Tampere
29 Mar, Friday
5° C

Proakatemian esseepankki

Nyrkkisankari



Kirjoittanut: Sanna Tahlo - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

NYRKKISANKARI

 

It’s you against you

Olin myrkyttänyt ajatuksillani oman toimintani. Kun aloin ajatella tarkemmin, tajusin tehneeni niin koko elämäni ajan. (Stenius 2016, 339).

Luin loppukesästä vihdoin Jarkko Steniuksen teoksen Nyrkkisankari. Siinä hän kertoo elämästään lapsuudesta asti, Ranskan muukalaislegioonasta, thainyrkkeilyurastaan ja kaikista kompastuskivistä matkan varrella, jos niitä siksi voi kutsua. Jos joku kirja antaa perspektiiviä, niin tämä. Kirja oli sykähdyttävää luettavaa, paikka paikoin myös brutaalia ja jännittävää. Mutta niin sen pitikin olla, ei voi kirjoittaa omaa tarinaansa, jos sitä yrittäisi muuttaa tai kaunistella. Ei otteluita, katutappeluita, seikkailuita, omia ajatuksia tai kokemuksia voi tai saakaan siloitella. Tämän kirjan perusteella voin myös todeta, että Stenius on erinomainen kirjoittaja.

Suosittelen Jarkko Steniuksen elämäkertaa luettavaksi. Se todellakin on tosielämän seikkailukirja. Kirjan takakantta lainatakseni tiivistän, että hänen tiensä vie kapakka- ja katutappeluiden kautta Ranskan muukalaislegioonaan ja thainyrkkeilyn arvokilpailuihin. Lopulta hän kuitenkin lähtee etsimään mielenrauhaa ja elämän suunta muuttuu.

Jääräpää

Katsoessamme peiliin luulemme näkevämme jätkän, joka ei antanut periksi. Oikeasti peilissä näkyy jääräpää, joka ei ymmärrä paremmasta. Tuntui erityisen vaikealta myöntää, että en pärjännyt omillani. (Stenius 2016, 326).

Kuinka helvetin vaikeaa meille jokaiselle onkin joskus myöntää heikkoutensa tai myöntää tarvitsevansa apua. Sen sijaan, että olisimme rohkeita ja hädän hetkellä pyytäisimme tukea niin kovetamme itsemme. Koska heikot eivät anna periksi, niinhän? Nyrkkisankari on oivalluttava elämäkerta, joka jokaisen pitäisi lukea, sillä se näyttää lukijalleen heti, millaiset voivat jääräpäisyyden ja kovuuden seuraukset olla.

Epäröin, että millaisen esseen kirjoittaisin etten pilaa kirjaa. Se pelko on aina hyvän kirjan luettuaan. Ensin ajattelin referoida kirjaa enemmän, mutta lopulta päädyin siihen, että ehkä tällä kirjoituksella tavoittelen ajattelua. Haluan ravistaa ajattelemaan, että ihminen saa tuntea, olla heikko, olla parhaimmillaan, itkeä ja nauraa. Saa pyytää apua ja pitääkin. Saamme epäonnistua ja kertoa siitä, niin voimme oppia. En väitä, että kaikki olisivat kovettaneet itsensä eivätkä uskaltaisi myöntää epäonnistumisia, mutta näitäkin asioita on syytä joskus ajatella. Varsinkin opiskellessa yhdessä, tiimissä. Elämme myös niin yksilökeskeisessä yhteiskunnassa, jossa voittajia ja onnistujia ihannoidaan – totta kai. Mutta se ei saisi tarkoittaa ettei saa mokata. Tai pyytää apua.

Tuuliajolla

Kuinka kauan olinkaan pitänyt itseäni liian huonona ja riittämättömänä (Stenius 2016, 339).

Millaisen pohjan vaatii terve itseluottamus, joka antaa meidän välillä mokatakin?

Mielenrauhan ja itsensä hyväksymisen.

Stenius elämäänsä avatessa kertoo kaiken, mitä hänen matkallaan on tullut vastaan. Kovuutta ei puutu. Mutta elämä tuntuu pahalta. Miten löytää rauha, kun se ei lapsuuden haaveesta, Ranskan muukalaislegioonasta, maailman kovimmasta armeijastakaan löytynyt?

Ei ollut syytä olla helpottunut sillä tiedostin yhä olevani tuuliajolla. En ollut vieläkään perillä, kotona. Epäilin, että sisäisen rauhan löytämistä tulisi tapahtumaan vielä paljon. (Stenius 2016, 116).

Elämässä sattuu välillä paskoja juttuja, enemmän tai vähemmän. Kun pidämme tunteet sisällämme ne myllertävät vain kovempaa ja kasaavat meille painavaa taakkaa.

Olin niin täynnä vihaa, pelkoa, katkeruutta ja epätoivoa että kannoin vyölaukussani, repussani ja taskussani ladattua pistoolia (Stenius 2016, 264).

Matka alkaa

Nyrkkisankari haastetaan elämänkertansa loppupuolella vielä yhteen seikkailuun. Thaimaaseen, retriittiin, buddhalaisten oppiin. Mielenrauhaa etsimään.

Stenius kirjoittaa (2016, 339) kuinka itselleen vieraista termeistä huolimatta hän retriitillä ymmärsi opettajan puheesta, kuinka epäonnistumisen hetkellä on syytä nähdä itsensä kokonaisuutena. Ei saa ajatella vain huonoja puolia, on ajateltava myös hyviä. Jos epäonnistuu, älä kuluta aikaa itsesi soimaamiseen vaan yksinkertaisesti aloita uudelleen.

Kuinka paljon se meille tekeekään, kun hyväksymme itsemme tällaisina. Hyväksymme virheet ja nautimme onnistumisista ja siitä mitä on.

Stenius kirjoittaa (2016, 350) opettajan kertoneen, että hetkestä voi nauttia, vaikka se ei olisi kovin erikoinen. Miten? Olemalla vahvasti tässä, läsnä.

Kannustankin siis kaikkia kokeilemaan läsnäoloharjoituksia ja meditaatiota. Itse päädyin ajattelemaan asiaa vahvimmin kuin koskaan luettuani Nyrkkisankarin. Hengitysharjoitukset ovat tuttuja, mutta voisiko aiheessa mennä vielä syvemmälle ja saavuttaa mielenrauhan, hyvän olon? Ehkä seuraava haaveeni onkin tuo retriitti Thaimaassa, hiljaisuus ja läsnäolo.

Vähättelemättä ketään, varsinkaan Nyrkkisankaria, on todettava – kuka tahansa voi todellakin vaihtaa suuntaa ja lähteä etsimään mielenrauhaa. Ja jopa löytää sen. Sen ei tarvitse olla sataprosenttisen eheä ja kokonainen rauha, koska eihän mikään ole. Mutta jo oikealla suunnalla on valtava merkitys.

Itsestäänselvyyksiä

Olemme kokonaisuus, jonka hyvinvointiin vaaditaan fyysisen ja henkisen puolen tasapaino. Joskus tarvitsemme apua siihen, että pystymme pitämään tai saavuttamaan tasapainon. Muistakaa kysyä apua. Kokeilkaa hengittää rauhassa. Kokeilkaa meditoida.

Stenius kirjoittaa otteen treenipäiväkirjasta (2016, 139) ”It’s you against you”.

Oma roolimme hyvinvoinnissamme on suuri, isoin kaikista. Voimme päättää kuinka suhtaudumme asioihin tai voimme harjoitella sitä. Voimme pitää itsestämme huolta.

Lukiessani U Tejaniyan kirjoja koin hänen kirjoittavan itsestäänselvyyksiä. Ja niinhän se onkin, sillä toimivimmat asiat ovat todella yksinkertaisia – niin yksinkertaisia, että niistä kirjoittaminen tuntuu melkein hölmöltä. (Stenius 2016, 358). Jos meditaatiomestarin kirjat kertovat itsestäänselvyyksiä, niin miksen minäkin kertoisi?

 

LÄHTEET

Stenius J. 2016. Nyrkkisankari. Helsinki: Like Kustannus Oy.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close