


Modernin johtajan käsikirja
Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
KIRJALÄHTEET
KIRJA | KIRJAILIJA |
---|---|
Modernin johtajan käsikirja: Älä ole pomo |
Mika D. Rubanovich |
Modernin johtajan käsikirja
Se on ensimmäisen Proakatemian oppitaipaleeni virallinen essee käsillä ja esseeneitsyys lähtee Mika D. Rubanovitschin kirjalla Modernin johtajan käsikirja: Älä ole pomo. Kirja on itselleni juuri nyt todella ajankohtainen, kun sain kunnian ja haasteen olla tiimimme ensimmäinen business leader. Teos on lähes uunituore ja täynnä monenlaisia ajatuksia sekä tutkimustuloksia siitä, millainen on moderni johtaja ja mitä se oikein tarkoittaa. Kirja herätti paljon ajatuksia ja asetti itseni todella pohtimaan, miten voin auttaa tiimiäni parhaalla tavalla ja hoitaa oman roolini mahdollisimman hyvin. Koen, että minulla on suuri vastuu, kun aletaan rakentamaan yhteistä organisaatiota nollasta ja kapteenina minun tulisi osata ohjailla yhteistä laivaa oikeaan suuntaan välttäen suurimmat karikot. Rubanovitsch kehottaakin pohtimaan, mikä on johtajuuden missio ja sen tavoitteet. Mikä modernia johtajaa ja minua motivoi? Miksi haluan olla johtaja? Mikä on minun tavoitteeni johtajana? Miten saavutan tavoitteeni?
Modernin johtajan ominaisuudet
Millaisia sitten ovat modernin johtajan ominaisuudet? Kirjassa kerrotaan ja paljon kuulee puhuttavan, että johtaminen on jatkuvassa murroksessa ja pysyäkseen aallon harjalla on johtajan jatkuvasti omaksuttava uusia asioita pysyäkseen kehityksen mukana. Vanha pelolla johtamisen tyyli, jolloin johdettiin huutamalla käskyjä norsunluutornista, on historiaa. Joukkojen johtaminen edestä on tänä päivänä toimiva tyyli, mutta joukossa johtaminen on modernia johtamista. Tulevaisuuden johtaminen on yhdessä tekemistä.
Modernin johtajan on ymmärrettävä, että nykyään johdetaan ihmisten sekä asioiden lisäksi myös tunteita. Hyvä moderni johtaja ymmärtää, mitä on empatia ja osaa asettaa itsensä toisen asemaan. Hyvä moderni johtaja on läsnä, tukee, kuuntelee, arvostaa, voimaannuttaa, osallistaa, haastaa ja ohjaa. Modernin johtajan ominaisuuksia kuvaavat organisaatiossa myös kirjassa mainittavan Pia Lappalaisen tekemän väitöstyön mukaan: johtajan hyvä itsehillintä ja -hallinta, jämäkkyys, kyky innostaa, nopea päätöksenteko tyyli, sosiaalisuus ja optimismi. Erinomainen johtaja osaa yhdistää vahvan itseluottamuksen yhtä vahvaan nöyryyteen ja epäitsekkyyteen. Hän tietää olevansa hyvä, mutta ei tee siitä numeroa. Hän ymmärtää osaavansa paljon, mutta on innokas oppimaan muilta.
Rubanovitsch sanoo tulevaisuuden johtajan olevan umpirehellinen arvojohtaja. Modernin johtajan on tunnettava ensin itsensä, voidakseen johtaa muita. Hyvä johtaja osittaa esimerkillään mitä ja miten tehdään, mutta ei haali kaikkia tehtäviä itselleen, vaan jakaa vastuuta ja delegoi sopivasti. Modernin johtajan kolme tärkeintä teesiä on ylläpitää vuoropuhelua, määrittää selkeä suunta ja toimia kuten opettaa. Moderni johtaja kokee aidosti olevansa palveluammatissa. Hän on mahdollistaja, joka uskaltaa ympäröidä itsensä itseään fiksummilla ja osaavammilla tyypeillä, eikä haluakaan olla organisaation asiantuntevin. Johtajan ensisijainen tehtävä on luoda puitteet, joka luo tahdon menestyä, halun sitoutua ja pitää samalla hauskaa sanoo Hiltin perustaja Martin Hilti.
Johtamisen haasteet
Yksinkertaisesti johtaminen on vaikeaa. Jokaisessa päivässä on omat haasteensa ja aina jotakin menee täysin eri lailla, kuin oli ajatellut. Välillä suorastaan v#@uttaa, kun teet parhaasi ja tuntuu ettei se riitä. Luonteessani on vahvasti tarkan viimeistelijän vikaa ja nykyelämän tempo on se, että liialle hinkkaamiselle ei ole enää tilaa. On siis hyväksyttävä, että riittävän hyvä on usein parempi kuin paras.
Meillä Proakatemialla, kun tiimiyritykset eli uudet organisaatiot aloitetaan täysin puhtaalta pöydältä, ei ole helppoa lähteä määrittämään 15-20 hengen porukalla yhteistä visiota, missiota ja suuntaa. Kaikilla on erilainen ajatus, mitä yhteinen bisnes tulisi sisältää ja miltä sen tulisi näyttää. Mikä on kenenkin mielestä alussa tärkeää ja mikä ei. Aikamoinen haaste. Tietysti alussa kompastuin heti ensimmäiseen kiveen. Jätin ensimmäisen teesin, pitää yllä vuoropuhelua, huomiotta ja pohdin asioita aivan liikaa yksin. Viisasta olisi ollut kysyä ja osallistaa tiimiä mahdollisimman paljon. Olisi pitänyt ymmärtää yhdessä tekemisen merkitys ja näin jälkikäteenhän tuo kuulostaa itsestäänselvyydeltä. Tärkeää oli myös oivaltaa, kun suunnittelin päivien runkoja ja loin päiväkohtaisia tavoitteita, että olin saattanut itse pohtia asioita jo useampana päivänä ja tuodessani asiat tiimin eteen valmiina pakettina, he aloittivat saman sisäistämisen vasta sillä hetkellä. Tavoitteet eivät olleet realistisia, niitä oli liikaa ja koko touhulta puuttui selkeys. Tärkeintä olisi ollut rakentaa enemmän yhdessä ja panostaa priorisointiin.
Kirjan vinkeistä ja alkuvuoden tapahtumista olen oppinut, että tavoitteita pitää olla päivittäin ja koko ajan on pohdittava ovatko ne realistisia ja mitattavissa. On pohdittava, onko tekemisessä mitään järkeä. Johtajana minun tulee pystyä luomaan mitattavat tavoitteet. Kuulostaa helpolta, mutta ei aina ole sitä. Olen ymmärtänyt, että johtajalla tulee olla kokonaisymmärrys, mitä tarvitaan strategian ja tavoitteiden toteuttamiseen ja vaikean asiasta tekee niiden käytäntöön vieminen. Tavoitteiden tulee olla niin selkeät, että kaikki tiimin jäsenet ovat samalla sivulla. Opin myös, että yksilöä motivoi eniten itse asetettu tavoite, joten se motivoi parhaalla tavalla tekemään tulosta. Johtajan tehtävä on haastaa jokainen asettamaan itselleen tavoite ja näin asettaa jokaiselle tiimissä vastuuta ottamaan vastuuta omasta tekemisestään ja tuloksesta.
Seuraavana haasteena on ollut löytää jokaiselle oma rooli yhteisessä tarinassa ja saada heidät syttymään siitä. Kun tämän saa onnistumaan, on yksilö valmis sitoutumaan erilaisiin haasteisiin ja tavoitteisiin. Taas voin todeta, että helpommin sanottu kuin tehty. Kokemusta omasta takaa löytyy ja kokiessaan tekemisen merkitykselliseksi, motivaatio on korkealla ja tekee parhaansa. Mikään ei turhauta yhtä paljon kuin asia, jolla et näe merkitystä.
Hengen ja osaamisen ilmapiirin luonti tällä hetkellä on haastavaa, kun tiimillämme on suoritusvaikeuksia. Olen pohtinut paljon, miten saan tekemisen palon syttymään. Miten motivoin tiimiäni? Miten rohkaisen tiimiä etenemään ja kannustaa heitä sparraamaan toinen toisiaan. Ratkaisu ongelmaan tuli oivalluksesta kirjan sekä valmentajan haaston kautta. Teesi numero kaksihan oli, että määritä selkeä suunta. Tekemiseltämme puuttuu tarvittavaa fokus ja se avain tekijä, selkeä suunta. Asiaan ei ole muuta lääkettä kuin, että se on puitava perin pohjaisesti uudestaan dialogin muodossa niin, että jokainen tietää mitä tekee ja mikä kutakin motivoi.
Päätäntä
Sain kirjasta runsaasti oivalluksia ja pohdittavaa. Tiivistettynä, päästäksemme tiiminä eteenpäin, minun on pidettävä huoli siitä, että olemme tiiminä samalla sivulla, toiminta on selkeää, jokaisella on oma rooli, meillä on konkreettiset ja mitattavat tavoitteet sekä asioista puhutaan ja sovitaan yhdessä niin kauan kunnes ne ovat jokaiselle selvät. Näin toimimalla kuljen kohti modernia johtajuutta. Tästä on hyvä jatkaa oppimista ja kohdata uusia haasteita.
Lopuksi haluan vielä kertauksena nostaa kysymykset, joihin Rubanovitsch kehotti pohtimaan vastauksia. Mikä modernia johtajaa ja minua motivoi? Miksi haluan olla johtaja? Mikä on minun tavoitteeni johtajana? Miten saavutan tavoitteeni? Minua motivoi, että saan aidosti auttaa, oppia muilta ja vaikuttaa. Haluan olla se moderni johtaja, joka johtaa joukossa. Tavoitteeni johtajana on luoda tiimillemme vahvat perustukset ja auttaa välttämään yrittämisen pahimmat sudenkuopat. Saavutan tavoitteeni antamalla itsestäni tiimille kaikkeni joka päivä ja jakamalla yrittämisestä kertynyttä tietotaitoa sekä kokemusta.
Lähde: Modernin johtajan käsikirja: Älä ole pomo, Mika D. Rubanovitsch 2020