Tampere
28 Mar, Thursday
8° C

Proakatemian esseepankki

Unelmista



Kirjoittanut: Julius Honkanen - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Olen aina ollut unelmoija. Olen saattanut viettää kokonaisen päivän kotona kuulokkeet korvissa rakentelemassa pilvilinnoja vain havahtuakseni siihen, että tässähän tämä päivä menikin. Unelmointi on yksi suurimmista vahvuuksistani ja minulle se on suuri motivaation lähde ja polttoaine elämään. Välillä taivaanrannan maalailu menee todellisen elämän edelle ja päivän askareet ovat jääneet tekemättä. Unelmointi on kyky, joka motivoi ihmisiä, siitä saa voimaa ja se auttaa jaksamaan eteenpäin. Monen elämässään menestyneen ihmisen on kuultu sanottavan, kuinka kaikki on lähtenyt liikkeelle unelmasta. Siispä ala sinäkin jahdata unelmiasi, sillä ne ovat myös avain onnellisuuteen. Unelmia ei ole aina pakko kuitenkaan toteuttaa, eikä niitä tarvitse aina jahdata, vaan unelmointia voi harrastaa muutenkin. Itse unelmoin monista asioista, jopa sellaisista, joita minun ei ole edes mahdollista toteuttaa. Tässä esseessä kerron unelmoinnista yleisesti, sen positiivisista vaikutuksista ja siitä kuinka unelmat muutetaan tavoitteiksi.

 

Harhaunelmat

Unelmia on yhtä monta kuin on unelmoijiakin, toiset ovat pienempiä ja toiset suurempia. Ei ole olemassa vääriä unelmia, mutta ihmismieli on niin monimutkainen, ettei se välillä itsekkään tiedä mitä haluaa. Varsinkin sosiaalisen median yleistyttyä meille on tullut pakkomielle vertailla omaa elämäämme muiden elämiin ja olemme luoneet itsellemme harhakuvan siitä millaiselta myös oman elämän pitäisi näyttää. Me saamme päivittäin niin paljon kaupallista informaatiota ja toisten mielipiteitä, siitä mitä meidän kuuluisi elämässä tavoitella, että meidän omat ja OIKEAT unelmat hukkuvat väärän ja jopa haitallisen informaation alle. Muista siis välillä pysähtyä hetkeksi ja kuunnella itseäsi, mistä juuri sinä unelmoit. Sosiaalisen median käyttöä ei kuitenkaan kannata kokonaan lopettaa, sillä sen edut ovat kuitenkin suurempia kuin sen mahdolliset haitat. Seuraa käyttäjiä, jotka tuovat iloa elämääsi ja motivoivat sinua tavoittelemaan unelmiasi. On tärkeää tiedostaa, kuinka sosiaalinen media toimii ja ymmärtää sen hyödyt sekä haitat. Pääasia on kuitenkin se, että sosiaalisen median ei tulisi vaikuttaa sinun unelmiisi ja tavoitteisiisi negatiivisesti. Energia on rajallinen resurssi, siispä lakkaa jahtaamasta asioita, jotka syövät sinulta arvokasta energiaa ja ala tehdä niitä asioita, jotka ovat sinulle oikeasti tärkeitä.

 

Unelmoinnin positiiviset vaikutukset

Unelmoinnilla ei ole pakko olla aina tavoitteita, vaan unelmointia voi harrastaa myös unelmoinnin iloksi. Unelmoinnilla sanotaan myös olevan paljon positiivisia vaikutuksia mielen hyvinvoinnille. Tässä on listattuna muutamia asioita, jonka vuoksi unelmointia kannattaa harjoittaa:

  1. Unelmointi hellii aivojamme myönteisyydelläja antaa näin lepotauon stressistä.
  2. Unelmointi kohottaa mielialaaja lisää onnellisuutta.
  3. Unelmointi jumppaa vahvemmaksi kykyämme toiveikkuuteen ja optimismiin, mikä taas on todettu mm. parantavan työsuorituksia, suojaavan masennukselta vastoinkäymisten keskellä sekä ylläpitävän fyysistä terveyttä.
  4. Unelmointi ja varsinkin unelmista kirjoittaminen (ajatusten jäsentelyn kautta) auttaa ottamaan etäisyyttä omaan elämäänsä, näkemään asiat uudessa valossa ja oivaltamaan elämänsä suunnan.Unelmista kirjoittaminen auttaa ymmärtämään, mitä oikeasti elämältään toivoo ja haluaa.
  5. Unelmointi lisää tunnetta siitä, että on itse elämänsä ohjaksissa. Ja kun elämänhallinnan tunne kasvaa, myös varmuus päämäärän saavuttamiseen kasvaa.
  6. Unelmointi ja varsinkin unelmista kirjoittaminen antaa myös tilaisuuden oppia tuntemaan itseään paremmin. Se auttaa tiedostamaan paremmin omia tarpeitaan, tunteitaan, motiivejaan ja prioriteettejaan. Unelmointi kertoo meille, keitä me oikeasti olemme.

(Auliisti onnellinen-blogi, 6 syytä unelmoida ja unohtaa tiukat tavoitteet, 2017)

Lisäksi netti pullollaan erilaisia unelmoinnin harjoitteita, jos sinusta tuntuu, ettei sinulla ole unelmia tai jos et pääse irtautumaan arjen stressistä unelmoinnin maailmaan. Tärkeintä on pitää mieli avoinna ja tutkia rohkeasti sisintäsi.

 

Muuta unelmat tavoitteiksi

Jos huomaat unelmoivasti jostakin asiasta jatkuvasti kannattaa muuttaa unelmat tavoitteiksi. Unelmien muuttaminen tavoitteiksi vaatii suunnitelman, kuinka lähdet niitä toteuttamaan. Jos unelmasi on semmoinen, jonka joku toinen on jo toteuttanut kannattaa ensimmäiseksi lähestyä tällaista henkilöä ja kysy kuinka hän on päässyt tavoitteeseensa. Joskus unelmien tavoittelu vaatii uuden taidon opettelemista tai kouluttautumista. Elämässä on hyvä muutenkin olla tavoitteita, niin tietää mihin päin on menossa. Hyvä tapa saavuttaa unelmat on asettaa välitavoitteita. Yksi hyvä tapa on kuvitella ensin lopputulos mihin pyritään, mikä on se unelma. Tästä edetään alaspäin kohti nykyhetkeä siten, että asetetaan välitavoitteet, missä pitää olla puolivuotta ennen haluttua lopputulosta, sitten vuosi ennen haluttua lopputulosta, puolitoista vuotta jne. Lisäksi koita kerätä tietoa mahdollisimman monesta lähteestä mitä unelman saavuttaminen vaatii. Katsele videoita, osallistu seminaareihin, lue kirjoja, kuuntele podcasteja jne. Olisi hyvä myös selvittää mahdollisia kompastuskivistä ja ennakoida virheitä.

 

Lähteet:

Nettielamaa.com, Sosiaalisen median vaarat.

Iloversum.fi, Auliisti onnellinen-blogi, 6 syytä unelmoida ja unohtaa tiukat tavoitteet, 2017

Mieli.fi, Toiveiden ja unelmien pohtiminen tekee hyvää mielelle, Artikkeli, 2020

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close