Tampere
16 Jan, Saturday
-11° C

Proakatemian esseepankki

KOTIPOIKAKirjoittanut: Aleksi Suni - tiimistä Waure.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Läsnä etänä- Seitsemän oppituntia tulevaisuuden työelämästä
Kati Haapakoski
Elina Yrjölä
Anna Niemelä
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Kotipoika

Tiedämme kaikki tässä vaiheessa, mitä etätyöskentely on. Päätin itse ottaa tämän aiheeksi, koska olen meidän tiimistämme yksi harvoista, jotka ovat etänä, vaikka rajoitteet läsnäolon periaatteessa sallisi. Syy on yksinkertaisuudessaan se, että minulla on pieni vauva. Läsnäolottomuus onkin vaikuttanut ihmisiin ja olen saanut, siitä palautetta. Osa kokee sen häiritseväksi ja toisista taas tuntuu, että en pysty oikein osallistumaan ja on vaikeampi saada kontaktia. Kaikki ovat varmasti oikeassa, sillä tiimimme on vielä siinä vaiheessa, että luottamuspulan vuoksi ihmiset miettivät jatkuvasti mitä etänä työskentelevä ihminen oikeasti tekee ja keskittyykö hän. Minäkin usein mietin omaa keskittymistäni ja onko se vaadittavalla tasolla ja mistä johtuu tilanteet, joissa tuntuu, että olen teleportannut ajassa 2 tuntia eteenpäin. On kuitenkin ollut mukava kuulla, että vaikka kaikki eivät etäilystäni pidä, niin silti he tukevat päätöstäni ja ymmärtävät sen. Babys first!

Luin kirjan Läsnä etänä- seitsemän oppituntia työelämästä. Ymmärsin kirjasta, että meille jokaisella on oma käsityksemme etätyöskentelystä. Koemme sen kaikki eri tavalla.  Monet meistä kaipaavat selkeitä rakenteita ja työskentelylleen raamit. Toiset taas koemme etätyöskentelyn ”vapauttavana” ja saamme luotua vapaa-aikaa enemmän. Itse koen olevani sekoitus näistä malleista. Joskus on päivä, kun kaikki menee hyvin ja tehokkuuteni on ihan huipussaan. Voisin melkein luvata, että näinä päivinä saan tehokkaammin aikaiseksi, kun jos olisin mennyt paikanpäälle. Sitten on taas ne toiset päivät, kun olemukseni muistuttaa amebaa ja en saa mitään tehtyä. Onko tällainen ailahtelu oikein? Mielestäni tällaisia päiviä tulee myös normaalisti, kun kaikki ovat paikan päällä. Ne vain selätetään helpommin ja jos päivä olisikin katastrofi, niin jossakin määrin muiden läsnäolo tehostaa myös omaa toimintaa.

Mikäli jatkossa joudumme olemaan etänä tai tulee toinen globaali pandemia, niin haluan jakaa käytännön vinkkejä, joita sain itselleni kirjasta.

Teknologia on meille kaikille tututtua ja jokaisella onkin melkein poikkeuksetta tietokone, sekä älypuhelin. Silti meiltä kaikilta löytyy tiimistä ja jopa akatemiatasolta (Tuomas) ihminen, joka vastaa teknologian käytöstä, kun me muut jäämme sormi suussa ihmettelemään kohtaloamme. Onkin tärkeää, että tällaisia ihmisiä löytyy ja he ovat kultaakin arvokkaampia.

  1. Etsikää porukastanne ihminen, joka oikeasti osaa käyttää tietokonetta. Se nopeuttaa toimintaa.

Meillä ei oikein missään vaiheessa sovittu mitään muuta etätyökalua, kun Zoomi. Se olikin oiva valinta palsuiluun. Tiimeissä silti kannattaisi sopia muitakin työkaluja, joista tehdään yhteisiä. Näin kaikille tulisi tutuksi useampi järjestelmä ja pystyisimme tehostamaan omaa ja muiden toimintaa jakamalla omia kokemuksiamme niistä.

  1. Löytäkää yhteiset työkalut ja ohjelmat.

Omassa työskentelyssä olen kokenut vaikeimmaksi sen, että olen kotonani. Kotona kuuluisi rentoutua eikä tehdä töitä. Näin ainakin itse ajattelen. Onkin ollut tärkeää, että olen luonut yhdestä huoneesta ”työpaikan”. Työpisteeni eroaa kodistani rajusti. Huone on sisustettu minimalisesti ja siellä on vain työpöytä ja runsas valaistus. Huoneen käyttö on jätetty muuten vähemmälle ja haluankin säilyttää ajatuksen siitä, että menen töihin aina, kun olen huoneessa. Näin pystyn välttämään töiden viemisen kotiin.

  1. Luo itsellesi työpiste, joka on varusteltu hyvin ja oikein.

Usein kuulee kuinka puuduttavaa ja väsyttävää etäily on. Onkin tärkeää, että ei jää paikoilleen pitkiksi ajoiksi kerrallaan. Nouse ylös ja laita kuulokkeista soimaan YMCA ja tanssi mukana. Tee kuperkeikkoja tai paini kissan kanssa. Mitä vain, kunhan et ole paikoillasi samassa tuolissa koko päivää.

  1. Muista liikkua ja pitää taukoja

Me kaikki tarvitsemme rutiineja. Ihminen tarvitsee niitä, joten kannattaa miettiä mitä sinun pitäisi tehdä, että saat luotua niitä itsellesi. Rutiineilla voimme huijata itseämme kokemaan asioita ja valmistautumaan niihin. Opimme näin hahmottamaan helpommin, koska työt alkavat ja milloinka pidämme esimerkiksi tauon. Ja mikä näiden kahden ero on.

  1. Luo rutiinit työskentelyyn. Alkaminen, tauot ja lopettaminen.

Sitten pääsen aiheeseen, joka oli minulle tärkein ja samalla se osio, jossa koen parannettavaa eniten. Etätyöskentelyssä on helppo hukkua pimennetyn kameran ja mykistetyn mikrofonin taakse. Tässä on toki etua sellaisissa asioissa, joissa vaaditaan tarkkaa keskittymistä, jolloin ylimääräisiä ärsykkeitä on hyvin niukasti. Useimmissa tilanteissa me kuitenkin olemme vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Tällöin itsensä passivoittaminen muista ei ole eduksi. Me olemme kaikki vastuussa siitä ilmapiiristä, mikä välittyy esimerkiksi pajatilanteissa. Ihan yhtä lailla me olemme vastuussa siitä, kun olemme etänä. Hyvän ilmapiirin luominen vaatii opettelua ja työtä.

  1. Ole aktiivisesti mukana ja läsnä.

Tietokoneenruudun takaa on hyvin vaikea lukea ihmisten eleitä ja ilmeitä. Etätyöskentely onkin kasvattanut selkeyden merkitystä. Prosessit tulisi olla pilkottu osiin, näin jokaisen vaiheen voi ohjeistaa erikseen. Emme voi olettaa, että ihmiset opettelevat täysin uudet asiat samalla tavalla. Voimme kuitenkin tähdätä tähän, jolloin taito ja tietämys on lähtökohtaisesti samalla tasolla. Miksi esittää asiat pitkästi, jos ei tarvitse?

  1. Selkeyttäkää asiat ja tehkää niistä mahdollisimman yksinkertaisia.

Työskentely ruudun takaa on lähtökohtaisesti ihan sama, kun jos olisimme toimistolla. Tiimin olisikin hyvä aikatauluttaa ja rytmittää toimintansa. Meillä on luotuna tietynlainen käyttäytymismalli akatemialla ja pajoissa. Miksi me emme siis loisi sellaista, kun olemme etänä. Etäpajassa ei välttämättä toimi ne asiat, mitkä toimivat läsnä. Esimerkkeinä kuinka pyydämme puheenvuoro ja mitenkä niitä jaetaan. Kuinka saamme kaikki osallistumaan?

  1. Aikatauluta ja luo uudet pelisäännöt.

 

Kirjassa oli miljoona muutakin neuvoa ja toimintatapaa. Päätin kuitenkin ottaa nämä kyseiset, sillä koin niiden olevan eniten läsnä akatemiatason työskentelyssä. En toki voi puhua muiden tiimien puolesta ja muut varmasti kaipaavat toisenlaisia apuja, riippuen tiimin tilanteesta ja sen kypsyydestä. Kaikkia kuitenkin yhdistää harjoittelu ja aktiivinen käytäntöönpano. Täysin uudet tilanteet vaativat nopeaa reagointia ja hetkellisesti paljon työtä. Näin kävi isoimmillakin yrityksillä. Osat saivat siirrettyä tehokkaasti toimintansa, kun toiset jäivät kohtaloonsa makaamaan ja purnaamaan sitä. Vaikka käsittelin yksilön ja tiimin työtapoja, niin sanomana on myös se, että tilanteet muuttuvat nopeasti ja meidän pitää tehokkaasti ohjaamaan oma, sekä muiden toiminta sellaiseksi, joka toimii tehokkaimmin. Usein tämä poikkeaa normaalista jossakin määrin. ”Rohkeasti vain Nasuseni”- Nalle Puh

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close