Tampere
28 Mar, Thursday
9° C

Proakatemian esseepankki

Tunnetko ostajasi



Kirjoittanut: Teemu Petäjistö - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Buyology
Martin Lindström
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Tanskalainen brändiasiantuntija Martin Lindström suoritti kokeen, johon osallistui tuhansia vapaaehtoisia ympäri maailmaa, kymmeniä professoreita sekä eettinen lautakunta. Koe oli neurotutkimus ja sen tarkoituksena oli selvittää mitä ihmisten päässä tapahtuu ostohetkellä ja miten ne ragoivat erillaisiin mainoksiin.

Tuotesijoittelu

Yritykset laittavat todella suuria määriä rahaa elokuviin ihan vain sen takia, että heidän tuotteensa pääsisivät niissä esille. Miljoona sinne, jotta päähenkilöllä on Applen puhelin ja toinen tuonne, jotta maailmanpelastamisen jälkeen huuhdotaan ahdistus alas Coca-Colalla. Suurin osa tästä rahasta menee hukkaan, koska ihmiset eivät näitä pieniä ykistyiskohtia huomaa, ellei kyseinen tuote ole jollain merkittävällä tavalla mukana elokuvan juonessa. Esim elokuvan päähenkilö saa puhelunsa niin, että Nokian tunnusmusiikki pysäyttää täysin tunnelman. Silloin tuotesijoittelu toimii tehokkaasti.

Peilineuronit

Tiesittekö, että kun näette jonkun ihmisen tekemässä jotain ja kiinnitätte siihen huomiota samat alueet kuin itse tekijällä aktivoituvat meidän päässämme. Jos näette jonkun itkevän, tulette usein itsekin surullisiksi. Peilineuronit aiheuttavat tämän. Peilineuronit sekä matkivat että saavat meidät matkimaan. Ajattelemme että tulemme yhtä kauniiksi/komeaksi, kuin kuvaston mallit, kunhan vain saan samanlaiset vaatteet kuin hänellä. Siksi onkin tärkeää, että vaatenukke näyttää edes jollain tavalla samaistuttavalta. Peilineuronien ansiosta liikkeet joissa käy paljon ihmisiä vain kasvattavat asiakasmääräänsä.

Piilomainonta

Piilomainonnan harjoittaminen alkoi Yhdysvalloista, missä eräs tutkija väläytti elokuvan seassa nopeita tekstejä, jotka kehottivat ostamaan tauolla lisää evästä. Tutkija valehteli, että kyseisellä toiminnalla olisi ollut suurtakin vaikutusta tuotteiden myyntiin. Todellista vaikutusta ei ollut mutta sana oli jo kerennyt levitä ja näinpä oli syntynyt legenda piilomainonnasta. Tai oikeastaan väärinkäsitys siitä. Piilomainonta on olemassa ja toimii, ei vain edellä mainitussa muodossa. Mitä sinulle tulee mieleen Ferrarin F1-tallista? Entäs sitten Punavalkoisesta väristä? Joillekin joulu, toisille Italia mutta itse tavoittelin Malboroa. Piilomainonta on jonkun tuotteeseesi liittyvän asian tuomista esille tuotteen sijaan. Neurotutkimuksen mukaan tällainen mainonta toimii monesti perinteistä tehokkaammin, koska suoraa yhteyttä tuotteeseen, yritykseen tai jonkin myyntiin ei ole. Näet punavalkoisen seinän ja ajattelet Marlboroa. Et voi syyttää seinää yrityksestä saada sinut ajattelemaan tupakkia. Siksi se toimiikin niin hyvin. Normaalisti mainoksen nähdessämme olemme varuillamme. Piilomainonnassa emme edes tajua, että siinä mainostetaan.

Somaattinen merkki

Menet hyllylle ja nappaat karkkipussin. Mitä tapahtui? Miksi päädyit juuri siihen pussiin? Tuskin osaat vastata, koska kyseistä prosessia ohjasivat somaattiset merkit. Somaattiset merkit ovat kuin oikopolkuja aivoissa. Ne perustuvat tietämykseemme, aikaisempiin kokemuksiimme ja arvoihimme. Niiden tarkoitus on säästää aikaa. Ovat myös kytköksissä mielenmalleihin ja olettamuksiin. Saksalainen auto yhdistetään laatuun. Pelkästään sen kuuleminen riittää sinulle, että olet vakuuttunut autosi olevan laadukas. Siitäpä syystä omaan tuotteeseesi voisikin olla hyvä tuoda jokin laadusta kertova tekijä. Baareissa on aina näytehyllyt. Paljon kalliin näköisiä juomia, joita ei koskaan käytetä. Ne ovat nostamassa paikan tasoa.

Monien aistien käyttäminen

 

Neurotutkimus osoitti, että yritykset käyttävät suuret määrät rahaa vuosittain siihen, että he suunnittelevat kaikesta mieleenpainuvimman logon. Logoja on kaikkialla. Ne ovat menettäneet tehokkuutensa. Aika siirtyä muihin aisteihin. Ruoan haju saa sinut nälkäiseksi, kaikki tietävät uuden auton hajun ja maailman tai ainakin tunnetuin brändiääni on Nokia tune. Sekä haju, että kuuloaisti saivat enemmän toimintaa aikaiseksi aivoissa kuin näköaisti. Kaikista eniten myyvät kuitenkin tuotteet, jotka pystyivät käyttämään useita aisteja yhtä aikaa. Arnoldsin donitsin logon pelkkä ajatteleminen tuo mieleen donitsin hajun. Ehkä he ovat onnistuneet? Joka tapauksessa oman ravintolan liepeillä kannattaa varmistaa, että keittiö tuoksuu ulos. Vielä kun teemaan sopiva musiikki kuuluu keittiöstä kadulle niin aletaan olemaan oikeilla jäljillä. Tuotteilla on hyvä olla tunnuskappale ja pelkkä siisteyden tuoksu sai tutkimuksissa ihmiset käyttäytymään siistimmin ravintoloissa.

Seksi

 

Mainonnassa niin yleisesti käytetty seksi ei testissä toiminyt niin hyvin kuin on oletettu. Peilineuronien kautta ihmiset haluavat ehkä saavuttaa seksikkyyttä, mutta muuten paljas pinta ei ole niin tehokasta kuin luullaan. Itse asiassa monesti seksillä viettelevissä mainoksissa käy niin, että erotiikka vie kaiken jalansijan itse tuotteelta. Jos haluaa käytttää seksiä todella tehokkaasti kannattaa luoda shokkiefekti. Kalvin Klein tuli todella tunnetuksi ja suosituksi, kun se kampanja toisensa perään teki mainoksen, joka aiheutti niin suuren kohun, että se piti vetää pois markkinoilta.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close