Tampere
28 Mar, Thursday
8° C

Proakatemian esseepankki



Kirjoittanut: Axel Wiklund - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Money, master the game
Tony Robbins
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Sijoittaminen ja oman varallisuuden kasvattaminen. Nuo aihealueet ovat nostaneet todella paljon päätään tavallisten kansalaisten kesken, samalla kun nuorten mielenkiinto yrittäjyyttä kohtaan on ollut vahvassa nosteessa viime vuodet. Sosiaalisella medialla ja sen vaikuttajilla on luultavasti näpit tässä pelissä. Sosiaalinen media on lisännyt sijoittamisen läpinäkyvyyttä ja tuonut sijoittamisen tavallisen kansalaisen kielellä ymmärrettäväksi. Sijoittaminen ei enää ole vain varakkaiden setämies liikemiesten harjoittamaa mystistä puuhaa. Hyvä esimerkki tästä sijoittamisen helposti lähestyttävämmäksi tekemisestä on erilaiset suositut podcastit, kuten ”Mimmit sijoittaa” -podcasti ja Nordnetin tuottama ”Rahapodi”.

Myös Nordnetin kaltaisilla piensijoittajia kosiskelevilla palveluilla on omat näppinsä pelissä. Itsekin aloitin sijoittamisen heti 18 vuotta täytettyäni, ostamalla Nordnetin täysin kulutonta, silloin Superrahasto nimellä kulkevaa, Suomen 25 suurimman yrityksen indeksiä mukailevaa rahastoa. Nordnet teki sijoittamisen aloittamisesta helppoa ja järkevänkuuloista, kun sijoittaa pystyi vaikka vain 15€ kerrallaan, eikä rahastolla ollut sijoituspottia syöviä merkintäkuluja tai muita vastaavia kuluja. Siitä lähtikin oma käytännön kokemus karttumaan sijoittamisesta, kun aikaisemmin sijoittamisesta oli lukenut vain kirjoista.

Sijoittamisen suosion takana on myös erilaiset muut asiaan liittyvät trendit, kuten yrittäjyys ja taloudellinen riippumattomuus. Jos haluat saavuttaa taloudellisen riippumattomuuden, on sijoittaminen lähes pakollista, ellet satu muuten vain tienaaman jättimäisiä summia rahaa. Yrittäjänä täytyy myös pystyä ajattelemaan asioita sijoittamisen näkökulmasta, kun firman rahoille sekä oman ja henkilöstön ajalle täytyy löytyä mahdollisimman tuottava ja bisnestä eteenpäin vievät käyttökohteet.

 

Oma sijoitusura ja filosofia

 

Kuten jo yllä mainittu, itse aloitin sijoittamisen 18 -vuotiaana. Olin sijoittamisesta lukenut jo sitä ennen kirjoista, ja tiesin, että kaikkein helpoin ja riskittömin tapa sijoittaa on matalakuluisiin indeksirahastoihin. Tämä siksi, koska tilastojen mukaan suurin osa korkea kuluisista, aktiivisesti portfoliota hoitavista rahastoista suoriutuvat heikommin pitkässä juoksussa indekseihin nähden. Standard & Poorsin teettämän tutkimuksen mukaan, maailmanlaajuisesti 80% aktiivisesti hoidetuista rahastoista tuottavat huonommin passiiviseen S&P500 indeksirahastoon verrattuna, yli 5 vuoden tarkastelujaksolla (Gingsglobal, 2020)

Tämän ajatuksen varjolla päätin itsekin ryhtyä sijoittamaan turvallisesti ”Osta ja unohda” -tyylillä erilaisia pohjoismaisia indeksirahastoja, koska ajattelin että en voisi mitenkään tehdä valistuneita ostoja yksittäisistä yrityksistä, jos ammattilaisetkaan eivät siihen pysty tilastojen valossa. Olin myös kirjasta lukenut, että riskien minimoimiseksi kannattaa sijoituksia myös hajauttaa alueellisesti eri markkinoihin, sillä jos vaikkapa yksi markkina joutuu kriisiin vaikkapa sodan tai muun luonnonilmiön takia, ei koko portfolion arvo sula sen myötä. Siispä ostin salkkuuni mukaan myös koko Euroopan kattavaa indeksirahastoa, Kehittyviä maita kattavaa indeksirahastoa, sekä tätä jenkkien 500 suurimman yrityksen S&P 500 indeksirahastoa. Käytännössä indeksirahasto portfolio kattaa koko maailman, painotuksella pohjoismaihin.

Salkkuni ei suinkaan koostu pelkistä indeksirahastoista, vaan halusin myös ostaa suoriakin osakkeita portfoliooni, vaikka riskit suorien osakkeiden kanssa on suuremmat. Samaan aikaan kun riski suorien osakkeiden kanssa on suurempi, on potentiaaliset tuototkin parempia verrattuna indeksirahastoihin. Indeksirahastot usein sijoittavat suureen määrään suuria ja vakiintuneita yrityksiä, mikä tarkoittaa sitä, että vaikka jokin yksittäinen rahaston omistaman osakkeen arvo raketoisikin, ei rahaston arvo nouse samassa suhteessa, koska salkussa on muitakin yrityksiä joiden osakkeen arvo on saattanut laskea. Indeksirahastot siis mukailevat enemmänkin yleistä markkinatilannetta ja talouden kasvua.

 

 

 

Halusin ostaa suoria osakkeita aluksi sen takia, koska halusin kasvattaa omaa mielenkiintoani markkinoiden seuraamiseen. Kun omistat jonkin tietyn yrityksen osakkeita, tulee kyseistä yritystä koskevien uutisten seuraamisesta huomattavasti mielenkiintoisempaa. Oma sijoitusfilosofiani suorien osakkeiden suhteen on se, että minun täytyy ymmärtää kyseisen yrityksen liiketoimintaa edes jollain tasolla, ja minun täytyy uskoa kyseisen yrityksen tulevaisuuden menestykseen pitkällä aikavälillä, ennen kuin ostan kyseisen yrityksen osakkeita. Suorien osakkeiden portfolioni koostuu tällä hetkellä seuraavien yrityksien osakkeista: Fortum, Sampo, Tokmanni, Metsä Board, Nokia ja TietoEVRY. Kuten listauksesta saattaa nähdä, kyseessä hyvinkin vakiintuneita, tasaista tulosta tekeviä firmoja. Voisin kuvailla itseäni osakesijoittajana arvosijoittajaksi, eli haluan sijoittaa lähtökohtaisesti aliarvostettuihin yhtiöihin, joilla on hyvä tuloksentekokyky, vahva nettovarallisuus, kohtuullinen osinkopolitiikka ja positiiviset tulevaisuudennäkymät erilaiset megatrendit huomioonottaen. Kasvuyhtiöihin sijoittaminen on mielestäni turhan spekulatiivista ja riskaabeliä, ja tunnen olevani enemmän omalla tontillani jo vakiintuneisiin, hieman jo ehkä unohdettuihin aliarvostettuihin osakkeisiin sijoittaessani.

Tämä taktiikka on ainakin tähän asti toiminut todella hyvin, sillä suoriin osakkeisiin tehdyt sijoitukseni ovat tuottaneet reilusti enemmän kuin indeksirahastosijoitukseni. Sijoittamani oma pääoma jakautuu aika tarkalleen 50/50 rahastojen ja suorien osakkeiden välille. Alussa salkkuni oli hyvin rahastopainotteinen, mutta korona-aikana olen lisännyt suorien osakkeiden osuutta salkussani. Suorat osakkeet ovat tuottaneet minulle arvonnousu ja osingot huomioon ottaen 75% enemmän, verrattuna rahastoihin.

Tulen todennäköisesti jatkamaan suoria osakeostoja tulevaisuudessa rahasto-ostojen sijaan, sillä indeksirahastojen viime vuosien räjähtänyt kasvu luo markkinoille hinnoitteluvirheitä ja hyviä ostonpaikkoja. Isojen rahastojen osto-ohjelmissa olevat osakkeet kasvattavat arvoaan pelkästään rahastojen omien ostojen aiheuttaman epätasapainon takia. Tämä luo hyviä ostopaikkoja osto-ohjelmien ulkopuolisten arvoosakkeiden suhteen, pitkällä aikavälillä.

Tulen siis jatkossakin ostamaan vankkojen, vakavaraisten ja hyvän tuloksentekokyvyn ja positiiviset tulevaisuuden näkymät omaavien, alihinnoiteltujen yrityksien osakkeita. Mielestäni kyseinen sijoitustaktiikka omaa itselleni sopivan riski/tuottosuhteen.

Kommentit
  • Elina Merviö

    Lue tämä essee, jos rikastuminen kiinnostaa.

    25.5.2021
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close