Tampere
30 May, Tuesday
7° C

Proakatemian esseepankki

Aikainen lintu madon nappaaKirjoittanut: Ollimatti Aikio - tiimistä Waure.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
The 5 AM Club: Own Your Morning. Elevate Your Life.
Robin Sharma
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Robin Sharman kirjassa Aamu viiden klubissa perehdytään siihen, miten parannat elämänlaatuasi, luovuutta ja saat aikaan enemmän. Kirjassa aamun ensimmäinen tunti, niin sanottu ”voitontunti” jaetaan kolmeen osaan, 20 minuuttia hikoilevaa ja hengästyttävää urheilua, 20 minuuttia pohdintaa mitkä asiat elämässäsi ovat hyvin, mistä olet kiitollinen tai meditointia, loput 20 minuuttia uuden oppimiselle lukemalla kirjaa, kuuntelemalla podcastia tai opiskelemalla uutta asiaa.

”Ota aamut haltuusi. Kohenna elämääsi” maininta kirjassa on oikeassa. Mielestäni vain herääminen aamu viideltä ei itsessään auta yksilöä parantamaan elämänlaatua. Se tosin voi muun muassa parantaa itsekuria ja ajanhallintaa. Ottamalla oman elämäsi haltuun, noudattamalla rutiineja, organisoimalla päiväsi, aikataulun hallinta ja häiriöiden rajoittaminen ovat kaikki avaimia elämäntapamuutokseen. Kirja vetoaa aamu viiden tunnin olevan rauhallisempi, koska muu elämä herää vasta aamu kuudelta, joten häiriötekijöitä ei ole ja yksilö saa rauhassa keskittyä. Rauhoittuminen on myös mahdollista muihin kellonaikoihin ja jokaiselle varmasti löytyy oma tapansa rauhoittua ja saamaan keskittyminen takaisin.

 

Kirja on oikeastaan siinä mielessä nerokas, että se tuo esille oikeita työkaluja aamu viiden heräämisen yhteydessä. Rutiinit ja rytmitys ovat molemmat keinoja, joilla aikaa saa käytettyä ja säästettyä paljon tehokkaammin, sillä aikaa on varattu rajatusti jokaiselle päivälle. Sharma itsekin myöntää, ettei pelkästään aamu viiden herääminen tee yksistään ihmisestä menestyjää vaan se on yksi työkalu muiden joukossa.  Mielestäni elämän laadun kannalta ei ole merkitystä, herääkö viideltä, kuudelta tai seitsemältä vaan miten käyttää hereillä olevan ajan. On myös erityisen tärkeää myös keskittyä omaan uneen tarpeeseensa, ettei unohda nukkumista vain noudattaakseen rutiineja.

”Pidä huoli, että nautit matkastasi”. Rutiineja ei kannata luoda vain siksi koska kirjassa lukee niin, vaan rutiineilla tulee olla tarkoitus ja tavoite. Merkityksettömästä rutiinista on vaikea pitää kiinni ja haitat saattavat ylittää hyödyn, jokainen meistä on yksilö ja se tulee muistaa määrittäessään itsellensä rutiineja. Jos koet olevasi tehokas illalla, niin silloin kannattaa urheilla, lukea ja kirjoittaa illalla. Tärkeintä on käyttää aika tehokkaasti ja hyödyntää omia vahvuuksia järjestämällä aikaa tekemiselle ja oppimiselle, kun olet parhaimmillasi. Useat huippu-urheilijat treenaavat myös iltaisin, mutta kannattaa myös muistaa liian myöhäisen treenin vaikutukset nukahtamiseen.

Kirjassa perehdytään myös teknologian vaikutukseen elämänlaadussa. Ihmisen keskittymistä usein häiritsee kännykkä, tietokoneet ja televisiot. Kirjassa niiden käyttöä kehotetaan rajoittamaan kunnolla, jotta saadaan vapautettua tehoja mm. häiriöttömään työntekoon. Kaikkien laitteiden sulkemista suositellaan viimeistään iltakahdeksalta ja aamulla avaamaan vasta seitsemältä. Tämä edesauttaa rentoutumaan ja keskittymään, kun ei jatkuvasti seuraa viesteistä, uutisista ja ilmoituksista pärisevää puhelinta. Sininen valo voi ärsyttää silmiä ja vaikuttaa unihormoni melatoniinin tuotantoon, joten laitteiden aikainen sulkeminen voi auttaa nukahtamiseen sekä unen laatuun.

 

Toisaalta myös sosiaaliset vaikutukset vaikeuttavat allekirjoittaneella viideltä heräämistä, koska usein vietän aikaa ystävien kanssa vielä illallakin. Jotta tulisi tarpeeksi unta herätäkseen viideltä, pitäisi mennä nukkumaan viimeistään kymmenen aikoihin, mielummin aikaisemmin. Tätä myös vaikeuttaa harrastukset, joista paluu mahdollisesti venyy kymmenen jälkeen vaikuttaen unirytmiin. Jos noudattaisin aamu viiden klubin käytäntöjä, saattaisivat sosiaaliset suhteeni sekä harrastukset kärsiä tästä. Mutta esimerkiksi puolustusvoimissa palveluksen aikana heräsin usein viideltä, tuntia ennen muita saadakseni rauhassa käydä lenkillä ja tehdä aamutoimet ennen aamupalaa. Mielestäni aamu viiden klubi on oiva työkalu aamuihmisille, jotka haluavat järjestää lisää tehokasta aikaa itselleen ja yhdistää liikunnan, rentoutumisen sekä oppimisen tehokkuuden. Itse ainakin jatkan lukemista matkalla kouluun ja harrastuksiin, hyödyntäen tehokkaasti aikaa keskellä päivääkin.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close