Tampere
16 Apr, Tuesday
3° C

Proakatemian esseepankki

Lyhyt katsaus osakesijoittamisen näkymiin ja tulevan vuoden talouskehitykseen



Kirjoittanut: Jesse Vuori - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Useita lähteitä
Useita lähteitä
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Osallistuin Tammi-Helmikuun (2023) aikana Osuuspankin järjestämään Pörssitutka Webinaariin sekä LähiTapiola Pirkanmaan sijoitusiltaan Tampere-talossa tarkoituksenani laajentaa näkemystäni tulevasta vuodesta sijoitusmarkkinoilla. Asiantuntijoiden kommentit auttavat mielestäni ymmärtämään syy-seuraussuhteita sekä helpottavat fokusoitumaan olennaisimpiin indikaattoreihin. Kaikkea en silti yleensä ota täytenä totuutena, varsinkaan tulevaisuuden ennustamisesta puhuttaessa, sillä olen huomannut yleisen taloustilanteen muuttuvan hyvinkin tiuhaan. On silti avartavaa kuulla muiden näkemyksiä tulevasta varsinkin, kun perusteluille löytyy pohjaa esimerkiksi johonkin konkreettisen makrotaloudelliseen ilmiöön liittyen tulkitsemalla dataa.

Tilaisuudet käsittelivät vahvasti alkanutta sijoitusvuotta nojaten tämänhetkiseen maailmantalouden tilaan.  Osuuspankin webinaaria alustettiin nostamalla alkuvuoden ajankohtaisia teemoja esille, kuten reaalitalouteen, yritysten voittomarginaaleihin ja Kiinan taloustilanteeseen liittyviä asioita. Reaalitaloudessa etenkin keskuspankkien rahapolitiikka nousi esille sekä sen vaikutukset pörssiyhtiöiden tuloskuntoon. Yritysten tuloksentekokyky onkin miltei ennätyksellisellä tasolla, mutta tulevan vuoden kehityksen suhteen arvioitiin olevan epävarmuutta. Lisäksi pohdiskeltavaksi aiheeksi nostettiin Kiinan talouden elvytys uudistuneen koronastrategian myötä. (OP. 2023)

Tuleva vuosi tulee olemaankin monella tapaa erilainen, kun velkaantuminen on kalliimpaa korkojen ollessa historiallisen korkealla tasolla ja samaan aikaan liikevaihto-odotukset ovat heikentyneet. Talouden taantumaa pidettiin myös hyvin todennäköisenä etenkin vielä alkuvuodesta ja myös Pörssitutkan Webinaarissa korostettiin sen todennäköisyyttä esimerkiksi BKT-lukuja tarkastelemalla. Taantumaodotuksia pidettiin Euroopan kohdalla todennäköisempänä, kun euroalueen BKT-kasvuennusteet oli ennustettu vuoden 2023 kohdalle negatiivisen puolelle. Myös yksityisen kulutuksen odotetaan laskevan vuodesta 2022. Valtioiden velkaantuneisuustahti huolettaa erityisesti Italian ja Yhdysvaltojen kohdalla. Myös Suomi velkaantuu vauhdilla jääden selvästi jälkeen muiden pohjoismaiden talouskehityksestä. Kotimarkkinavetoisten yhtiöiden kohdalla tämä onkin syytä huomioida sijoituspäätöksiä tehdessä. (7.45–10.30, Lähde: OP Markets, Bloomberg) Yhtiöt, joilla on velkaa vähemmän eivät ymmärrettävästi kärsi yhtä paljon korkeista koroista näinä aikoina. Yhtiöiden taseita tarkastelemalla pystyykin tehdä tulkintoja velkojen vaikutuksesta yhtiöiden tulevaan kehitykseen. Tosin on huomioitava myös muita mahdollisia tekijöitä yhtiöiden toimintaympäristöissä. Yhtenä olennaisena pointtina edellä mainituissa tapahtumissa nostettiin toimialarakenteen vaikutus yhtiöiden velkasuhteisiin. Toiset toimialat kärsivät korkeiden korkojen aikana enemmän kuin toiset. Isoimpia kärsijöitä ajateltiin olevan muun muassa sijoitusliiketoiminta, kuten kiinteistöyhtiöt sekä media-ala. Vähäisimpien vaikutusten osuessa metallinjalostusyhtiöihin, sillä tuloskasvu auttaa alan toimijoita pärjäämään korkeiden korkojen aikana paremmin. Maantieteellisesti OP antoi suosituksen sijoittamiskohteena Eurooppaan osakkeiden arvostustasojen ollessa maltillisempia, kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa. Arvoyhtiöt tulevat myös pysymään nähtävästi suosiossa, kasvuyhtiöillä ollessa keskimäärin vaikeampaa tämän ajanjakson aikana. Pörssitutkassa pohdittiin myös, tullaanko kaikesta huolimatta näkemään kaikkien aikojen osinkokevät. OP:n alkuvuonna 2023 tekemän arvion mukaan tultaisiin hiuksen hienosta jäämään viime vuoden tasosta. Tulosjulkistuksia seuranneena olen huomannut usean seuraamani yhtiön nostaneen osinkojaan, mutta myös joidenkin yhtiöiden kohdalla osingot ovat laskeneet. Moni osinkoaristokraatiksi tituleerattu yhtiö on kuitenkin pystynyt nostamaan osinkojaan tänäkin vuonna, joten osinkosijoittajalle kevät on voinut tuottaa mukavaa passiivista tulovirtaa. (OP Pörssitutka & LähiTapiola Sijoitusilta 2023)

 

Oma näkemykseni tulevasta vuodesta on muuttunut kevään aikana datan ja ennusteiden muuttuessa, sillä eri indikaattorit ovat heijastelleet maailman talouteen ja muuttaneet myös monen työkseen dataa analysoivan analyytikon ajatuksia. Taantumaennusteet, geopoliittiset jännitteet ja riskipankkien kaatuminen… tässä mainittuna vain muutamia tekijöitä, jotka ovat hyvin lyhyelläkin aikavälillä vaikuttaneet ajatuksia tulevasta tämän kevään aikana. Varjokuvien ollessa horisontissa täytyy samaan aikaan ajatella tulevaisuuden potentiaalia miettimällä esimerkiksi yhtiöiden arvostustasoja ja ajankohtaa kyseisen bisneksen kohdalla. On myös hyvä muistaa, että negatiiviset odotukset voivat tuottaa myös positiivisia yllätyksiä. Koenkin, että kyseisessä tilanteessa on ehdottoman tärkeää muistaa etenkin ajallinen hajautus sijoitustoimintaa tehdessä. Pidemmän aikavälin suunnitelmaa en lähtisi radikaalisti muuttamaan näiden seikkojen ollessa huomioituna.

 

 

Lähteet:

Pörssitutka. OP Webinaari 18.1.2023
Pörssitutka 1/2023 (videosync.fi)

Sijoitusilta. LähiTapiola Seminaari 21.2.2023 Tampere

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close