Tampere
08 Dec, Thursday
-5° C

Proakatemian esseepankki

Ajatuksia johtamisestaKirjoittanut: Juuso Marttila - tiimistä Motive.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Kevätlukukausi on pulkassa, ja kesäkin on ehtinyt rullata jo muutaman viikon eteenpäin. Nyt onkin hyvä aika pohtia, miten kevät meni BL:n roolissa. Heti ensimmäisenä haluan kiittää tiimiläisiäni siitä luottamuksesta, joka mahdollisti minulle tämän tilaisuuden oppia itsestäni, johtamisesta ja erityisesti itsestäni johtajana. Matkan varrella oli haasteita, opin paikkoja ja onnistumisiakin, eli kaikkea mitä halusinkin kun hain BL:ksi syksyllä.

 

Tammikuussa kirjoittamassa esseessäni ”Startti kevääseen uudessa roolissa” (http://esseepankki.proakatemia.fi/startti-kevaaseen-uudessa-roolissa/) pyörittelin ajatuksiani Business Leaderina toimimiseen liittyen ja asettelin hieman tavoitteita kevään ajalle niin tiimiin kuin itseenikin liittyen. Kun luin tekstin uudelleen, huomasin että olin osannut poimia kevään kannalta oleellisia asioita ylös, sillä olen enemmän tai vähemmän koko kevään pohtinut juuri delegointiin, itsensä johtamiseen ja viestintään liittyviä asioita oman tekemiseni rinnalla. Joissain tavoitteissa onnistuin paremmin kuin toisissa, mutta kaikilta osa-alueilta jäi oppia käteen.

 

Minulle on helpointa aloittaa sieltä, mihin jäi eniten kehitettävää. Niin kuin jo tammikuussa sanoin, olen aina arvostanut suuresti nimenomaan esimerkillä johtamista. Tämä näyttäytyi menneenä keväänä siten, että tein itse paljon sellaista minkä olisin voinut delegoida myös muille tiimiläisille. Minun ei tarvitse olla yhteyshenkilö useampaan eri suuntaan, vaikka olenkin BL. Itse BL toimintakin vaatii kuitenkin paljon aika resurssia, joten esimerkiksi projektien suhteen olisi hyvä antaa vetovastuuta muille. Delegointini vähyys ei johdu suinkaan siitä, että en luottaisi tiimiläisteni hoitavan heille annettuja tehtäviä. Tunnistan itsestäni ennemminkin ajatusmallin, että en halua antaa sellaisia tehtäviä, jotka voin tehdä itsekin muille, koska heilläkin on paljon kaikkea muuta tehtävänä. En halua vaivata heitä. Uskoisin, että tiimi kokonaisuutena toimisi kuitenkin tehokkaammin, jos jakaisin tehtäviä laajemmalle, enkä tekisi itse ihan niin paljon. Silloin minullakin aukenisi aikaresurssia käytettäväksi esimerkiksi nimenomaan tiimin toiminnan suunnitteluun ja johtamiseen.

 

Delegoinnin haastavuus johtaa automaattisesti siihen, että tein itse varsinkin helmikuun aikana melko pitkää päivää, kun kalenterissa oli harjoittelu, opinnäytetyö mittauksen, Motiven asiat ja sitten pitäisi vielä keritä liikkua ja viettää vapaa-aikaakin. Itseni johtaminen helpottuisi oleellisesti, kun oma kalenteri ei olisi ihan niin täynnä, jolloin voisin taas johtaa paremmin muita ja tiimiä. Sain kuitenkin arvokasta oppia siitä, miten aikataulutan itseni, jos kalenteri ruuhkautuu ja että sellaisistakin pätkistä selviää, kun tunnistaa vaan sen, että näin ei voi jatkua pitkään ja hakee aktiivisesti ratkaisuja tilanteeseen. Tulevaisuudessa osaan keskittää tekemiseni tarkemmin vain muutamaan asiaan ja tehdä niitä täysillä ja merkitä kalenteriin myös ne vapaan ajan hetket, jotka eivät ole niin sanotusti ostettavissa työajaksi.

 

Pitkistä päivistä huolimatta sain painettua hommia läpi kevään, ja tunnen itseni sen verran hyvin, että en paina väkisin hommia silloin kun tuntuu että en jaksa keskittyä enää ollenkaan. Sainkin positiivista palautetta kevään palautepajassamme nimenomaan paineensietokyvystä. Se ei tietenkään tarkoita, haluaisin tai voisin aina tehdä pitkää päivää ja viikkoa, mutta on hyvä tietää, että niistäkin hetkistä selviytyy. Aina kaikkia muuttujia ei kuitenkaan pysty hallitsemaan, vaikka suunnittelisi omat tekemisensä kuinka tarkasti.

 

Viestintä oli jo syksyllä ja talvella yksi iso teema tiimissämme, ja sen kehittäminen oli myös yksi minun tavoitteistani tälle keväälle. Koen että olemmekin saaneet viestinnän toimimaan sujuvammin tiiminä kevään mennessä eteenpäin. Toki Tampereen päädyssä viestintää helpotti myös se, että väkeä oli paikalla maksimissaan viisi kevään aikana muiden ollessa vaihdossa. Maailmalle vaihtoon viestiminen olikin iso haaste, jossa olisin mielestäni voinut onnistua paljon paremminkin. Meidän olisi ennen vaihtojen alkua pitänyt käydä koko tiiminä selkeä keskustelu, jotta kaikki ovat tietoisia, miten tieto kulkee Tampereelta Udineen ja Vukovariin. Käytännöksi kuitenkin muodostui joka viikkoisen palaveri listan julkaiseminen etukäteen, johon vaihdossa olijat pystyivät kirjoittamaan kommentteja, sekä Slackin käyttäminen nopeampiin asioihin. Tieto kulki näinkin kaikille, mutta käytännöstä olisi voinut saada sujuvammankin, kun sen ideointiin olisi käytetty enemmän aikaa.

 

Viestintään liittyen tarttui vielä yksi oleellinen oppi omaan tekemiseeni liittyen tästä keväästä. Olen kehittynyt ensimmäisen akatemia vuoteni aikana suuresti siinä, miten aikataulutan oman tekemiseni. Nykyään minulla on lähes jokaisesta arkipäivästä etukäteen kuva siitä, mitä hommia teen missäkin välissä. Oppi tuleekin siitä, että minun kannattaisi viestiä avoimemmin myös tiimille se, että teen maanantaina tuossa välissä Kuplapallo-juttuja, lounaan jälkeen laitan sähköpostin toiseen projektiin liittyen ja niin edelleen. Tämä helpottaa muiden työskentelyä, sille he tietävät mitä minä teen ja mitkä asiat ovat hoidossa. Johtava rooli vaan korostaa mielestäni tämän asian tärkeyttä, jotta tiimissä olevat ihmiset tietävät miten minä aikataulutan itseni ja hommat etenevät säännöllisesti.

 

Tiimiin liittyen asetin itselleni tämän kevään tavoitteeksi sen, että olisimme hyvässä tilanteessa syksyn viimeistä rutistusta ja Final Camppia ajatellen. Vaikka kevään aikana hieman kipuilimmekin toiminnan kanssa, niin saimme yhdessä sovittua uusia malleja, joilla toimintamme tiiminä lähti kehittymään mitä pidemmälle kevät eteni. Pitkän työskentelyn jälkeen meillä on tällä hetkellä säännöllistä liiketoimintaa, jossa koko tiimi on mukana. Uusia ideoita pitää luonnollisesti kehittää ja jatkaa vanhojen hiomista, mutta taustalla pyörivä Kuplapallo helpottaa näitä prosesseja, sillä teemme sillä selvästi voittoa. Lisäksi meillä on olemassa kohde syksyn Final Campille, joten näillä kahdella mittarilla olemme onnistuneet kevään aikana hyvin. Nyt on kesällä aikaa ladata akkuja ja tehdä hommia vähän rennommalla tahdilla, syksyllä sitten viimeinen rutistus kohti valmistumista. Minulla on myös ajatuksia siitä, miten toimintaa voisi kehittää edelleen, vaikka en tulekaan enää syyslukukauden alkaessa jatkamaan BL:n tittelillä.

 

Olen oppinut BL- kaudella paljon itsestäni ja tiimistämme, ja vaikka olenkin edelleen hyvin kriittinen omaa tekemistäni kohtaan, niin olen tyytyväinen menneeseen kevääseen. Vaikka välillä tuntuukin siltä, että tekeminen on vähän tuskaista ja kaikkialta ilmestyy haasteita, niin asioilla on tapana järjestyä, kun tekee jotain niiden eteen. Tekemisen kautta käteen jää vielä sitä kuuluisaa oppiakin, josta voi ammentaa sitten tulevaisuudessa, kun eteen tulee samankaltaisia tilanteita. Onneksi olen sen verran motivoitunut kehittymään ja oppimaan uutta, että en aina mene siitä mistä aita on matalin.

 

Syksyllä edessä on taas uudenlaisia tilanteita, kun tiimin koko kasvaa Motive 5.0:n myötä ja ruvetaan tekemään fysioterapiakoulutuksen viimeisiä harjoitteluja, keskittymään 24h:n ja Final Camppiin, sekä lopulta suuntaamaan katsetta jo tulevaan. Miltä elämä näyttää koulun jälkeen? Vielä en tiedä mutta olen innokas ottamaan selvää.

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close