Tampere
20 Apr, Saturday
-5° C

Proakatemian esseepankki



Kirjoittanut: Joni Sydänlammi - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
12 elämänohjetta
Jordan Peterson
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

12 elämänkoululaisen steppiä

 

Jordan B. Peterson on Toronton yliopiston psykologian professori. Peterson tunnetaan myös taitavana luennoitsijana, joka yhdistää rohkeasti eri tieteen- ja kulttuurin aloja tarkastellessaan ihmisen roolia historiassa ja luonnonjärjestyksessä.

Ihmiset eivät ole koskaan pitäneet säännöistä. Sääntöjä ja ohjeita on ollut aikojen alusta saakka. Edes Raamatussa ihmiset eivät tykänneet säännöistä. Ihmisen tietäessä säännön tekevän itselleen hyvää, suhtaudumme ohjeisiin ja sääntöihin kaksijakoisesti. Ihminen kokee, että itsetunto kolhiintuu, kun joku toinen henkilö ohjeistaa.

Elämänohjeita tulee aina olemaan yhteiskunnassamme. Tässä esseessä käyn läpi psykologi Petersonin 12 elämänohjetta. Paneudun näistä kahteen tarkemmin.

  1. Seiso suorassa, hartiat takana
  2. Kohtele itseäsi kuin henkilöä, jonka auttamisesta olet vastuussa
  3. Hanki ystäviksesi ihmisiä, jotka tahtovat parastasi
  4. Vertaa itseäsi siihen mitä olit eilen, älä siihen mitä joku toinen oli tänään
  5. Älä anna lastesi tehdä mitään, mikä saa sinut suhtautumaan heihin kielteisesti
  6. Järjestä omat asiasi kuntoon ennen kuin kritisoit maailmaa
  7. Tavoittele sitä, mikä on merkityksellistä (älä vain sitä mikä on hyödyllistä)
  8. Puhu totta – tai älä ainakaan valehtele
  9. Oleta, että keskustelukumppanisi voi tietää asioita, joita sinä et tiedä
  10. Puhu täsmällisesti
  11. Älä häiritse rullalautailevia lapsia
  12. Silitä kadulla vastaan tullutta kissaa

 

Elämänohje nro 12

 

 

Koirat ovat meidän ihmisten kaltaisia, ystäviä, perheenjäseniä ja apulaisia. Koirat ovat sosiaalisia ja helposti koulutettavia, kesyjä. Koirat tyytyvät perhehierarkian alimpaan rooliin. He antavat huomiota vastaan uskollisuutta ja ihailua. Kissat ovat itsenäisiä, ne eivät ole hierarkisia tai sosiaalisia. Kissoilla on omat ehtonsa. Koirat voi kesyttää, kissoja ei voi kokonaan, kissoilla on oma päätös. Petersson kertoo, että kun hän näkee kadulla kissan siitä voi seurata monenlaista. Hänen ilkeäpuolensa haluaa pelästyttää kissa äänellä, joka saa sen pörhistämään turkin ja seisomaan sivuttain. Silloin kuin Petersson hallitsee itsensä hyvin, hän kutsuu kissan luokseen silittääkseen sitä. Joskus kissa juoksee karkuun, joskus se ei noteeraa ihmistä, joskus kissa kuitenkin tulee hänen luokseen silitettäväksi.

Ehkä jopa harhaanjohtava aloitus suurelle ja tärkeälle aiheelle. Osiossa kirjaa, missä Peterson puhuu 12. elämänohjeesta, selittäen kissoista ja koirista ja tuttaviensa kokemuksista elämässä, minulle valkenee sen ohjeen tarkoitus. ”Silitä kadulla vastaan tullutta kissaa”, tarkoittaa tarttumista elämän mahdollisuuksiin. Lopputulos muokkautuu osittain kuitenkin kohtalon mukaan mutta sinun valinnoilla on suurin merkitys. Kadulla kissa kissa on elämässä vastaan tullut valinta, esimerkiksi yksinkertaisesti ystäväsi pyytää sinua mukaan maailman ympäri matkalle. Millainen kissa? Eli mikä on ystäväsi ajatuksen perä, hyvä vai jotain kieroa mielessä? Uskallatko itse hypätä isoon seikkailuun, joka varmasti tarjoaa unohtumattomia kokemuksia. Mitä kuitenkin menettäisit ollessasi maailmalla?

Rakastan itse sponttaanisuutta ja rohkeutta elämässä, tehdä asioita mitä itse haluaa, eikä ajattelisi aina muita tai muiden mielipidettä. Miksi se on niin vaikeaa? Suljen pois tietysti muita vahingoittavat tai rikolliset toimet.

Tutuistaan kirjailija kertoo tarinan nivelrikkoisena kasvaneesta henkilöstä, jolle huippu lääkärit povaavat amputaation pitkien ja kivuliaiden hoitojen päätteeksi. Heidän perhe kuitenkin tarttuu, sattuman kaupalla kohdattuun fysioterapeuttiin ja luo hänelle vielä yhden mahdollisuuden. Ja tietystihän lontoolainen fysioterapeutti korjaa väärin luutuneen nilkan ja antaa uudeen suunnan koko perheen elämälle.

Elämänohje nro 4

 

 

Ihmisten kuuluessa pieniin yhteisöihin, on heidän huomattavasti helpompi olla hyvä jossain. Syrjäisissä yhteisöissä on esimerkiksi yksi autokorjaaja ja vain muutama kauppias. Tämän vuoksi yksi oli paras englannin kielessä ja yksi oli paras laulamisessa. Tämä mahdollisti huiman itseluottamisen keräämisen, koska lähes kaikki ajattelivat sinun olevan paras, koska kilpailua ei ollut. Peterson uskoo tämän mahdollisesti olevan siihen, että moni merkittävistä henkilöistä tulee pienistä kaupungeista. Vaikka olisit kyvykäs jossain, niin joku on kuitenkin sinua parempi siinä ja saa sinut näyttämään huonommalta siinä mitä oikeasti olet. Vaikka olet vuodesta toiseen hallitseva voittaja karaokekilpailuissa, et ole silti mikään Freddy Mercury. Jotta voi kehittyä, pitää keskittää ajatukset omiin heikkouksiin ja vahvuuksiin. Tavoitteita, esikuvia ja mahdottomalta tuntuvia unelmia täytyy aina olla, mutta keskity ja vertaa vain itseesi, jos haluat oikeasti kehittyä.

Elämä on peli.

”Jokainen peli sisältää onnistumisen ja epäonnistumisen mahdollisuuden.

Jos jotain voi ylipäätänsä tehdä, sen voi tehdä paremmin tai huonommin.

Jos ei olisi parempaa tai huonompaa olemassa, mikään ei olisi tekemisen arvoista.”, monta hyvää peliä kappale herättää paljon merkityksellisyyteen ja arvoihin suuntautuvia ajatuksia. Siinä tarkastellaan hyvin mustavalkoisia sanoja onnistuminen ja epäonnistuminen. Ihminen mieltää helposti itsensä jompaankumpaan sopivaksi. Nuo sanathan eivät anna välimallin vaihtoehtoja.

Onneksemme ei kuitenkaan ole olemassa mitään yhtä peliä, jossa mokata tai scorata. Olemassa on lukuisia pelejä. Pelejä jotka sopivat juuri sinulle ja juuri minulle. On hyvä peli ryhtyä lääkäriksi, yhtä hyvä kuin puusepäksi, tai siivoojaksi tai yrittäjäksi. Jos jokin peli tuntuu vaikealta, voi kokeilla toista. Pitää pyrkiä valitsemaan peli siten, että se vahvuuksille, heikkouksille ja olosuhteiden yhdistelmille. Itse olen astunut jonkunlaiseen yrittäjän peliin, vahvuutenani rohkeus ja luottaminen omaan tekemiseen, heikkoutena äkkipikaisuus ja epäolennaisten asioiden väliinpiittaamattomuus. Näillä eväillä olen pelissäni edennyt ja kokenut sen sopivan haastavaksi. Aionkin pysyä tässä pelissä, ainakin hetken vielä. Pelaammehan me myös muita pelejä uran ulkopuolella. Niitä on perhe, ystävät, harrastukset ja vaikka urheilu.

Arvioitko itseäsi noissa peleissä? Teos muistuttaa, sen sijaan että haluaisit olla kaikissa hyvä ja ”voittaa”, millä varmistat kasvusi? Etenemisen pelissä. ”Onko nykyhetken voitto aina tärkeämpi asia kuin pidemmän tähtäimen kehitys?” Petersson asettaa lukijan pohtimaan. Tuohon vastaukseen itsellä vaikuttaa olosuhteet. Ja mielestäni on hyvä langeta tämän hetken voittoon ja hyvänolon tunteeseen, aina silloin tällöin. Sitten asettaa taas kasvutavoitteet tulevaisuuteen. Elämä on matka. Peli on viihdettä. Joten jos elämä on peli niin elämän kuuluu olla viihdettä. Nauttikaa!

Kommentoi