Tampere
20 Apr, Saturday
-5° C

Proakatemian esseepankki

Enneagrammi



Kirjoittanut: Sanni Turunen - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Yhdeksänkulmainen peili
Leila & Olli Valtonen
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Aloittaessamme vuosi sitten Akatemian opinnot teimme enneagrammi testin, jossa pyrimme selvittämään tiimiläisten heikkouksia ja vahvuuksia. Testi oli mielestäni supermielenkiitoinen, sillä uskon että ymmärtämällä paremmin toisiamme ja varsinkin itseämme olemme paljon parempia tiimipelaajia. Enneagrammin mukaan ihmiset jaetaan yhdeksään eli persoonaan, ja pakko sanoa, että omani kuvaili luonnettani ja käyttäytmismallejani vähän liiankin hyvin.

Olin muistellut koko ajan, että olin vahva kolmonen, mutta tarkistin testini tulokset ja olinkin vahva kahdeksikko, ja toinen pienemmässä roolissa näyttäytyvä osa oli kolmonen.  Kirjassa Yhdeksänkulmainen peili (Valtonen L & O, 2003) kuvailee ”kahdeksikkoa” sanoin ”johtaja, vaikuttaja ja itsevarma”. Kahdeksikkoa kuvaillaan johtajatyypiksi, joka kykenee ottamaan vastuuta ja tykkää haastaa itseään. Haasteet eivät ole peloite, vaan innoittavat toimimaan.

Olen koko ikäni miettinyt, miten aina ajaudun vastuurooleihin, ja hoidan yleensä loppupeleissä kaikkia asiat itse. Välillä olen varsinkin työtehtävissä miettinyt, miksi minun tulee tehdä aina kaikki ja muut eivät tee mitään? Paremmin tarkkaillessani itseäni olen tajunnut, että otan aina ohjat käsiini enkä halua olla muiden ”armoilla”. Minusta monesti tuntuu, että hoidan itse asiat nopeammin ja ainakin jos joku menee vikaan voi vain katsoa peiliin. Tämä kuulostaa äkkiseltään hyvin ylimieliseltä, mutta ehkä tällainen ajattelutapa johtuu todella aikaisesta itsenäistymisen vaiheesta, jolloin vastuu kaikesta on ollut aina itselläni ja selviytymisstrategiastani tuli vahvuus.

Kolmonen näyttelee pienempää roolia minun persoonallisuudessa, ja sitä kuvaillaan sanoin ”menestyjä, suorittaja ja uranrakentaja”. ”Perfektionisti nauttii siivouspäivänä työnsä tuloksista tietäessään, että myös ne paikat on koluttu, joita kukaan muu ei näe. Kolmoselle riittää, että talo näyttää siistiltä” (Valtonen L & O, 2003, 67). Projekteja voi helposti olla meneillään kymmeniä, ja siihen päälle vielä kaikki muu, mutta se ei kuormita kolmosta niin paljon kun varmasti monia muita persoonallisuuksia, sillä se että ”elämässä on sisältöä” on elämisen arvoista elämää. Niin kuin kirjassa kuvailtiinkin, hommien ei tule välttämättä ole tehtynä juuri prikulleen oikein, riittää että se on hyvä, valmis ja työn lopputulos kerää kehuja. En ole mielestäni niin suorittaja kun monesti minusta ajatellaan. Teen asioita mistä pidän, ja nautin tekemisestäni. Välillä toki tajuan, että olen haalinut liikaa hommia itselleni, ja tarvitsen aikaa palautua liiallisesta kuormituksesta.

Kahdeksikon suhde muihin tiimiläisiin voi välillä olla haastava, sillä hän luottaa omaan tilannearvioonsa niin paljon, että muiden kuunteleminen on välillä haastavaa. Myös päämäärätietoinen käytös voi viestittää muille tiimiläisille, ettei tarvitse muita. Kahdeksikon ja kolmosen työnteko saattaa näyttäytyä muille hyvin samalta, ja sillä itselläni olikin hyvin vaikea aluksi hahmottaa kumpi minä nyt oikein olen. Molemmille tyypillistä on olla tehokas ja päämäärätietoinen. Kolmosen yksi selkeimmistä piirteistä on aina miellyttää muita, sekä tuntea hyväksytyksi tulemista ja tämä on ehkä isoin seikka, mikä erottaa minut kahdeksikoksi. Kahdeksikko ei pelkää konflikteja ja yleensä väistämättäänkin joutuu sellaisiin suorasanaisuutensa takia. Kahdesikkoa ei oikeastaan kiinnosta mitä muut hänestä ajattelevat, kunhan asiat sujuvat.

Jos kahdeksikko ei koe minkäänlaista kasvua elämässään, monesti häneltä puuttuu kyky olla empaattinen ja herkkä. Hänen elämänsä voi olla sisällötöntä, jos kaikki fokus on pelkässä menestymisessä ja suorittamisessa. Kipeiden ja vaikeiden asioiden ymmärtäminen ja tiedostaminen on tärkeintä. Kukaan ei ole täydellinen, niin kliseiseltä sanonnalta kuin se kuulostaakin. Joskus on vain pakko heittäytyä tilanteeseen ja tajuta ettei kaikkia lankoja voi pitää aina omissa käsissään. Voisin kuvitella, että kanssani on välillä hyvin vaikea seurustella, tehdä töitä tai ylipäätään mitään jatkuvan kontrolloinnin haluni vuoksi, joten siitä syvimmät pahoittelut tiimiläiselle, poikaystävälleni ja kavereilleni. Olen pyrkinyt kehittymään ihmisenä ja tiimipelaajana, jotta saan kaiken hyödyn irti tiimistä ja olen myös avuksi tiimille.

 

Kahdeksikon vahvuus ja yksi ominaispiirteistä on olla suojeleva, jopa ylisuojeleva. Hän on valmis puolustamaan heikompia ja omiaan viimeiseen saakka, välillä hieman epäoikeudenmukaisillakin tavoin. Jos kahdeksikko kokee, että hänen lähimmäistään sorretaan, hän suojelee heitä kuin karhuemo. Yleensä puhutaan, että tällaisissä ihmisissä on vain ”ääripäitä” ja tätä olen hyvin monesti kuullut myös itsestäni. Ei ole ihan kivaa tai vähän tylsää vaan, joko hirveää p*skaa tai uskomattoman mukavaa. Tällainen ajattelutapa sopii kaikkiin osa-alueisiin elämässäni, ja monet läheiset kuvailet minua ylieläjäksi, mitä se ikinä tarkoittaakaan. Ilmeisesti sitä, että kaikki reaktioni asioihin mikä minua joko inhottaa tai kiinnostaa ovat niin älyttömän voimakkaat.

Enneagrammi testi varmasti jakaa mielipiteitä, ja sitä kannattaakin tarkastella kriittisesti. Myös itsetutkiskelu muita lähteitä hyödyntämällä on viisasta ja tietoa omasta työminästä, tai persoonallisuudesta kannattaa etsiä myös muualta. Itse huomasin kärjistetysti piirteitä itsestäni, mitä voin kyllä allekirjoittaa. Testin hyödyntäminen tiimipelaamisessa on mielestäni todella hyvä, ja lukiessani kirjaa huomasinkin selkeästi piirteitä tiimikavereistani.

 

Lähteet:

Yhdeksänkulmainen peili, Leila & Olli Valtonen, 2003

 

Kommentoi