Tampere
28 Mar, Thursday
9° C

Proakatemian esseepankki

Tietoisilla valinnoilla kohti oman elämän huippukuntoa



Kirjoittanut: Juuso Marttila - tiimistä Motive.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Joni Jaakkolan konsepti väkevästä elämästä on kiehtova. Jokaisella meistä on oma subjektiivinen kokemus siitä, mikä saa elämän maistumaan väkevältä ja toisaalta myös niistä asioista jotka laimentavat makukokemusta. Se on täysin luonnollista, ja esimerkiksi yhteiskuntamme pyörisi hieman huonommin, jos kaikki ihmiset olisivat kiinnostuneita tai nauttisivat vain vaikkapa ravitsemukseen, voimaharjoitteluun, palautumiseen ja muista vastaavista ihmisten hyvinvointiin liittyvistä asioista, joihin tässä tekstissä keskitytään.

Jaakkolan kirjan keskeinen ajatus on se, että tavallisten ihmisten ei tarvitse rakentaa elämäänsä suorituskykyä optimoivan ravitsemuksen ja harjoittelun ympärille. Omassa arjessa riittävän terveyden ja jaksamisen saavuttaminen onnistuu usein hyvin perusasioilla ja kohtuullisella panostuksella. Jokainen määrittää itse tavoittelemansa suorituskyvyn tason, ja tekee valintansa sen perusteella. Jos suorituskyvylliset tavoitteet ovat korkealla, vaatii niiden saavuttaminen myös enemmän.

Oman terveyden ja suorituskyvyn priorisointi vaikuttavat siihen, kuinka terveinä pysymme ja mihin voimavaramme riittävät. Näin ollen oma terveys ja suorituskyky tulisi turvata siinä määrin, että ne mahdollistavat haluamamme elämän elämisen. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että energiaa riittää myös työpäivinä sosiaalisten suhteiden ylläpitoon, harrastuksiin ja ajanviettoon tärkeiden ihmisten kanssa. Tavallinen arkipäivä ei kuluta kaikkia paukkuja, vaan osa jää vielä varastoon tiukemman hetken varalle. Niitäkin elämässä kuitenkin tulee välillä vastaan.

On vaikeaa kuvitella tilannetta, jossa oman hyvinvoinnin asettaminen prioriteettilistalla korkealle tai korkeimmalle olisi millään tavalla keneltäkään pois. Jos olet terveellä tavalla itsekäs, ja varaat omaan kalenteriisi tarvitsemasi ajat omalle terveyttä edistävälle tekemisellesi, todennäköisesti tulevaisuudessa pystyt hoitamaan työtehtävät tehokkaammin ja sinulla on enemmän energiaa annettavaksi puolisolle, lapsille, ystäville ja muille ihmisille ympärilläsi. Ne ihmiset, joilla on elämässä oikeasti väliä, ymmärtävät kyllä, että haluat pitää itsestäsi huolta. Ja he myös näkevät positiiviset vaikutukset, kun pystyt käyttämään hieman enemmän aikaa omaan terveyteesi.

Oman terveyden priorisointi ei tarkoita sitä, että loppuelämä tulee elää täysin puritaanina syöden vain maustamatonta kanaa ja parsaa. Se ei myöskään edellytä kuutta treeniä ja yhtä lepopäivää viikossa, eikä vähintään seitsemää tuntia unta jokaisena yönä. Valinnat eivät ole nollia ja ykkösiä, vaan pitkä jana optimaalisesta valinnasta vähemmän optimaaliseen. Esimerkiksi harvat ravinnoksi tarkoitetut asiat aiheuttavat akuutisti terveyden heikkenemistä tai etukyykky ei ole absoluuttisesti takakyykkyä parempi liike. Perusravintona esimerkiksi kasvikset ovat karkkia kannattavampi ratkaisu, mutta karkin valitseminen leffaevääksi ei tarkoita sitä, että nyt terveyttä edistävän valinnan tekemisessä epäonnistuttiin.

Hyvä alku tiellä oman terveyden priorisoimiseksi on kiinnittää huomiota siihen, että syö aamupalan aina ennen töihin lähtöä. Pikkuhiljaa ruokailurytmi rakentuu tasaisemmaksi ja koneessa on energiaa aamupäivän tehtäviin. Toinen vaihtoehto voisi olla, vaikka kävely aamulla töihin autoilun sijaan. Arjen aktiivisuus ja sitä kautta energiankulutus kasvaa ja päivä lähtee rivakasti käyntiin. Etsitään kalenterista tila mieleisen liikunnan harrastamiselle kahdesti viikossa. Laitetaan televisio illalla puolituntia aiemmin kiinni, jotta päästään hieman aiemmin nukkumaan. Kokeile kolme viikkoa, jos et huomaa eroa, pystyt aina palaamaan vanhaan. ”Lite bättre” riittää aivan hyvin. Jos kehitystä kaipaavia osa-alueita on useampia, aluksi ei kannata valita kuin muutama asia, joihin kiinnittää huomiota. Pikkuisen paremmin on todella kova juttu verrattuna siihen, että mitään muutosta ei tapahdu.

Hyvään suorituskykyyn ja terveyteen ei valitettavasti ole olemassa toimivia pikaratkaisuja, vaikka niitä kovasti esimerkiksi sosiaalisessa mediassa kaupitellaankin. Pitkäjänteinen työ terveellisen ravinnon perusteiden ymmärtämiseen tuottaa sen, että pystyt tekemään hyvän valinnan itsellesi kaikissa tilanteissa, et vain silloin kun olosuhteet ovat optimaaliset. Aktiivinen elämäntapa vaatii tietoisia päätöksiä ja kärsivällistä tekemistä, jotta päätöksistä päästään siirtymään tapoihin, jotka tulevat luonnostaan. Seitsemän tunnin unet vaativat yleensä vähintään 7,5 tunnin ajan varaamista nukkumiselle. Ja jo ennen sitä olisi hyvä aloittaa nukkumiseen valmistautuminen.

Valitettavasti hyvilläkään valinnoilla ei onnistu aina. Välillä nukut väkisinkin huonosti, vaikka kuinka tekisit kaikkesi optimoidaksesi unen laadun ja pituuden. Tai syöt herkkuja ystävän syntymäpäiväjuhlissa, vaikka tavoitteenasi on pudottaa painoa. Onneksi yksittäisillä notkahduksilla ei ole pitkässä juoksussa mitään merkitystä. Seuraavana yönä saat paremmin unta, kun olet väsynyt illalla. Syntymäpäiväjuhlien jälkeen palaat arjen ruokailutottumuksiin, ja kaikki on hyvin. Jaakkola analogia havainnollistaa yksittäistä notkahdusta erinomaisesti vertauksella jääkiekkojoukkueeseen. Vaikka edeltävässä ottelussa tulisi kuinka kovaa takkiin, sillä ei ole mitään merkitystä, jos seuraava matsi voitetaan vähintään 1-0. Joskus asiat eivät mene suunnitellusti, ja se on elämää. Aina voi kuitenkin palata omaan hyvään tekemiseen ja voittaa runkosarjan, vaikka yksittäisessä matsissa olisikin tullut 0-18 pataan.

Arjessa navigoimiseen riittävä suorituskyky ei todellakaan vaadi kaiken muun elämässä nautintoa aiheuttavan uhraamista maastavedon ja raejuuston alttarilla. Jos olo väsynyt, kävelylenkki on hyvä vaihtoehto kuntosaliharjoitukselle. Kavereiden kanssa ulos syömään mennessä ei kannata miettiä koko iltaa syödyn ruuan energiasisältöä, vaan nauttia seurasta ja hyvästä ruuasta. Terveys ja hyvinvointi ovat paljon muutakin kuin liikkumista, syömistä ja nukkumista. Sinulle parhaiten toimivan tasapainon löytäminen on avainasemassa. Kun perusteet ovat kunnossa ja hyvät ratkaisut kattavat suurimman osan ajasta, ei ajoittaisilla sattumilla ole merkitystä. Myös tavoitteellinen urheilija voi ostaa ajoittain purkin jäätelöä ja nauttia siitä hyvällä omatunnolla.

Oma terveys on se pohja, jonka päälle elämää rakennetaan. Jos pohja huojuu, on vaikeaa rakentaa kestävää tornia. Järkevällä ruokailulla, aktiivisella arjella ja riittävällä nukkumisella maahan vedetään kuitenkin jo sellaiset kiilat, että vain taivas alkaa olla rajana, sille mitä kaikkea elämässä voi saavuttaa. Jos alkuun pääsy tuntuu vaikealta, voit pyytää apua ammattilaisilta, kuten valmentajilta, tai pyydä esimerkiksi kaveria lähtemään treeniseuraksi. On todennäköistä, että kuntosaliharjoittelua tai lenkkeilyä harrastava ystäväsi tulee mielellään hakemaan sinut mukaan, ja auttaa alkuun uudessa harrastuksessa, jos vaan heität ajatuksen ilmoille. Jos palkkaat itsellesi hyvän valmentajan, sinun ei tarvitse käyttää energiaa sen ajattelemiseen, että teenköhän nyt oikeita asioita tai riittävästi. Valmentaja huolehtii kyllä teoriapuolen, ja toteutuksen suunnittelu tehdään kanssasi yhdessä.

Suunnitelmallisuus on jo puoli voittoa hyvinvointia tukevia valintoja tehdessä. Valitse vaikka yksi asia, joka häiritsee elämäsi väkevyyttä. Tätä asiaa miettien vastaa kysymyksiin kuka tekee, mitä tekee, milloin tekee ja miten kehitystä seurataan? Esimerkiksi nukkumisen ympärille voidaan rakentaa suunnitelma näin: Minä (kuka) laitan television kiinni (mitä) puoli yhdeksän uutisten jälkeen (milloin), jotta pääsen aiemmin nukkumaan. Kiinnitän huomiota virkeyteeni päivän aikana (miten seurataan). Jos suunnitelma on tasoa, joku tekee joskus jotain, niin hyvien tulosten saavuttaminen on haastavampaa.

Pienet päätökset kertautuvat ajan kanssa isoiksi tuloksiksi. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa, ja aina voi aloittaa alusta, jos hommat menevät metsään. Etsi rohkeasti sinulle sopivia keinoja, joilla nautit matkasta, etkä vaan aja laput silmillä kohti määränpäätä. Erittäin väkevää elämää ja hyvää kesää kaikille, jotka selviytyivät tänne asti!

 

Aihetunnisteet:
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close