Tampere
09 Jun, Friday
5° C

Proakatemian esseepankki

Aamujen haltuun ottaminen, suosittelen!Kirjoittanut: Emmi Salminen - tiimistä Empiria.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Johdanto

 

Olen aina ollut aamuihminen. Ihan pikkutytöstä asti heräsin usein kukonlaulun aikaan, vaikka ei olisi tarvinnut, mutta minä vain viihdyin niin hyvin yksin aamuisin puuhastellessa, kun muut vielä nukkuivat. Muistan elävästi sen hetken, kun kerroin uusille koulukavereille ensimmäistä kertaa, että tykkään mennä salille treenaamaan aamu kuudelta. ’’Miksi hitossa?’’ he kysyivät. Ei minulla ollut siihen sen kummempaa vastausta. Minä vain koen olevani parhaimmassa treenikunnossa heti herättyäni ja nimenomaan aikaisin aamulla. Jos nukun myöhään, minulle tulee todella turhautunut olo. Yritän koko ajan oppia tästä ajatuksesta pois, mutta silti pähkinänkuoressaan se menee näin: Jos herään viikonloppuna klo 11, ajattelen, etten enää kerkeä tehdä koko päivänä mitään ja siitä seuraa turhautuminen. Kulunut vuosi on ollut minulle henkisesti hyvin kuormittava ja siksi olenkin joutunut kokemaan tällaisia turhautumisen tunteita tavallista enemmän viime aikoina. Enää en ole jaksanutkaan aloittaa aamujani minulle toimivimmalla tavalla ja sen huomaa olossa heti. Jotain positiivista tässäkin tilanteessa kuitenkin on, sillä olen oppinut olemaan armollisempi itselleni.

 

Tämän esseen tarkoituksena ei missään nimessä ole aiheuttaa minkäänlaista alemmuudentunnetta kenellekään. Tiedän, että monet meistä kamppailevat jaksamisen kanssa ja usein aamuilla on oma merkityksensä sen suhteen, mihin suuntaan päivä lähtee etenemään. Itse olen monestikin joutunut menemään takaisin sänkyyn herättyäni väärällä jalalla. Yritän herätä uudestaan, josko sillä kertaa oikealla jalalla. Kuulostaa naurettavalta, mutta niin minä teen ja suosittelen muillekin. Usein se toimii.

 

Haluan jakaa kanssanne itselläni toimivaksi todettuja vinkkejä siihen, kuinka pystytte saamaan aamuista enemmän irti. Jos olet henkeen ja vereen iltaihminen, eikä sinulla ole kiinnostusta muuttaa ajatuksiasi aamuja kohtaan, tämä essee tuskin antaa sinulle juuri mitään varteenotettavaa. Minulla tämä aihe on lähellä sydäntä, joten täältä pesee: Emmin opit ja kopit aamujen ihanuudesta!

 

Mullistava lukukokemus: 5 AM Club

 

Luin kirjan nimeltä 5 AM Club (2018) ja se kolahti minuun isosti. Kirjan on kirjoittanut Robin Sharma, joka on yksi arvostetuimmista johtajuusvalmentajista ja elämänhallinnan asiantuntijoista. Aika hienoja titteleitä vai mitä? Kirja koostuu Sharman käytännönläheisistä neuvoista: ’’Miten jokainen voi löytää oman menestyksensä salaisuuden aamun varhaisista tunneista.’’ Myönnän, että välillä kirjan fiktiivinen tarina oli jokseenkin tönkkö ja pitkästyttävä, mutta jaksoin silti nähdä vaivaa poimiakseni kirjan tärkeimmät pointit. Ja se kannatti. Perusideana 5AM Clubissa on se, että miten jokainen voisi hyödyntää aamun ensimmäiset tunnit mahdollisimman hyvin, juuri itselle parhaalla mahdollisella tavalla. Monelle saattaa herätä negatiivisia ajatuksia kirjan nimestä, sillä siitä saa varmasti käsityksen, että herätyskellon tulisi soida kello viideltä. Ei suinkaan. Vaikka Sharma käyttääkin neuvoissaan esimerkkiä aamu viiden herätyksestä, tärkeintä on kuitenkin se, mitä heti herätyksesi jälkeen tapahtuu, olipa se vaikka yhdeksältä. Sharmalla on kuitenkin myös pointtinsa viiden herätykseen: ’’Riippuvuus häiriötekijöihin on kaiken luovuuden loppu.’’ Voittekin jo arvata mistä on kyse.

 

Olen ollut jo vuosia jollain tasolla riippuvainen kännykästäni. Ihan hirveää sanoa tämä ääneen, mutta totta se on. Minulla on ollut tapana selata heti ensimmäisenä herättyäni eri sosiaalisen median kanavat läpi ja nousta vasta sitten ylös sängystä. Viikonloppuisin siihen saattaa mennä helposti kolmekin tuntia. Palataan takaisin Sharman pointtiin: ’’Mitä aikaisemmin heräät, sitä enemmän saat hyödyllistä aikaa ilman häiriötekijöitä.’’ Tämä on osittain myös asennekysymys, sillä joidenkin on helpompi vastustaa kiusausta ja pitää fokus esimerkiksi esseen kirjoittamisessa, vaikka kännykkä huutaisi vieressä. Itse olen tehokkaimmillani aamusta, kun häiriötekijät ovat minimissään, joten pystyn allekirjoittamaan Sharman sanoman täysin.

 

Mitä herätyksen jälkeen?

 

Sanoin aikaisemmin, ettei sinun välttämättä tarvitse herätä juuri viideltä, vaikka kirjan nimi siihen viittaakin. Nimenomaan kaikki se, mitä tapahtuu heti herätyksen jälkeen, merkkaa. Sharma kutsuu kirjassaan aamun ensimmäistä valveillaolon tuntia voitontunniksi, joka koostuu 20/20/20-kaavan antimista.

 

Tässä kaava selitettynä Sharman sanoin:

 

’’20/20/20-kaavassa on kolme kahdenkymmenen minuutin lohkoa, jotka pitää aluksi opetella ja sitten harjoitella mestaritason hallintaan. Kaavan ensimmäinen lohko vaatii liikkumaan. Yksinkertaisesti sanottuna se, että tekee ensimmäisenä aamulla jonkin hikisen treenin, mullistaa päivien laadun paremmaksi. Toinen lohko kannustaa reflektoimaan kahdenkymmenen minuutin ajan. Tämä vaihe on suunniteltu vahvistamaan yhteyttä luonnolliseen voimaan, kehittämään tietoisuutta, hälventämään stressiä, ruokkimaan onnea ja valamaan sisäistä rauhaa tässä akuutin ylistimulaation ja liiallisen aktiivisuuden ajassa. Kuusikymmentäminuuttinen henkilökohtaisen vahvistamisen voitontunti päättyy kahdenkymmenen minuutin lohkoon, joka varmistaa, että kasvatte. Voitte esimerkiksi lukea kirjaa, joka kehittää ymmärrystänne siitä, miten rakentaa paras mahdollinen elämä.’’

 

Liikkuminen. Reflektointi. Kasvu. Jos nämä kolme oppia saa tuotua osaksi omia rutiinejaan, vaikutus on erittäin todennäköisesti positiivinen. Omasta kokemuksestani voin sanoa, että kyseisen kaavan käyttöönotto on vähintäänkin kokeilemisen arvoinen.

 

Minun toimivaksi todetut vinkkini

 

Minun tärkein vinkkini aamujen haltuun ottamiseen kuuluu näin: Nouse heti ylös! Älä torkuta tai jää selaamaan kännykkääsi. Korostan vielä, että itse omistan tällä hetkellä yhtä lujan selkärangan kuin matelijoilla, joten edellä mainitsemani vinkki toimii ainakin varmasti samanlaisille kanssaeläjille. Vireystila laskee takuulla heti, jos jäät sänkyyn makaamaan edes pieneksi hetkeksi. Voisin listata vielä kaikki varteenotettavat vinkkivitoset!

 

 1. Herätyskellon soidessa, nouse heti ylös.
 2. Pese kasvot kylmällä vedellä ja juo pari lasia vettä.
 3. Käy ulkona haukkaamassa happea tai reenaamassa, jos mahdollista.
 4. Kuuntele hyväntuulista musiikkia tai vaikkapa äänikirjaa.
 5. Keskity hyviin asioihin: älä mene someen, koska sieltä löytyy varmasti jotain, mikä laittaa ärsyttämään.

 

Lopetus

 

Ilman mitään sen kummempia loppulätinöitä, suosittelen kaikkia kokeilemaan tehokkaita aamun aloituksia! Kesä lähestyy hurjaa vauhtia ja aurinko nousee jo varhain piristämään päivää, joten mikä olisi sen parempaa kuin ottaa aamut haltuusi. En halua kuitenkaan kannustaa ketään minkäänlaiseen suorittavaan elämäntyyliin. Jos herääminen tuntuu haastavalta, niin kokeile ihmeessä joitakin minun tai Sharman vinkkejä. Pian huomaat, että onko niistä mitään hyötyä sinun aamuihisi. Jos ei, niin jatka samaan malliin tai yritä löytää itsellesi toimivampia tapoja. Mutta ennen kaikkea muistakaa tämä: ’’Riippuvuus häiriötekijöihin on kaiken luovuuden loppu.’’

 

Lähteet:

Sharma, R. 2018. 5 AM CLUB – Ota aamut haltuusi, kohenna elämääsi. Äänikirja, Storytel. Viitattu 9.4.2022. Vaatii käyttöoikeuden.

Kommentit
 • Joonas Kiuru

  Kiitos mukaansatempaavasta esseestä. Sinulla on hieno asenne ja se näkyy kirjoitustyylissäsi, itsekin ihan innostuin aamujen mahdollisuuksista tätä lukiessani. Otan vinkkivitoset käyttöön, etenkin puhelimeen tarttuu aamulla liiankin herkästi.

  16.9.2022
 • Elmeri Sikala

  Jälleen täyttä asiaa sisältävä essee Emmiltä! Teksti kulkee johdonmukaisesti ja helppolukuisesti. Pidin myös selkeästä listauksesta, joka on helppo viedä käytäntöön.
  Kehitettävää; osa lauseista venyi melko pitkäksi useiden pilkulla eriteltyjen sivulauseiden takia. Lauseita voisi koittaa tiivistää tai erottaa toisistaan pisteellä kokonaan omaksi lauseeksi.

  12.10.2022
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close