Tampere
29 Mar, Friday
7° C

Proakatemian esseepankki

Elä enemmän, stressaa vähemmän



Kirjoittanut: Annika Äijälä - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Vaikka syksyn teemana on ollut Proakatemialla hyvinvointi, uskallan väittää, että näin se ei ole kaikkien kohdalla ollut. Jatkuvat deadlinet, projektit, kirjapisteet, ja palaverit täyttävät kalenterimme, syöden vapaa-ajan palasia. Järkevän ajankäytön opetteleminen on elinehto kaiken kiireen keskellä. Saadaksemme parhaan mahdollisen potentiaalin irti itsestämme ja tiimistämme, meidän tulee voida hyvin. Kirjan nimi, ”Elä enemmän, stressaa vähemmän”, kolahti. Minkä takia käytämme elämämme asioiden stressaamiseen, kun voisimme samalla ajalla ottaa jokaisesta hetkestä kaiken irti, ja elää täysillä?

Stressin taustat

Stressi juontaa juurensa alkuajoilta. Se on pohjimmiltaan valmistautumista taisteluun tai pakoon, aiheuttaen adrenaliinin ja kortisolin erittymistä elimistössä, jotka ovat ”metsästyshormoneja”, valmistaen kehon taistelutilanteeseen. Meidän on jatkuvasti oltava tavoitettavissa esimerkiksi työasioihin liittyen, ja jatkuvasti huutava puhelin ei auta rentoutumisen kannalta. Olemme niin kiinni kaikessa, että unohdamme itsemme sen keskelle. Valveillaoloaikamme on pidentynyt, mikä aiheuttaa ristiriidan kehomme biologisen taustan kannalta. Kehon käydessä ylikierroksilla, on helppoa vain sivuuttaa se hetkellisenä seikkana, ja jatkaa tekemistä koska ”tämä täytyy vielä tehdä”. ”Tajuntamme sulkee usein silmänsä kehon viesteiltä”. (Billmark, s.34)

Mitä jos avaisimme silmämme kehon viesteille, ja pysähtyisimme miettimään niiden aiheuttajia?

Tunnista tilanteesi

Stressiä saattaa olla hyvänlaatuistakin, mikä on ensimmäisen tason stressiä. Ensimmäisessä stressin tasossa tehtävän määrä ja kiire saattaa motivoida, ja toimia kehittävänä tekijänä. Lyhytkestoisen paineen alla ihminen toimii tehokkaammin, ja aikaansaavuus nostaa itsetuntemusta. Mikäli hyvälaatuinen stressi jatkuu, oireet muuttuvat ja syventyvät.

Kuinka moni meistä tunnistaa itsessään hermostuneisuuden tunteita, tai vaikka toistuvaa päänsärkyä höystettynä  univaikeuksilla? Nämä oireet ovat ominaisia toisen tason stressille, ja tässä kohtaa on hankala ymmärtää, mistä oireet ja tuntemukset johtuvat. Pyörään on helppo juuttua, ja tunnistamattomuudesta aiheutuu kolmannen tason stressi. Tässä kohtaa oireet ovat jo psykofyysisiä, ja ihmissuhteisiin vaikuttavia. Tarkoituksettomuuden tunne on vahva, ja romahdus lähellä. Mikäli stressioireita on ollut vähintään puolen vuoden ajan, ihmiselle helposti ilmaantuu väsymysoireyhtymä. Muistihäiriöiden lisääntyminen ja kaiken merkityksettömyys on tunnusomaista tälle.

Haluammeko todella elää keskellä väsymyksen oireita? Mieti, kuinka paljon laadukkaampaa elämä olisi, jos jatkuvan kiireen lamauttavan vaikutuksen sijasta voisit nauttia energisesti elämästä. Reagointimalli stressin tekijöihin on hyvä kääntää positiiviseksi ja armolliseksi itselleen, ja miettiä syy-seuraussuhteita olotilan ja tekemisen välillä.

”Monet ihmiset stressaantuvat saadakseen rahaa, jonka avulla voisivat ottaa rennommin”. (Otto Ludvig, s.39) Miellämme tavoitellut asiat sellaisiksi, että saavutettuamme ne, voimme rentoutua. Todellisuus taustalla on kuitenkin usein juuri se, että tavoitteen tuoman edun toivossa paahdamme itsemme loppuun, ja kierre jatkuu samanlaisena. Asioiden arvoa ei osata mitata jaksamisen kannalta.

Myönteiset ajatukset

Ihmiselle on ominaista keskittyä yhteen negatiiviseen asiaan, vaikka ympärillä olisi sata hyvää. On omasta ajatusmaailmasta kiinni, miten asiat vaikuttavat. Ihmiset, jotka näkevät kaikessa vain ongelman, luovat samalla ympärilleen ongelmia. Jos ajattelet negatiivisesta asiasta sen positiiviset puolet, luot samalla uuden näkökulman kautta itsellesi kehitysympäristön. Analysoimalla elämääsi ja priorisoimalla asiat, saat selkeän kokonaiskuvan siitä, mikä vie energiaa. Itse olen sitä mieltä, että mikäli joku asia syö enemmän energiaa kuin antaa, on hyvä miettiä sen tärkeyttä omassa elämässä.

Kun toteutamme itseämme, jahtaamme merkityksen tunnetta. ”Onni kestää aina rajallisen ajan, ja siksi me ihmiset jahtaamme jatkuvasti uusia adrenaliinikiksejä” (Billmark, s.59).  Aina ei tarvitse juosta hienojen asioiden perässä, vaan miettiä, mitä merkityksellistä juuri tässä hetkessä on. Jokaisella on mahdollisuus oppia arvostamaan pieniä ja isoja asioita elämässään. Tähän liittyy vahvasti läsnäolon taito, mikä helposti jää toissijaiseksi kiireen keskellä. Kuinka moni meistä osaa olla nykyhetkessä läsnä, miettimättä vaikka seuraavan tunnin tehtäviä? En väitä, etteikö ole hyvä miettiä päivän asioita ja aikataulua, mutta väitän, että on oleellista hetkessä keskittyä juuri käsillä olevaan asiaan. ”Elämän nautinnollisimmat silmänräpäykset ovat hetkiä, jolloin olemme keskittyneimmin ja vahvimmin läsnä nykyhetkessä” (Billmark, s.62).

Muutokset ja tavat

”Muutos ja kehitys tapahtuvat, kun ihminen ottaa riskin ja uskaltaa kokeilla uusia asioita elämässään” (Herbert, s.205). Usein ihmiset piiloutuvat tiettyjen oletuksien taakse. On helpompi väittää, ettei pysty vaikuttamaan asiaan, kuin oikeasti katsoa peiliin ja tehdä ratkaisu, joka laittaa hetkeksi epämukavuusalueelle. Emme ole omillamme muutoksen keskellä, ja usein olemme myös tapojemme orjia. Sanotaan, että tapojen muuttamiseen menee 3-4 viikkoa, jatkuvalla harjoittelulla (Billmark, s.202).  Esimerkkinä nostan oman, pahan ajatustapani. Koin pitkään, että pajoissa minun on parempi olla hiljaa ja kuunnella, vain välillä nostaen jotain yksittäisiä ajatuksia esiin. Nyt tässä on tapahtunut muutos, kun uskalsin miettiä asiaa syvemmin ja hypätä itselleni haastavalle alueelle. Tämä vaatii edelleen jatkuvaa harjoittelua ja luottamusta siihen, että asia on muillekin oleellinen. Muutos vaatii rohkeutta, mutta muutos tuo mukanaan aina oppia. Asioita ei kannata pelätä vain ajatusten takia.

Ansaitset voida hyvin

Kartoitin yksi päivä hyviä asioita elämässäni kirjan innoittamana. Lista oli pitkä, ja vastaavasti kun kartoitin asioita, mitkä ärsyttävät minua, lista olikin yllättävän lyhyt. Opin, että jo pienillä muutoksilla arjessa voit tehdä ihmeitä. Läsnäolon taito tuo elämään paljon hyviä ja arvokkaita asioita, joille voi illallakin hymyillä. Meissä kaikissa on paljon myönteistä energiaa, ja voimavaroja. On vain itsestä kiinni, haluaako sen kaivaa esiin ja nähdä asioiden mahdollisuudet.

Älä anna stressin ja ajattelumallien tulla onnellisuutesi tielle. Etsi asiat, jotka kehittävät sinua, ja opi nauramaan myös virheillesi. Mieti unelmiasi, ja steppejä, miten saavutat ne. Onnellisuus on nyt.

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close