Tampere
21 Feb, Wednesday
-0° C

Proakatemian esseepankkiKirjoittanut: Joni Sydänlammi - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Yrityksen taloushallinto tänään
Seppo Ikäheimo
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Revenan luvut repee (jo lokakuussa)

Revenan tuloslaskelma lokakuulta 2020 osoittaa liikevaihdoksi summan 123 748,18€, josta liikevoittoa 55 405,39€.

Liikevaihto & Liikevoitto & kriittinen piste

 

Yrityksen liikevaihto tarkoittaa arvonlisäverotonta tuotteiden ja palveluiden myyntiä. Revenan liikevaihto on ensimmäisen tilikauden 2020 aikana koostunut useista eri toimialojen tekemästä myynnistä. Yksinkertaistetaan kuitenkin summan muodostuminen.

Esimerkki

Revena-autokauppa myy Pertti Perusjampalle uuden karhean auton 123 748,18 eurolla. Pertti kuluttajana maksaa kuitenkin myös arvonlisäveron Revenalle, joka tilittää sen valtiolle. Eli rahaa on liikkunut 123 748,18€ x 1,24 = 153 447,74€. Arvonlisäveroa ei lasketa liikevaihtoon, mikäli liikevaihto ylittää alahuojennusrajan, joka on 10 000€ (2020), alahuojennus pienenee aina 30 000€ saakka, minkä jälkeen yritys maksaa täysmittaisia alveja.

Todellisuudessa Revenan liikevaihto marraskuuhun mennessä on muodostunut eri projekteista joista isoimpana yksittäisenä Tönö 52 638,29€ liikevaihdolla tilikauden alusta (2/2020). Loput yli 70 000€ koostuvat muista toiminnassa olevista ja kertaluontoisista projekteista. Tönöllä, joka oli vain kesällä toiminnassa, ei enää lokakuussa ollut liikevaihtoa.

Revenan lokakuun liikevaihto oli 13 353,08€, josta Herkän myyntiä yli 4 000€ ja 9 000€ koostui esim. Pihurista, esiintymispalkkioista ja Katto-kahvilassa työskentelystä.

Liikevaihto ei kerro onko yrityksen toiminta voitollista vai tappiollista. Se selviää liikevoitosta, joka saadaan kun liikevaihdosta vähennetään yrityksen menot. Yrityksen menoja on esimerkiksi palkkakulut, työvälineiden hankinnat ja vuokrat. Liikevoitto tilikauden alusta on yli 55 000€, mutta lokakuu on tappiollinen kuukausi. Johtuen enimmäkseen ostoista ja kuluista kohdistuen Herkkä projektiin ja virkistystoiminnasta, mistä kuluja syntyi yhteensä 14 491,04€. Lokakuun liikevaihdosta menot vähennettynä lokakuun tulos on – 1 188,12€.

Tappiollisella kuukaudella ei ole merkitystä Revenan liiketoiminnan kannattavuuden kanssa, koska jo aiemmin mainittu kuluneen tilikauden tulos on voitollinen yli 55 000€.

Kriittinen piste on liikevaihdon määrä, jolloin yritys tekee nollatuloksen. Yritykselle ei synny tällöin voittoa tai tappiota. Kun ensimmäinen tilikausi päättyy vuoden vaihteessa niin Revena on kriittisen pisteen yläpuolella ja maksaa yhteisöveroja tuloksestaan. Tulosta tietoisesti pienennetään tekemällä ostoja ja nostamalla palkkaa loppuvuodesta.

 

Tuloksen ja liikevaihdon suhteuttaminen

 

Kaikki tässä maailmassa on suhteellista, eli ns. katsojasta riippuvaisia. Liikevaihto ja tulos eivät ole poikkeuksia. Yrityksen tuloksen ”laatua” voidaan arvioida, esimerkiksi liiketoiminnan sisältämiin riskeihin peilaten. Jos liiketoimintaan on sidottu miljoonien eurojen pääomaa ja riskit ovat suuret, niin 50 000€ tulos ei aiheuta riemusta kiljumista. Verraten taas yksinyrittäjään, joka pyörittää kotoaan käsin asiantuntija palveluita ja on sijoittanut vain pari tuhatta euroa toimintaansa, tekee siitä hyvinkin tuloksellista.

Yrityksen tuottavuutta voi myös katsastaa jakamalla liikevaihdon henkilöstömäärällä. Meitä on Revenassa 17, eli 123 748,18€/17=7 279,3€. Per henkilö tuottavuus on meillä Revenassa hyvä. Kiinnostavaa olisi nähdä akatemialla näitä tuottavuuslukuja vertailupohjalla.

Liikevoittoprosentti on oiva vertailuluku samalla toimialalla toimiville yrityksille. Se lasketaan kaavalla liikevoitto / liikevaihto x 100. Revenan liikevoitto prosentti lokakuussa oli 44,8%. Se on järkyttävän hyvä! Yleisesti 5-10% liikevoittoa pidetään tyydyttävänä.

Muistakaa siis, että liikevaihto mittarina ei kerro kaikkea yrityksen tilasta. Yrityksen tuottavuus voi hyvinkin olla kasvussa jiopa liikevaihdon laskiessa, jos esimerkiksi yritys karsii kannattamattomia liikemuotoja.

 

Lähteinä

Revenan tuloslaskelma 1.-31.10.2020

https://yrityksen-perustaminen.net/liikevaihto/

Yrityksen taloushallinto tänään, Vaasan yritysinformaatio Oy 2014

 

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close