Tampere
19 Mar, Tuesday
-12° C

Proakatemian esseepankki

Kapitalismi kuntoon vol.1



Kirjoittanut: Toni Ryöppy - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Kapitalismi kuntoon vol.1

Esseen tekijät: Toni Ryöppy

Johdanto

1.Yhdysvaltain talousjärjestelmä

2.Suomi

3.”Pelisäännöt”

4.Uhkapeli toisten kustannuksella

5.Minne kaikki rahat menivät? Ylöspäin.

6.Suuryritysten valta

Lähteet

Lokakuu 2020

Proakatemia

Yrittäjyyden ja tiimijohtamisen koulutus

Johdanto

Essee keskittyy henkilön Robert Bernard Reichin analytiikkaan ja dataan koskien Yhdysvaltain kapitalismia ja sen juuria. Hän syntyi 24. kesäkuuta 1946 Scrantonissa, Yhdysvalloissa. Hän on yhdysvaltalainen kirjailija ja Kalifornian yliopiston Berkeleyn kampuksen professori. Hän on myös toiminut Yhdysvaltain työministerinä vuosina 1993–1997 sekä Harvardin yliopiston professorina.

Reich on myös opiskellut aikaisemmin Bill Clintonin kanssa nuoruudessaan.

Yhdysvaltain talousjärjestelmä

Mihin Yhdysvaltojen talousjärjestelmä perustuu? Yhdysvaltojen talousjärjestelmä, kapitalismi, nojaa yksityisomaisuuteen ja tavaroiden ja palveluiden vapaaseen vaihtoon. Ja tämä puolestaan vaatii vapaita markkinoita, se ei kuitenkaan tänä päivänä ole aivan niin yksinkertaista, eri tahot ajavat ristiriitaisia mielipiteitä siitä, miten kapitalismin tulisi toimia nykypäivänä, vaikka itse kapitalismin todellinen pääperiaate menettäisi juurensa. Ajatus sinänsä on absurdi “erilaisesta kapitalismista” ja sen tarkoituksen kiistelystä koska itsenäänhän se ei ole enää kapitalismia, mikäli sitä ruvetaan muokaamaan joksikin toiseksi.

“Kysynnän ja tarjonnan laki toimii valtiovallan sekaantumatta asiaan.” Senator. Robert Bennet

“Valtiovalta ei ole ratkaisu ongelmiimme, valtiovalta on ongelmamme.” President. Ronald Reagan

“Kapitalismi on talousjärjestelmä, jossa omaisuus ja sen tuotantovälineet ovat enimmiltä osin yksityisessä omistuksessa ja hallinnassa eivätkä valtion omistuksessa ja hallinnassa.” -Wikipedia, Kapitalismi

Suomi

Verraten suomea kapitalismiin, Suomessa ei ole kaikilla toimialoilla vapaita markkinoita kuten uhkapelaamisen ja vahvan alkoholin myynti suhteen.

Tämä on erittäin haitallista jo itse Suomen taloudelle, valtavat summat rahaa virtaavat ulkomaisien nettikasinojen taskuihin. Puhumattakaan alkoholinmyynnistä, alkoholin ostaminen ulkomailta on ollut vuodesta toiseen suomalaisten kuluttajien suosiossa. Suomalaisten ollessa alkoholin kuluttajien kärkipäässä maailmassa, niin rahatkin ovat samassa suhteessa suuria. On aivan käsittämätöntä ajatella, että ulkomailta ostettu alkoholi on halvempaa kuin Suomesta ostettu ja puhumme nyt Suomessa valmistetusta alkoholista. Eli ensiksi kuskataan alkoholi ulkomaille rahtiliikenteellä ja rahti puretaan siellä ja pakataan sama tavara uudestaan Suomeen tuotavaksi. Miten voi olla mahdollista, että ulkomaille viety, Suomessa valmistettu alkoholi on halvempaa ulkomailta ostaessa, kun Suomessa ja vielä kirsikkana kakun päällä toimitettuna kotiovelle.

Siihen on muutama suora vastaus, verotus ja lait, johon pureudumme tarkemmin esseen myöhemmässä osiossa.

Suomi menettää satoja miljoonia euroja vuodessa sille, että alkoholia ostetaan ulkomailta ja tähän sisältyy vain Viron tuomiset.

VR eli valtionrautatie, Rautatiet ovat myös valtion omistuksessa, joka tekee kilpailusta erittäin vaikeaa tai miltein mahdotonta. Muistan, että Suomeen oli tulossa Suomen ulkopuolelta vuosien 2018 ja 2019 välillä yksityinen toimija, kilpailemaan Suomen rautateille. Mutta eihän tänne ketään niin vain päästetä, kilpailija joutui vetäytymään suurien rautatiemaksujen takia, joka teki liiketoiminnasta kannattamatonta. Tämä on toki kuluttajille ja VR-Yhtymän palvelujen käyttäjille haitallista, koska VR-Yhtymällä pysyy täten monopoliasema ja mikään ei painosta heitä laskemaan hintoja.

“Pelisäännöt”

Yhdysvaltain valtio määriteltävät yleiset pelisäännöt bisneksessä ja niksitiedot.

1. Omaisuudesta

Asiat joihin henkilöllä on omistusoikeus: jonkun omistamat varat, tavarat ja kiinteä omaisuus.

Kaikki muuttuu – Ihmiset olivat laillista omaisuutta Yhdysvalloissa 1860-luvulle asti. Vuosien aktivismin ja sisällissodan jälkeen orjuudelle tuli kuitenkin loppu.

2. Monopolista

Monopoli on taloustieteessä tilanne, jossa markkinoilla on vain yksi tietyn palvelun tai tuotteen tarjoaja.

Monet yritykset kuitenkin ovat monopoliasemassa poliittisen ja taloudellisen vallan takia epäsuorasti.

3. Sopimuksista

Sopimus eli välipuhe on kahden tai useamman tahon välinen toimi, jolla luodaan tai muutetaan velvoitteita.

Sopimuksilla ei ole selviä raameja ja kaikkeen pystyy vaikuttamaan poliittisella ja taloudellisella vallalla.

4. Konkurssista

Konkurssi on lakisääteinen menettely, jossa selvitetään maksukyvyttömän velallisen ja hänen kaikkien velkojiensa taloudelliset suhteet. Konkurssissa velallisen kaikki omaisuus siirtyy konkurssipesälle velkojien määräysvaltaan. Varat muutetaan rahaksi ja jaetaan velkojille lain mukaisessa järjestyksessä.

Suuri yritys voi julistaa itsensä konkurssiin useita kertoja suojellakseen varojaan. Mutta opiskelija ei voi tehdä velkajärjestelyä konkurssissa. Tai talonomistaja, joka on vaikeuksissa, koska markkinat romahtivat, ei voi mennä konkurssiin koska se on laitonta. Suomessa ja Yhdysvalloissa on joitakin eroavaisuuksia konkurssin suhteen, mutta pääpiirteet ovat samat.

5. Lakien toimeenpanosta

Laki on valtion suvereenin viranomaisen, tavallisesti kansallisen parlamentin, antama velvoittava säädös.

Nämä säännöt eivät kuitenkaan synny luonnostaan. Ne kuvaavat yhteiskunnan vallanpitäjien etua. Eli ne muuttuvat ajan kuluessa.

Reagenin hallinnosta lähtien on tehty systemaattisia muutoksia taloushallintoihin ja sääntöihin, jotka kumoavat aikaisempia säännöksiä ja lakeja. Wall Street keksii jatkuvasti uusia tapoja maksimoidakseen voittonsa ja kaikkia sudenkuoppia ei huomata ja ne jätetään säännöstelemättä epähuomiossa.

Uhkapeli toisten kustannuksella

Yhdysvaltain talous on kasvanut lähes kaksinkertaiseksi sitten vuoden 1980, mutta keskipalkka ei ole noussut. Useimmat palkat ovat laskeneet, kun ne, mukauttaa inflaatioon.

Dokumentissa käytiin erään maanviljelijän Darvin Bentlagen tilannetta läpi, jossa hän kertoi maatilan, joka on ollut hänen perheensä omistuksessa, tuottojen vähentyneen 50 % vaikka mikään muu ei ole halventunut vähääkään, vaan päinvastoin.

On vaikea uskoa, että maailman historian rikkaimmassa valtiossa jonkun täytyy tehdä töitä vain sen takia, että pystyy elättämään juuri ja juuri perheensä tai itsensä.

“United States is the richest country in the world, and it has the biggest wealth gap. The United States led the world in growth of financial assets last year thanks to tax cuts and booming stock markets, but its distribution of wealth was more unequal than in any other country” -nytimes.com/2020/09/23/business

Minne kaikki rahat menivät? Ylöspäin.

Yritysten voitto BKT:stä %.

Vuonna 2014 yritysten liikevoitot ennen verotusta muodostivat suurimman osuuden kokonaistaloudesta 85 vuoteen. Sillä välin palkkoihin käytettävä osuus on vähentynyt huomattavasti.

Palkkatulot BKT:stä %

Raha virtaa ylöspäin. Toimitusjohtajien ja osakkeenomistajien taskuihin. Noidankehä on, että tulojen ja verojen mentäessä ylöspäin valtaapitävien taskuun, poliittinen valta seuraa perässä. Ja kun poliittinen valta siirtyy ylöspäin, on heillä valta vaikuttaa pelisääntöihinkin.

1965 77 % amerikkalaisista luotti hallituksen tekevän oikein. Vuonna 2017 luku oli enää vain 20 %.

Suuryritysten valta

Robert Reich yritti ajaa kauppakomission kanssa lakia eteenpäin, jossa kiellettäisiin epäterveellisten tuotteiden mainostaminen lapsille. Siinä ei hyvin käynytkään, kun isot firmat alkoivat taistelemaan vastaan. Loppujen lopuksi kauppakomissio suljettiin kyseisen aloitteen takia. Kauppakomissio virallisesti suljettiin “rahoituksen puutteen vuoksi”.

Robert Reich sai selville, oltuaan Clintonin hallinnon aikakana työministerinä, että isot yritykset saattoivat muuttaa lakia ja säännöksiä omaksi hyödykseen. Ja kaikki tämä oli varsin näkymätöntä toimintaa, joka tapahtui hallinnollisissa virastoissa ja lainsäädäntöelimissä. Raha luo poliittista valtaa ja se muuttaa sääntöjä edistämään varakkuutta.

“Totuus on, että järjestelmämme voi kuvastaa arvojamme. Kapitalismi on mitä teemme siitä. Säännöt joko lisäävät mahdollisuuksia ja laajentavat vaurauden kehää, tai ne rajoittavat mahdollisuuksia.” -Robert Reich

Tuolloin vuonna 1971 aluilleen pantu tapahtuma kärjistyi. Perustettiin Kauppakamari, vaikutusvaltainen bisneslobbausryhmä, pyysi yhtiöoikeusasianajajaa Lewis Powellia kirjoittamaan kannanoton. Powell-muistioksi kutsuttu kannanotto kulki yritysjohtajalta toiselle, jossa luki muun muassa seuraavasti.

“The american economic system is under broad attack.” -Lewis Powell-muistio.

“Political power is necessary; that such power must be assiduously cultivated; and that when necessary, it must be used agressively and with determination – without embarrasment and without the reluctance.” -Lewiss Powell-muistio.

Muistiosta tuli manifesti uusille liike-elämän ihmisille, jotka halusivat muokata hallitusta, tarpeidensa mukaiseksi.

Lähteet:

Dokumenttielokuva, Kapitalismi kuntoon! Netflix

Youtube, search: The real reason American health care is so expensive

Global Inequality

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_housing_bubble

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close