Tampere
20 Apr, Saturday
-5° C

Proakatemian esseepankki

7 vinkkiä opinnäytetyön kirjoittajalle



Kirjoittanut: Jarkko Suojanen - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
-
-
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

7 vinkkiä opinnäytetyön kirjoittajalle

  1. Jaa opinnäytetyö osiin ja osat vielä osiin. Tämä helpottaa kirjoittamista, kun voit tehdä pieniä askelia kerralla, vaikka koko työlle ei olisi vielä runkoa. Tällä pääset alkuun ja mahdollisuus junnata paikallaan pienenee.
  1. Kirjoita tekstiviitteet saman tien lainauksien yhteyteen ja lisää lähde OIKEIN lähdeluetteloon heti tämän jälkeen. Lopuksi ei tarvitse ruveta käyttämään aikaa lähdeluettelon, ja tekstiviitteiden tarkastamiseen, kun ne on kerralla kunnolla tehtynä.
  1. Palauta ohjaajalle työtäsi usein, jolloin ohjaaja näkee missä tahdissa menet ja pystyy ohjaamaan sinua hyvissä ajoin ennen kuin menet ”väärään” suuntaan työsi kanssa.
  1. Ilmoita ohjaajalle työtä aloittaisessasi mahdollinen arvosanatavoite. Tämä helpottaa kommunikointia sinun ja ohjaajasi välillä, kun ohjaaja peilaa työn etenemistä ja laatua tiettyyn arvosanaan.
  1. Lue muiden vastavalmistuneiden opinnäytetöitä ja poimi sieltä sinua helpottavia asioita kuten rakennetta, tekstiviittauksien oikeanlaisuutta yms. Tästä saa paljon apua, kun joku muu on tehnyt puolestasi jo selvitystyön yms. Älä kuitenkaan kopio toisen työstä mitään, mutta apua saa tietenkin hakea.
  1. Mikäli kirjoitat opinnäytetyön keväällä, valmistaudu kirjoittamiseen jo edellisenä syksynä. Jos taas kirjoitat syksyllä, valmistaudu siihen edellisenä keväänä. Aiheen rajaaminen ja sen keksiminen ei välttämättä tapahdu hetkessä, ja ne voivat muuttua työn edetessä. Helpottaakseen työtä aiheeseen liittyvää kirjallisuutta ja lähteitä kannattaisi etsiä jo etukäteen vaikka tarkka aihe ei vielä olisikaan tiedossa. Lähteiden ja tiedon omaaminen helpottaa kirjoittamisen aloittamista ja et joudu kuluttamaan aikaa täysin niiden etsimiseen prosessin alussa.
  1. Opinnäytetyöhön kuuluu lisäksi seminaareja, posteri ja kypsyysnäyte. Näidenkin tekemiseen kuluu oma aikansa, joten ota ne huomioon työn loppuvaiheessa. Valmis työ saattaa olla arvioituna vasta esimerkiksi viikon tai kahden kuluttua sen palautuksesta, joten viimetinkaan ei kannata jättää. Opinnäytetyö tulee viemään aikaa, sekä osien tarkastuksissa kestää. Tiivistelmän ja abstraktin tarkastus 1–7 arkipäivää, plagiointitarkastus 1-7pv. Mikäli näiden palautuksen jättää viimetinkaan saattaa palautuksen kanssa tulla kiire.

Tässä koostettuna omasta opinnäytetyöprosessista tärkeimmät ajatukset ja kohdat, joihin törmäsin itse prosessin aikana. Suurin osa näistä opeista tapahtui kantapään kautta, joten toivottavasti muut ovat fiksumpia asioiden kanssa kuin itse. Lopuksi kannattaa kuitenkin muistaa, että opinnäytetyö on oppimisprosessi ja siinä eteen tulevat ongelmat kuuluvat työhön. Näistä ylitsepääseminen ei ole ongelma vaan hidaste, joten kannattaa henkisesti varautua pahimpaan. Jossakin vaiheessa työtä kirjoittaessa tulee eteen tilanne, että yksinkertaisesti ei jaksa. Tästä pääsee kuitenkin eteenpäin, mikäli väli tavoitteet ja tehtävät on listattuna ylös. Kannattaa näissä tilanteissa jatkaa työn tekemistä siitä mistä se on helpointa.

Kommentoi