Tampere
29 Mar, Friday
6° C

Proakatemian esseepankki

Tunteiden johtaminen



Kirjoittanut: Aleksi Röyhkiö - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Johda tunteita - Menesty työelämässä
Camilla Tuominen
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Camilla Tuomisen kirja ”Johda tunteita – menesty työelämässä” avaa tunteiden ja niiden johtamisen merkitystä työelämässä. Kirja oli erittäin miellyttävä lukea, vaikka luinkin siitä vain pieniä pätkiä. Se oli helposti luettava, koska kuvat täydensivät tekstiä sopivasti omaan makuuni.

 

Mikäpä vaikuttaisi meihin niin kotona, kuin Proakatemialla enemmän kuin tunteet? Tunteet ohjaavat tekemistämme tai tekemättä jättämistämme. Innostuneena saa paljon aikaiseksi, kun taas ahdistuneena ei välttämättä saa tehtyä yhtään mitään. Koemme jotakin tunnetta koko ajan, joten on ilmiselvää, että ne vaikuttaa meihin jokaiseen. Tunteet ovat rikkaus ja niin kuin Psykologi Aku Kopakkala on Tuomisen haastattelussa sanonut, niin terveellä ihmisellä on rikas tunne-elämä. Kaikilla tunteilla on jotain sanottavaa ja niitä voi oppia ymmärtämään ja johtamaan. Tunteet tuovat meille energiaa ja pyytävät pysähtymään.

 

Ihmiset ovat erilaisia ja kaikki näyttävät tunteensa eri tavalla, osaa voi lukea kuin avointa kirjaa ja osa peittää tunteensa kovan kivinaamionsa taakse. Ilmeet ja kehonkieli ovat sanatonta viestintää ja näin ollen ne ovat suuressa osassa sanojen rinnalla. Ilmeet kertovat puhujan ajatuksista ja tunteista, kuten olet varmaan huomannutkin, että nauravaa ihmistä on helpompi tulkita kuin pokerinaamaista. Itse olen sellainen henkilö, joka haluaa saada tietynlaisen yhteyden keskustelu kumppaniinsa. Joskus toisen ilmeitä on vaikea lukea, jolloin keskustelun ohjaaminenkin on hieman hankalampaa.

 

Tunteiden tunnistaminen on vahvuus

 

Mitä paremmin osaamme nimetä ongelman ja tunnistaa tilanteen, sitä selkeämmän kuvan saat siitä ja sitä helpommin löydät ratkaisun. Miksi tunteiden kohdalla sitten ajattelemme, että voimme vain kääntää tilanteelle selkämme ja tilanne poistuu. Olen harrastanut tätä useasti itse, mutta myös huomannut, että tilanne tulee joka tapauksessa eteen myöhemmin.  On tärkeää pystyä tunnistamaan omat tuntemuksensa, jotta antaa itselleen mahdollisuuden rauhoittua. Olo helpottuu ja rentoudumme, kun saamme paremman kuvan siitä, mikä tunne meillä on ja mikä sen aiheutti. Itse en ole aikaisemmin edes miettinyt, että tunteita tarvitsisi mitenkään erikseen tunnistaa, mutta olen tyytyväinen sen opittuani. Ne on kuitenkin varmasti helpompi käsitellä, kun tietää mistä tunteesta on kyse.

 

Tunteet on aina ollut olemassa ja ne ovat aina merkki jostakin. Käsittelemättöminä negatiiviset tunteet aiheuttaa paljon hallaa esimerkiksi tiimin sisällä. Jos joku tiimiläinen astelee pajoihin vihaisena ja tiuskii muille, hän tuskin on vihainen siitä, että paja alkaa. Mielen päällä voi olla asioita vaikka epäonnistuneesta urheilusuorituksesta tai vaikka henkilökohtaisesta elämästä. Myös huonosti nukuttu yö vaikuttaa useasti negatiivisesti päivän mielentilaan. Tulisi pohtia muun muassa miksi tiimiläinen tuntee noin ja miten voisin auttaa häntä. Täytyykin muistaa, ettei tiimiläisten tunteita voi ohittaa olankohautuksella vaan ne tulee ottaa vakavasti. On tärkeää, että tiimiläisinä me muut pystymme luomaan psykologista turvaa huonosti voivalle tiimiläiselle. Se on mielestäni yksi todella tärkeä tehtävämme. Olen itse ollut joskus huonossa jamassa ja allapäin, mutta tiimin tuoma psykologinen turva on auttanut minua.

Itse olen todella huono näyttämään negatiivisia tunteitani. Itselleni on helpompaa näyttää positiiviset tunteet, jotka kuuluvat luonnollisena osana arkeeni, nauran paljon ja harvoin olen huonolla tuulella, jos siihen ei ole kunnon syytä. Minulla on kuitenkin parantamisen varaa negatiivisten tunteiden sanoittamisessa ja ilmaisemisessa. Olen huomannut, että jos jokin ärsyttää, en yleensä mainitse siitä ainakaan heti vaan käsittelen asiaa ensin hetken itsekseen ja sitten vasta sanon siitä muille. Ehkä se on osittain jopa fiksuakin, ettei sano jokaisesta pienimmästäkin asiasta???

 

Läsnäolon tärkeys

 

 

Moni työelämässä varmasti myöntää, että lukee sähköpostejaan tai tekee jotain muuta samalla, kun kuuntelee toisen puhuvan. Helppoa on myös olla omissa ajatuksissaan suurimman osan palaverista. Pitäisi kuitenkin muistaa, että yksi ihmisen tärkeimmistä asioista on tunne, että sinut nähdään ja kuullaan. Itse ainakin pidän todella epäkunnioittavana hoitaa muita asioita samaan aikaan, kun joku puhuu SINULLE. Olen joskus itsekin tehnyt tätä, mutta olen tiedostanut asian ja lopettanut sen.

20-vuotias mies kotoisin Ylöjärveltä. Ylioppilas

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close