Tampere
28 Mar, Thursday
6° C

Proakatemian esseepankki

Nyt nukkumaan ja heti paikalla



Kirjoittanut: Joni Sydänlammi - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Nukkumalla menestykseen
Henri Tuomilehto
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Ikinä en ole ymmärtänyt ihmisiä, jotka nukahtavat, omien sanojensa mukaan ”vahingossa”. Nuorempana jopa väitin, että ystävälläni on narkolepsia, koska hän lähes joka ilta nukahti vahingossa. Asia suivaannutti minua paljon sen takia koska itse olen ollut todella huono nukahtaja. Joku sanoo, kuinka ihanaa on nukahtaa tv:n aiheuttaessa taustamelua. Minä taas varmaankin menehtyisin unen puutteeseen, mikäli en saisi unirauhaa. Lähes aina kun olen poissa kotoani yötä niin hammasharjan lisäksi vakio tavaroihini kuuluu korvatulpat. Ne ovat pelastajani mahdollisessa häiriöisessä ympäristössä. Vieläkin suivaannun, kun kuulen jonkun valittavan, että ei saa unta, kun on noin 3 minuuttia ollut silmät kiinni ja pää tyynyssä. Kun oikeastaan koko ikäni itse olen elänyt 30min-2h säännöllisellä nukahtamisajalla.

Vilkkaat jalat ja mieli olivat tekijöitä nuorempana pitkittyneeseen nukahtamiseeni. Nykyään pyrin huolehtimaan säännöllisestä unirytmistä viikon jokaisena päivänä. Tätä on edesauttanut ystävämme Covid sulkemalla ravintolat ja rajoittamalla sosiaalisia kanssakäymisiä. Se on ollut henkilökohtaiselle hyvinvoinnilleni suuri harppaus eteenpäin. Nyt kun on ollut enemmän aikaa itsekseen, on ollut aikaa panostaa itseen. Minä päätin panostaa lepooni ja palautumiseen, koska liikunta puolella en kokenut korjattavaa ja ravintooni en toistaiseksi halua puuttua liikaa. Pääpiirteittäin ravintoni on ravitsevaa ja tottumukseni hyviä.

Olen ollut aina hyvä heräämään ja nousemaan. Pommiin nukkuminen mielestäni voi tapahtua noin kerran 10 vuoteen, jos useammin niin se on tapa, josta on liian laiska luopumaan tai oire unisairaudesta, esimerkiksi uniapneasta. 2020 vuoden aikana yritin pitää kiinni aikaisinnousemisesta kiinni, silloinkin kun se ei ollut pakollista. Sain itseni aina ylös, mutta kyllä se on vaikeaa. Unilääkäri ja dosentti Henri Tuomilehto sanoo kirjassaan Nukkumalla menestykseen, että ei ole synnynnäisiä ”aamu- ja iltaihmisiä”, on vain meidän tottumukset ja terveelliset ja epäterveelliset valinnat unen suhteen. Usein siis kuulee, pommiin nukkujilta että he eivät ole aamuihmisiä. No shit, en ole minäkään. Nykyään pidän hyvin epäkohteliaana aikuisia, jotka nukkuvat pommiin. Heille lääkkeeksi ohjaisin, esimerkiksi tämän Nukkumalla menestykseen teoksen. Se on täynnä konkreettisia ohjeita parantaakseen omaa unta, jopa unisairautta. Se myös auttaa tunnistamaan ongelmia ja kannustaa hakeutumaan niiden hoitoon, jos itse ei kykene niihin auttamaan.

Muutin arkeani unen suhteen jo ennemmin kuin luin tämän kirjan. Merkittävin muutos alkuun oli kofeiinin eli kahvin nauttimisen lopettaminen lounaan ja tai noin kello 12 jälkeen. Useiden nettilähteiden mukaan kofeiini vasta puolittuu 10:ssä tunnissa. Eli useissa meissä, kuten minussakin oli runsaasti kofeiinia vielä nukkumaan mentäessä. Ajattelin, että se voisi olla syynä epätehokkaaseen nukahtamiseeni. Eron huomasin jo muutamassa päivässä. Ja muutaman viikon kuluessa pystyin olemaan itsediagnosoidusti varma, että iso muutos oli nukahtamisaikaani tullut. En enää oikein aamuisin pystynyt muistamaan, että kauanko olin silmät kiinni koittamassa nukahtaa iltaisin. Se tunne oli mahtava.

Seuraavaksi aloin keskittymään iltarutiineihini. Ei enää kännykän räpläämistä viimeisenä asiana ennen nukkumaan mentäessä vaan kirjan lukemista vähintään 15 minuuttia, usein paljon kauemmin. Kännykässä minulla on automaattinen sinivalon esto klo 20 alkaen aamu 6 saakka. Sinivalon on sanottu häiritsevän unta, mutta unilääkäri Harri Tuomilehdon mukaan itse sinivalon vaikutus on vähäinen, mutta sisältö, esimerkiksi kännykän ruudulla on ratkaisevampi. Kirjassaan Tuomilehto ohjeistaa tekemään juuri sitä, mikä rauhoittaa sinua ennen nukkumaan menemistä. Kenelläkään se ei ole raju, sykettä nostattava pitkäkestoinen liikunta tai muu stressitasoja nostattava tekeminen. Useimmilla kännykän käyttäminen on kuitenkin se haitallinen tekijä, koska kännykällä esimerkiksi somettaminen ja sähköpostien lukeminen ovat aktiivisia toimia, jotka nostattavat vireystilaa. Ohjelmien katsominen ja lukeminen taas eivät niinkään.

Halusin lukea Nukkumalla menestykseen, koska olin itse huomannut selkeitä hyötyjä uneen panostamisesta. Kirjan luettua ymmärsin paljon enemmän unen ja palautumisen tärkeydestä ja annoin itselleni lämpimän taputuksen selkääni, että olen osannut vihdoin alkaa panostaan siihen. ”Nuorena jaksaa”, sanonnan kaikki on kuullut ja se suurimmaksi osin pitää paikkaansa, mutta on hyvin ikävä neuvo seurata, koska vatkuva univaje on todella moneen vaikuttava tila. Se altistaa ihmistä kaikille tunnetuille sairauksille herkemmin ja on tuhoisaa psyykkeelle ja aivojen toiminnalle. Uni on ainoaa palautumisen aikaa aivoille ja aivot vaikuttavat, noh, aikalailla kaikkeen ihmisessä, niin päättele itse. Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa todettiin pienenkin kroonisen univajeen nostattavan henkilön itsemurhariskin melkein kolminkertaiseksi, tarpeeksi unta saavaan verrattuna. Tarpeeksi unta on 7-9 tuntia. Vaikka moni kehuskelee pärjäävänsä ja ”pärjääkin” vähäisellä unella, se ei pidä paikkaansa, vaan usein ihminen on vain tottunut univajeiseen tilaansa.

Kaikki me, jopa tunnollisimmat uni-intoilijat, törmäämme öihin, jolloin uni ei vain tule. Mitä silloin, plan B? Päätarkoitus plan B:llä on pitää ajatus pois tapahtuneesta eli nukahtamattomuudesta, sanoo Tuomilehto. Itse hän pitää lukemisesta ja se on rauhoittavaa tekemistä. Kun hän herää keskellä yötä, eikä uni enää tulekaan hän rupeaa lukemaan, tiedostaen että varmaankin nukahtaa vielä uudestaan ja vaikka ei, niin selviäisi yhden päivän kyllä vähillä unilla. Unilääkärin mukaan missään nimessä ei saisi ärsyyntyä ja suivaantua nukkumattomuudesta, koska se asettaa jo valmiiksi fiiliksen huonoksi seuraavaan päivään ja vaikeuttaa rauhoittumista ja mahdollista nukahtamista entisestään.

Hyvää yötä.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close