Tampere
20 Apr, Saturday
-5° C

Proakatemian esseepankki

Hevosen faskia dissektio



Kirjoittanut: Elli Linjamäki - tiimistä Motive.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Faskia- Terapian ja liikkeen näkökulmasta
Mika Philman
Tuulia Luomala
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Miksi juuri hevoset?

Päätin ollessani 5-vuotias, että minusta tulee isona ratsastuksenopettaja. Yläasteen loputtua aloitin opinnot Perhossa, josta valmistuin hevostenhoitajaksi sekä hevosharrasteohjaajaksi keväällä 2016. Hain valmistumisen jälkeen Ypäjälle ratsastuksenohjaajan koulutusohjelmaan, mutta en päässyt. Mietin, mitä haluaisin tehdä elämälläni ja muistin unelmani työskennellä ulkomailla hevostenhoitajana. Löysinkin pian vapaan työpaikan ja muutin Tanskaan.

Hevosen anatomian osuus on todella pieni ja tajusin pian Tanskaan saavuttuani olevani kirjaimellisesti kusessa asian suhteen. Työni sisälsi ponien koulutusta ja minun piti osata kertoa viikottain valmentajalle, mitä lihasryhmiä harjoita ja miksi. Opin todella paljon anatomiasta ja hevosen valmentamisesta, mutta jäin kaipaamaan jotain.

Olin jo opiskeluaikanani tutustunut silloiseen Suomen ainoaan hevosten kuntoutusyksikköön, Stall Biskoppiin. He olivat vielä pari vuotta sitten ainoa yksityinen yrittäjä Suomessa, joka tarjosi hevosten kuntoutusta. Tanskassa ollessani pääsin tutustumaan isoon hevosten kuntoutuskeskukseen. Vastaavia ei toistaiseksi ole Euroopassa. Ja se oli sitten rakkautta ensi silmäyksellä.

Palasin takaisin Suomeen ja hain opiskelemaan fysioterapiaa, että joku päivä voin olla eläinfysioterapeutti. Pääsin kouluun ja tie kohti eläinfysioterapiaa alkoi. Olen tietoisesti jättänyt hevosia taka-alalle ja keskittynyt fysioterapiaan. Tapasin kuitenkin hevoset messuilla Niina Kirjorinteen, joka sai minut takaisin hevosten pariin.

Osallistuin hevosen faskia dissektioon Kaustisella. Dissektion pitivät Tuulia Luomala ja Mika Philman. Molemmat tekevät töitä sekä ihmisten että eläinten parissa. Heiltä on myös ilmestynyt kirja Faskia – terapian ja liikkeen näkökulmasta ja ensi joulukuussa heiltä ilmestyy kirja hevosen faskiasta.

Mitä se faskia sitten on?

Faskia on sidekudosverkko eläimen tai ihmisen sisällä. Se sitoo eri kudokset paikoilleen ja yhdistää ne toisiinsa. Faskia sitoo sisäelimet paikoilleen ja se yhdistää sekä erottelee lihaksiamme. Faskia on järjestäytynyt eri olomuotoihin riippuen sen sijainnista ja toiminnasta.  Se osallistuu kehomme toimintoihin voimanvälityksen, koordinaation, proprioseptiikan ja hermotuksen välityksellä. (Philman & Luomala, 2019.)

Ihmistä tai eläintä hoitaessa tulee muistaa, että koskemme aina ihoon ja siinä kiinni olevaan pinnalliseen faskiaan.

Hevosen faskia dissektio

Varoitus: Seuraava teksti sisältää yksityiskohtaista kerrontaa hevosen dissektiosta.

 

 

Lopetetulla hevosella oli suolisto ongelmia, jotka olivat lopullinen syy lopetukselle. Avauksen yhteydessä todettiinkin, että suolisto oli todella huonossa kunnossa ja hevonen oli aikapommi. Suoliston ongelmien vuoksi hevosen löyhä sidekudos oli erittäin kuivaa varsinkin selästä.

Dissektio aloitettiin kuorimalla hevosen nahka pois ja tutkimalla samalla nahan alla olevaa löyhää sidekudosta. Itse aloitin selän nahasta, kuten mainitsin erityisesti selässä nahka oli jäänyt kiinni kudoksiin. Tämä kertoo hevosen jännittäneen selkää kivun takia ja tällöin nesteen määrä löyhässä sidekudoksessa vähenee. Huomasimme pian, että hevonen oli kauttaaltaan todella kuiva. Se oli siis ollut kivulias jo jonkin aikaa.

Tutkimme myös, kuinka sisäelimet kiinnittyvät hevosen selkään. Hevosen selkäkivut ovat yleisiä, mutta harvoin ajatellaan niiden olevan heijastekipuja sisäelimistä. Ihmisillä alaselän kohdalla on suolisto ja suolisto ongelmat voivat aiheuttaa samankaltaista heijastekipua. Emme ole käyneet koulussa ihmisen kohdalla kovin tarkasti sisäelinten heijaste alueita ja niistä johtuvia kipuja. Oli todella valaisevaa oppia näistä, vaikka puhuimmekin hevosesta.

Etsimme kaulasta myös ligamentum nuchaen.  Sen tarkoitus on ihmisellä stabiloida niskaa sekä kalloa suhteessa niskanikamiin. Hevosella nuchae on stabiloimassa sekä kaulaa, että selkänikamia. Se yleensä kuvataa keltaisena kuvissa ja voin kertoa, että se on oikeasti keltainen ja todella vahva rakenne. Ligamentum nuchae haarautuu hevosella kaulassa viuhkamaisesti ja näin kiinnittää hevosen niskanikamat kaulan ylälinjaan. Viuhkamaisen osuuden leveys määrittää sen kuinka stabiili hevosen kaula on. Sitä ollaan yritetty kaventaa jalostuksella, jolloin hevosen alakaula on liikkuvampi ja antaa tilaa nostaa kaulaa ylemmäs. Tällöin hevonen pystyy kokoamaan enemmän liikkeessä, jonka seurauksena myös etujalan tuominen eteen ja ylös on helpompaa. Näin hevosen liikkeestä saadaan laadukkaampaa ja ratsastaessa hevonen saadaan koottua ns. korkeammalle. Tämä kuitenkin aiheuttaa myös samanlaisia nivelten yliliikkuvuus ongelmia, kuin ihmisillä.

Opin dissektiossa todella paljon ja yllä on vain kuvattuna vain osa oppimastani. Sain koulutuksesta myös paljon tietoa, mitä voin hyödyntää fysioterapiassa ihmisten kanssa.

Kommentoi