Tampere
19 Apr, Friday
-2° C

Proakatemian esseepankki

Big Potential



Kirjoittanut: Jimi Hautamäki - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Big Potential: How Transforming the Pursuit of Success Raises Our Achievement
Shawn Achor
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Luin Shawn Achorin kirjan Big Potential, joka herätti minussa ajatuksia oman elämän objektiivisessa tarkkailussa. Achor selittää kirjassaan, kuinka saada tiimin jäsenistä irti paras mahdollinen potentiaali. Positiivinen palaute ja vastuun jakaminen muille tiimin jäsenille mahdollistaa yksilön kehityksen tiimissä. Achor jakaa potentiaalin kahteen eri kategoriaan. Pieni potentiaali on jotain mitä yksilö voi saavuttaa yksin. Suuri potentiaali on jotain minkä voi saavuttaa vain tiiminä.

 

Big Potential on suosittu kirja ympäri maailmaa ja se ei turhaan ole Proakatemian kirjavinkkien kärkikahinoissa. Kirja tarjoaa yksinkertaisia työkaluja kehittämään yksilön ja tiimin toimintaa. Achorin esittelemä teoria perustuu SEEDS metodiin, joka koostuu termien Surround, Expand, Enhance, Defend ja Sustain ensimmäisistä kirjaimista ja samalla kuvastaa kasvua.

 

Surround, eli ympäröi itsesi ihmisillä, jotka omaavat positiivisen ajatusmaailman. Achorin mukaan ihminen tarvitsee ympärilleen ihmisiä, jotka kohottavat mieltä ja ovat valmiina tukemaan ja kannustamaan, niin vaikeina kuin hyvinä aikoina. Positiivista palautetta tulee vastaanottamisen lisäksi jakaa yhtä paljon, jotta hyvän kiertäminen saavuttaa koko tiimin.

 

Expand, eli laajenna vastuuta. Jos olet onnellisessa asemassa ja sinulle on annettu vastuuta, niin jaa sitä muillekin. Vastuun jakaminen koetaan usein kunnianosoituksena, koska vastuun jakajalla on tällöin vahva usko siihen, että henkilö on taidoiltaan valmis ottamaan asian hoitaakseen. Vastuun jakaminen saattaa työntää vastapuolta pois heidän mukavuusalueeltaan, jolloin kehitystä tapahtuu.

 

Enhance, eli paranna. Luo sosiaaliseen ympäristöösi positiivisen ajattelun kulttuuri. Positiivinen palaute, asenne ja ajatusmaailma luovat turvallisen ympäristön motivaation ylläpitoon ja uusien ideoiden tuomisen pöytään. Positiivista palautetta on tärkeää antaa jatkuvasti työtä tehdessä, eikä pelkästään projektin päättyessä.

 

Defend, eli puolusta. Negatiivinen energia väijyy nurkan takana ja se on valmiina hyökkäämään tuoreen kulttuurin keskelle ja se löytää tiensä perille pienestäkin raosta. Ole valmis puolustautumaan näiltä hyökkäyksiltä, sillä merkkien sivuuttaminen ja asioiden maton alle lakaiseminen ei ole vaihtoehto. Achor neuvoo rakentamaan mielensisäisen tukikohdan, johon ajatuksissa voi aina palata ja uskoa siihen, että vaikeista ajoista päästään yli. Achor kuvaa kirjassaan hyvin sitä, miten negatiivisilta asioilta voi puolustautua esimerkiksi rakentamalla ajatuksellisen vallihaudan. Sen on tarkoitus toimia eräänlaisena filtterinä sille, mitkä ongelmat tulee ottaa vastaan. Valitsemalla oikeat ongelmat ratkaistavaksi, voi säästää suuren määrän energiaa arjen keskellä.

 

Sustain, eli ylläpidä. Motivaation ylläpito on äärimmäisen tärkeää varsinkin uudessa tiimissä. Alussa kaikki ovat innoissaan uudesta ryhmästä tai uudesta projektista, mutta miten ylläpitää hyvää motivaatiota, kun ensimmäiset ongelmat kasaantuvat. Achorin mukaan tärkeää on muistaa heikkoina hetkinä, miksi tiimi on kasattu ja mikä sai tiimin jäsenet innostumaan alun perin. Riko noidankehä ja luo tiimiin ”hyvänkehä”. Samalla toimintatavalla kuin noidankehä, tiimissä voi pyöriä myös positiivinen kierre. Muistakaa juhlia kaikkia voittoja. Jokainen onnistuminen on mahdollisuus nostaa ryhmähenkeä ja nauttia onnistumisista yhdessä. Onnistumisten jakaminen koko ryhmälle luo menestymisen jatkumon.

 

 

Pidin Achorin ajatuksesta, että hyvää pitää levittää ja ympärille kannattaa kasata hyviä ihmisiä. Yksilön kehitys riippuu pitkälti ympäristöstä, jolloin kasvun kannalta yksilön tulee valita ympäristönsä.

Kommentoi