


Aikaansaamisen taito
Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
KIRJALÄHTEET
KIRJA | KIRJAILIJA |
---|---|
Aikaansaamisen taika – Näin johdat itseäsi |
Satu Pihlaja |
Johdanto
Miten voisin saada jokaiselle päivälle jotain järkevää aikaiseksi? Onko sinulla taikakeinot aikaansaamiselle? Satu Pihlajan teoksessa ”Aikaansaamisen taika, näin johdat itseäsi” käsitellään aikaansaamisen suunnittelua ja toteutusta. Kirjassa on mielenkiintoisia vinkkejä tavoitteiden toteuttamiseen ja itsensä kehittämiseen. Kyseisiä vinkkejä kannattaa jokaisen ihmisen myös ottaa omassa elämässään käytäntöön.
”Aikaansaamisen taika antaa uuden ajattelutavan eri asioihin”, Satu Pihlaja toteaa kirjassaan.
Nykypäivän haasteita työmaailmassa ja elämässä ovat itseohjautuvuus, itsensä johtaminen ja oman elämän tavoitteellisuus. Elämme keskellä digitaalista vallankumousta. Nykyään kaikki löytyy internetin ihmeellisestä maailmasta. Netin käyttö luo inspiraatiota uusiin tavoitteisiin, mutta netin käyttö aiheuttaa myös aikaansaamattomuutta. Sosiaalisessa mediassa saa helposti aikansa kulumaan, vaikka kymmenenkin tuntia päivässä.
Miten voin siis käyttää aikani järkevästi, mutta samalla pitää kalenterini balanssissa?
Askel kerrallaan eteenpäin
”Tavoitteeseen pääsemiseksi tarvitset aina hyvän suunnitelman”, Satu Pihlaja toteaa kirjan luvussa kolme, joka on nimeltään ”Toimintasuunnitelma”.
Oikeanlainen ajanhallinta, suunnittelu ja välitavoitteet saattavat viedä ihmistä siihen päämäärään, johon hän haluaa. Pitää edetä askel kerrallaan, jos on isot tavoitteet mielessä. ”Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” on loistava sanonta ja pitää myös tavoitteiden kohti menemisessä paikkansa!
Vuonna 2018 lupasin itselleni, että työskentelen ständimyynnin parissa niin kauan, jotta minulla olisi tarpeeksi säästöä toteuttaa puolenvuoden reissu maailmalla. Ennen vuotta 2018 olin ehtinyt olemaan myyntialalla jo parin vuoden ajan, enkä löytänyt rahalle järkevää käyttöä. En halunnut vielä 21-vuotiaana miettiä asunnon ostamista tai sijoittamista, mikä olisi jälkeenpäin ollut fiksu valinta. Tosin en kadu päätöstäni, että sijoitin rahoja reissaamiseen. Tienasin sittemmin joka vuosi enemmän ja enemmän, koska kehityin myyjänä, ja nousin myyjästä esimiestehtäviin. Silloin en ajatellut tekeväni toimintasuunnitelmaa tavoitteelleni, mutta tein ”Aikaansaamisen taika, näin johdat itseäsi” – teoksen mukaisen välitavoitteet ja toimintasuunnitelman vuoden 2018 unelmaani, joka puoliksi toteutuikin vuonna 2020.
Välitavoitteeni olivat seuraavat:
- Päätä matkakohde ja matkan pituus
- Haluan kuuden kuukauden aikana kiertää 15 eri maata läpi.
- Säästössä pitää olla 10 000 euroa
- Tämä ei toteutunut, mutta kokeneena reissaajana osasin budjetoida.
- Valmistele arkielämäsi niin, että mikään ei estä sinua menemästä reissuun
- Minun oli tietenkin pakko lopettaa työni. Hoidin tämän asian hyvissä ajoin esimieheni kanssa.
- Tutki vaihtoehtoja, varaa matkat ja majoitukset
- Kenen kanssa menen ja minne? Yksin, perheen tai kaverien kanssa?
- Pakkaa kamat ja lähde reissuun
- Ensimmäinen reissuni oli tammikuussa 2020 ja viimeinen pari kuukautta myöhemmin maaliskuussa 2020.
”Aikaansaamisen taika, näin johdat itseäsi” – teoksessa pohditaan monia tapoja, miten saada konkretisoitua tavoitteita toimintasuunnitelmaksi.
Mitkä ovat tavoitteesi ja suunnitelmasi elämälle? Siinäpä kysymys. Nämä kysymykset auttavat miettimään tavoitteille motivaatioita.
Kirjassa pohditaan toimintasuunnitelmia seuraavien kysymysten pohjalla: ”Mistä saan apua, lisätietoa ja osaamista suunnitelmani toteuttamiseen?”. Arvioi asteikoilla 1-10 (1= ei lainkaan, 10= todella paljon) kuinka motivoitunut olet suunnitelmasi toteuttamiseen ja kuinka sitoudut suunnitelman toteuttamiseen. Mieti kuinka todennäköisesti suunnitelmasi toteutuu.
Minun matkasuunnitelmani työrupeaman jälkeen puoliksi toteutuivat, joten tässä esimerkki minun asteikosta:
- Motivaatio: 10 – Ehdottomasti minulla oli motivaatiota lähteä pitkäksi aikaa ulkomaille hakemaan inspiraatiota elämälleni. Halusin ja haluan vieläkin nähdä maailmaa ja tutustua eri kulttuureihin.
- Sitoutuminen: 7 – Yritin työelämäni aikana kovasti säästää rahaa tavoitteelleni, mutta valitettavasti en onnistunut siinä tarpeeksi hyvin. Sain silti normaalia enemmän säästettyä.
- Todennäköisyys toteutumiselle: 8 – Kun lähdin ensimmäiseen reissuuni Espanjaan tammikuussa 2020, ei minulla olisi ollut taloudellisesti mahdollisuutta reissata kuusi kuukautta, vaan korkeintaan neljä kuukautta. Valitettavasti maaliskuussa 2020 koronavirus ja maailmanlaajuinen pandemia pilasi mahdollisuuteni toteuttaa unelmaani kokonaisuudessaan. Ehdin kuitenkin kahden kuukauden aikana reissata yli kahdeksassa eri maassa.
Älä ole liian ankara itsellesi
”Aikaansaamisen taika, näin johdat itseäsi” – kirjasta saa paljon inspiraatioita sekä vinkkejä siihen, miten voidaan toteuttaa unelmia ja pitkäaikaisia tavoitteita. Kirjan tarkoitus ei ole se, että lukija moittisi itseään, vaan hän saa opastusta siihen, miten hän voisi alkaa miettiä syvällisesti, mitä elämälleen haluaa. ”Sinä olet se, joka lopulta päättää, mitä milloinkin teet.”, Pihlaja toteaa kirjassaan.
Jokaisella ihmisellä pitäisi olla joku suunta elämälleen. Tavoitteita ja unelmia pitää olla ja niistä puhutaan paljon myös Proakatemialla. Totesin syyskuun unelmapajassa, että ei minulla ole suoranaista unelmaa. Minulla on vain tavoitteita. On minulla ehkä silti joitain unelmiakin, mutta mitään selkeää minulla ei ole juuri tällä hetkellä. Haluan kokeilla uusia asioita, ja niiden kautta löytää uusia unelmia.
Ihmisen ei silti pitäisi koko ajan lyödä tavoitteitaan läpi ja puskea eteenpäin. Joskus pitää osata myös ottaa rennosti ja nauttia elämästään. Ylisuorittaminen ei ole kenellekään hyväksi.
Lähteet:
Pihlaja, S. 2018. Aikaansaamisen taika, näin kohdat itseäsi. Atena.
Tutta
Kiitos avoimesta ja pohdiskelevasta esseestäsi! Kirjoitit: “Kirjassa pohditaan toimintasuunnitelmia seuraavien kysymysten pohjalla: ”Mistä saan apua, lisätietoa ja osaamista suunnitelmani toteuttamiseen?”.” Nämä esiinnostamasi kysymykset ovat erittäin hyviä myös tiimityössä sovellettaviksi. 🙂