saatavilla? Eli saako some-aikana olla offline? Rotonen, J. Luettu 23.10.2020.

http://pupulandia.fi/2017/07/12/aina-saatavilla-eli-saako-aikana-olla-offline/

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close